Народна скупштина

Орлић са амбасадором Уједињеног Краљевства

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са амбасадором Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске Едвардом Фергусоном, са којим је разговарао о унапређењу билатералних односа и сарадње између две земље.

Саговорници су размотрили могућности за наставак економског и инвестиционог повезивања, као и јачање партнерства у областима инфраструктуре и модерних технологија, заједнички указујући на улогу два парламента у поменутим питањима. Такође, заједнички су оценили да је актуелни скуп у Давосу, уз учешће председника Р. Србије Александра Вучића и бројних сусрета са највишим међународним званичницима, од огромног значаја за Р. Србију, као и читав свет. 

Амбасадор Фергусон је исказао спремност за даљи заједнички рад након конституисања новог сазива НС РС и избора нове Владе Србије. Др Орлић је нагласио да је сасвим јасно какву ће политику водити Скупштина у наредном сазиву. „Са 1.800.000 освојених гласова, што је 150.000 гласова више у односу на претходне парламентарне изборе, обезбеђена је апсолутна већина мандата у НС РС за државну политику коју водимо претходних година, а чији је лидер председник Србије. Исказана је неприкосновена воља народа и убедљива подршка политици даљег јачања и развоја Србије. Радићемо још више како би наши резултати били још убедљивији у годинама које долазе – у економији, инфраструктури и свим другим областима“, рекао је председник Орлић. 

Искористио је прилику да саговорника информише о ситуацији у јужној српској покрајини и најновијим плановима Аљбина Куртија да укине платни промет са централном Србијом. „На овај начин, Курти буквално саопштава да иде у отворени прогон Срба, уз очигледну намеру да дијалог у потпуности уништи. Сви треба да покажу одговорност и саопште да је то неприхватљиво. Дијалог, очување мира и стабилности за све једини је исправан пут“, рекао је др Орлић и нагласио да је на КиМ председнику Александру Вучићу исказана плебисцитарна подршка народа на изборима у децембру. „Резултат у виду 75 одсто гласова за политику председника Вучића представља најјаснији показатељ коме народ верује, ко чува нашу државу и ко чува мир“, поручио је др Орлић.

Амбасадор Фергусон је током разговора исказао подршку дијалогу, истичући значај улоге Републике Србије за економски развој, повезивање и стабилност у читавом региону. Изразио је очекивање да ће укупан обим трговинске сарадње надмашити рекордне резултате из претходне године, као и уверење да ће се Србија показати као успешан домаћин специјализоване изложбе EXPO2027. 

 

 

 

Извор: Танјуг