Народна скупштина

Орлић примио у опроштајну посету амбасадора Кипра

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић примио је данас у опроштајну посету амбасадора Републике Кипар Деметриоса Теофилактуа, којем је захвалио на личном доприносу даљем унапређењу билатералних односа и учвршћивању традиционалног пријатељства између две земље и два народа.

Саговорници су поздравили динамичан политички и парламентарни дијалог, као и чврсто партнерство две земље, оличено у константном унапређењу сарадње у свим областима од интереса. Поновили су да Србија и Кипар гаје снажно поверење, засновано пре свега на узајамној подршци виталним националним интересима очувања суверенитета и територијалног интегритета.

Председник Народне скупштине је одлазећем амбасадору пренео захвалност због принципијелног става Републике Кипар када је реч о непризнавању тзв. "Косова", као и због подршке нашој земљи још једном потврђене и гласањем у Савету Европе. Искористио је прилику да саговорника извести о тешкој ситуацији на КиМ и свакодневно угроженој безбедности српског народа.

"Суочавамо се са опасним потезима Аљбина Куртија који, сада већ отворено, прижељкује оружани сукоб, као и са узурпацијом општина на северу Косова и Метохије у којима живе Срби, и њиховим претварањем у окупациону зону успостављањем тзв. "локалних власти" - без икаквог легитимитета. И ко год призна такву "власт", отворено подржава изазивање великог конфликта. Уз све поменуто, чињеница је да се српски народ више не мири са лажима Приштине о успостављању Заједнице српских општина, игнорисањем и избегавањем ове недвосмислено утврђене и потписане обавезе", поручио је др Орлић, додајући да је свима јасно да је за очување мира и стабилности у региону заслужан, на првом месту, председник Републике Србије Александар Вучић, са чиме се амбасадор сложио.

Амбасадор Теофилакту је поновио да се позиција Републике Кипар по питању Косова и Метохије неће мењати, те да две земље настављају да бране међународно јавно право, своје националне интересе и црвене линије.

Амбасадор је на крају састанка исказао задовољство због поверења које су му Република Србија и њене институције указале током мандата, те поручио да из наше земље одлази захвалан због исказаног гостопримства и са најлепшим успоменама.

 

 

 

Извор: Народна скупштина Републике Србије