Народна скупштина

Орлић: Немачка најзначајнији привредни партнер Србије

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са послаником Бундестага Петером Бајером, са којим је разговарао о економској сарадњи и европским интеграцијама Србије.

Др Орлић је констатовао да је Немачка најзначајнији привредни партнер Србије, као и један од водећих страних инвеститора. Током састанка је исказана опредељеност да се континуитет економске сарадње одржи и додатно унапреди у будућности. Посланик Бајер је поздравио економске успехе Србије остварене претходних година, исказујући очекивање да ће немачки инвеститори наставити интензивна улагања у Србију.

Политички дијалог између две земље оцењен је као квалитетан и редован, те је изражена опредељеност за даље међупарламентарно повезивање. Посланик Бајер поздравио је досадашњу сарадњу Народне скупштине Рepublike Србије и Бундестага, исказујући задовољство чињеницом да је Посланичка група пријатељства са Савезном Републиком Немачком у НС РС најбројнија ПГП.

Говорећи о европском путу Србије, др Орлић је потврдио да чланство у ЕУ остаје стратешко опредељење наше земље и захвалио на подршци по овом питању.”Србија је остварила напредак у практично свим областима које спадају у владавину права. Недавно смо усвојили сет нових правосудних закона. Показали смо јасну посвећеност дијалогу, иако је дијалог између Београда и Приштине тешко оптерећен ирационалним понашањем Аљбина Куртија и његовим дрским одбијањем да испуни раније потписане обавезе. На првом месту тражимо коначно формирање ЗСО. Добро је што су око овог питања, које представља елементарни предуслов за даљи дијалог, сада сагласни и званичници ЕУ и званичници САД“, рекао је председник НС РС.”Формирање ЗСО и безбедност српског народа на КиМ остају питања од највећег значаја и налазе се у фокусу наше државне политике коју предводи председник Републике Александар Вучић. То је политика мира и стабилности за све који овде живе“,поручио је др Орлић. Посланик Бајер је изразио очекивање да ће доћи до имплементације до сада преузетих обавеза, укључујући, на првом месту, формирање ЗСО.

Састанку је присуствовао и Јаков Девчић, директор Фондације Конрад Аденауер, којем је председник НС РС исказао захвалност због дугогодишње квалитетне сарадње и исказане подршке када је реч о спровођењу реформских процеса у Србији.

 

 

 

Извор: Танјуг