Народна скупштина

Орлић разговарао са високим комесаром ОЕБС

Председник Народне Скупштине Републике Србије др Владимир Орлић разговарао је сa високим комесаром ОЕБС за националне мањине Кајратом Абдрахмановим.

Саговорници су потврдили заједничку посвећеност сарадњи за коју су констатовали да је одлична, како на нивоу парламента, тако и кроз активности делегације Народне скупштине у ПС ОЕБС, али и на другим нивоима. Орлић је истакао да је остварена изузетна сарадња и са Канцеларијом ОЕБС за демократске институције и људска права (ОДИХР), која је резултирала усвајањем великог броја препорука ОДИХР за унапређење изборних услова током претходних година и захваљујући којима су ти услови у Србији, по заједничкој оцени, на демократском нивоу вишем него икада пре. Председник НС РС је подсетио и да су успешно одржани и избори за националне савете националних мањина, а додатно је унапређен положај припадника националних мањина у Србији, у сваком погледу.
 
Абдрахманов је честитао на резултатима који су постигнути у сарадњи са организацијом ОДИХР и исказао посебну захвалност председнику Републике Александру Вучићу и Влади Србије на, како је рекао, обезбеђивању одличног финансирања институција националних мањина у Србији. У прилог томе истакнута је АП Војводина као својеврсан пример добре праксе хармоничног суживота више десетина националних мањина, који може да послужи као пример многим земљама.
 
Орлић указао је на посебно тежак положај Срба на простору Косова и Метохије, чија људска права су свакодневно фундаментално угрожена од стране Приштине. "Поред кршења свих споразума, намерног избегавања да се формира Заједница српских општина и уради оно што је одавно договорено и потписано, на Косову и Метохији се пуца на српску децу, онемогућена је набавка хране и лекова, људи се бесправно затварају, одузима им се имовина, без икаквих правних последица за оне који то чине, а зна се ко то чини“, рекао је Орлић.
 
Абдрахманов је изразио забринутост због ситуације на Косову и Метохији и нагласио да се ОЕБС залаже за мир и наставак дијалога. Високи комесар ОЕБС нагласио је значај унапређења едукативних програма, посебно у области учења језика, као најбољег начина да се оствари комуникација међу различитим заједницама. Саговорници су потврдили заједничку решеност на сарадњу по свим важним питањима за безбедност, људска и мањинска права свих чланица ОЕБС.
 
 
 
Извор: Танјуг