Народна скупштина

Орлић са новоименованим амбасадором Кипра

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се са новоименованим амбасадором Републике Кипар Андреасом Фотијуом, којем је пожелео добродошлицу и успех у обављању нове дужности.

Орлић је изразио уверење да ће, током предстојећег мандата амбасадора, истински пријатељски односи, засновани на узајамном разумевању, подршци и заједничкој одбрани међународног права, бити додатно унапређени. Нагласио је да две земље гаје интензиван политички дијалог и одржавају добру динамику сусрета, уз изражену спремност за даље јачање сарадње у областима економије, инвестиција, пољопривреде, чему ће свој допринос дати и Народна скупштина, њена радна тела и ресорни одбори.

Орлић је захвалио Републици Кипар на принципијелној позицији по питању поштовања територијалног интегритета и суверенитета Р. Србије, као и на јасном и чврстом ставу који је Кипар заузео током одлучивања за апликацију тзв. "Косова" за чланство у Савету Европе.

Искористио је прилику да саговорника упозна са изузетно тешком ситуацијом на Косову и Метохији, проузрокованом опасним, једностраним потезима Аљбина Куртија.

"Српском народу на Косову и Метохији је угрожена безбедност и погажена сва људска права кроз свакодневни терор Куртија који покушава да насилно заузме чак и објекте које користе Срби. Његове намере да учини немогућим опстанак Срба на Косову и Метохији не можемо и нећемо да дозволимо. У исто време, Курти својом отворено "великоалбанском" политиком угрожава и друге у региону што, све заједно, заслужује јасну и недвосмислену осуду свих", поручио је Орлић, додајући да ће Србија наставити да спроводи државну политику засновану на очувању мира, стабилности и снажног развоја, политику коју предводи председник Републике Србије Александар Вучић, а коју јединствено следе и Народна Скупштина Републике Србије и Влада Србије.

Амбасадор Фотију је током састанка нагласио да се став његове земље по питању КиМ неће мењати, и захвалио Србији јер увек и у свакој прилици пружа подршку Кипру. Поручио је да ће током свог мандата дати допринос јачању веза између два народа и унапређењу свестране сарадње, са посебним акцентом на промоцију Србије кипарским инвеститорима и наставак повезивања два парламента.

 

 

 

Извор: Танјуг