Народна скупштина

Орлић са председавајућим ОЕБС и министром спољних послова Северне Македоније

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се са председавајућим Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и министром спољних послова Републике Северне Македоније Бујуром Османијем, са којим је разговарао о унапређењу односа са Организацијом и наставку сарадње.

Орлић је истакао да ОЕБС представља једну од најзначајнијих регионалних безбедносних платформи, као и да институције Републике Србије одржавају веома добру и успешну сарадњу са Организацијом и њеним засебним институцијама. "Уз подршку ОДИХР реализовали смо важне реформе у области изборног законодавства и, имплементирајући велики број мера, обезбедили смо најбоље изборне услове од увођења вишестраначја у Србији", рекао је Орлић. Како је додао, значајну сарадњу са Мисијом ОЕБС у Србији, и њеним шефом Јаном Братуом лично, остварује и Народна скупштина, уједно, делегација Народне скупшине Републике Србије активно и запажено учествује у Парламентарној скупштини ОЕБС, што је потврдила и шефица делегације и потпредседница Народне скупштине Сандра Божић која је, такође, присуствовала састанку.

Орлић је нагласио да Република Србија подржава рад Мисије ОЕБС на Косову и Метохији, који происходи из Резолуције СБ УН 1244. "Ми инсистирамо на доследном поштовању ове обавезујуће резолуције, као и на поштовању принципа статусне неутралности ОЕБС приликом рада, на шта скрећем пажњу, будући да је у прошлости било случајева злоупотреба од стране Приштине", рекао је Орлић, додајући да Београд остаје посвећен дијалогу, очувању мира и стабилности, уз јасно поштовање црвених линија, које је у више наврата предочио председник Републике Србије Александар Вучић. "Захтевамо и хитну обуставу свакодневних етнички мотивисаних напада на српски народ на Косову и Метохији, прекид узурпације општина на северу у којима живе Срби и неизоставно формирање Заједнице српских општина, у складу са потписаним, већ утврђеним обавезама", нагласио је Орлић.

Посебно је поздравио динамичан развој односа Србије и Северне Македоније, како на економском, трговинском, тако и на политичком плану. Истакао је спремност Народне скупшине Републике Србије да пружи пун допринос даљој сарадњи са ОЕБС, као и учвршћивању веза између Србије и Македоније.

Бујур Османи је изразио задовољство због сарадње коју ОЕБС остварује са Народном скупшином Републике Србије , те поручио да је сврха његове посете управо да нагласи и поздрави партнерство између Организације и институција Републике Србије. Истакао је да, упркос изазовима са којима се ОЕБС суочава, Организација наставља да, са ентузијазмом, подстиче јачање сарадње и пружа подршку даљем спровођењу реформи у Србији и региону Југоисточне Европе.

Саговорници су се током разговора сложили да су односи између Републике Србије и Републике Северне Македоније на највишем нивоу икада, те да их потврђује одлична сарадња у сфери економије, посебно остварена у оквиру иницијативе "Отворени Балкан". Др Орлић и Османи су потврдили спремност да се, на темељима одличних односа, настави заједнички рад у свим областима од интереса.

 

 

 

Извор: Танјуг