Народна скупштина

Орлић: Односи Србије и Бангладеша засновани на пријатељству

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић примио је у опроштајну посету амбасадора Народне Републике Бангладеш у Републици Србији на нерезиденцијалној основи Мохамеда Шамима Ахсана.

Орлић и амбасадор Ахсан су заједнички оценили да се односи две земље базирају на традиционалном пријатељству које је потврђено током многих деценија наше заједничке историје и сложили се да на тим темељима и данас треба да их додатно развијамо и подижемо на још виши ниво.

Орлић је указао на важност оствареног политичког дијалога на највишем нивоу, као и посете министра спољних послова Републике Србије Бангладешу током претходне године, када су потписани важни споразуми, додајући да је Народна скупштина спремна да пружи допринос развоју билатералних односа и са своје стане. Истакао је и да постоји простор за унапређење међупарламентарне сарадње, кроз размене посета парламентарних делегација и ближег повезивања посланичких група пријатељства и радних тела два парламента.

Амбасадор Ахсан је указао је на велики развој Бангладеша који је постигнут у претходном периоду, на чему му је честитао др Орлић. Он је навео и да је државна политика Србије усмерена ка развоју економије, инфраструктуре и ка побољшању квалитета живота грађана.

Орлић је током разговора указао да је Србија усмерена на очување мира и стабилности, наводећи да приштински режим свакодневно терорише Србе на Kосову и Метохији, покушавајући да доведе до отвореног сукоба, при чему крши све споразуме и оно што је постигнуто током дијалога.

"Тражимо да се реализује Бриселски споразум потписан пре десет година и да се формира Заједница српских општина", нагласио је Орлић.

Овакви потези Приштине наилазе на осуде бројних земаља, рекао је Орлић и додао да је за Србију битно да наши пријатељи имају добре информације, како би могли да сагледају и разумеју ситацију на Kосову и Метохији.

"Наставићемо да се залажемо за очување мира и стабилности за све, како бисмо могли да се посветимо развоју наше земље, али и читавог региона и да градимо заједничку бољу будућност", навео је Орлић.

Амбасадор Ахсан је истакао уверење да ће се дијалогом доћи до постизања решења за ситуацију на KиМ и честитао Србији на томе што данас са пажњом негује пријатељства са бројним традиционалним пријатељима широм света.

Саговорници су се сложили да је битно даље заједнички радити на подизању робне размене, као и на привредној, пољопривредној и индустријској сарадњи између Србије и Бангладеша.

 

 

 

Извор: Танјуг