Народна скупштина

Орлић са председником и члановима Посланичке групе за ЈИЕ Бундестага

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се са председником Јосипом Јуратовићем и члановима Посланичке групе за Југоисточну Европу Бундестага Борисом Мијатовићем и Томасом Хакером.

Саговорници су политички дијалог између две земље оценили као квалитетан и редован, те указали на чињеницу да су Србију за мање од годину дана посетили бројни немачки званичници, као и на значај најављеног учешћа председника Србије Александра Вучића на 59. Минхенској безбедносној конференцији.

Билатерални односи Србије и Немачке у свим областима оцењени су као врло добри, а у сфери економије одлични. "Немачка је наш водећи привредни партнер, међу највећим инвеститорима и најважнији билатерални донатор. Немачке компаније у Србији запошљавају 80.000 радника и надамо да ће, у што скоријој будућности, тај број достићи 100.000", рекао је Орлић.

Посланици Бундестага поздравили су напредак који је Србија остварила у области реформе правосуђа и нагласили подршку Немачке настојањима која Србија предузима на свом путу ка чланству у Европској унији, на чему је др Орлић захвалио. "Упркос значајним и потврђеним резултатима, наш европски пут остаје оптерећен питањем дијалога Београда и Приштине, у којем, принципијелно и на свим нивоима, спроводимо политику мира и стабилности и тражимо компромисно решење, иако се са супротне стране суочавамо са опасним, једностраним потезима, са очигледном намером да се дијалог у потпуности уништи. Тражимо неодложно успостављање Заједницу српских општина, на коју чекамо већ десет година, а Курти отворено саопштава да је неће формирати никада. Захтевамо да се обезбеде услови за безбедан живот српског народа на Косову и Метохији. Тамо пуцају и на децу само зато што су Срби, и када политички представници српског народа на Косову и Метохији данас кажу да људи живе теже него икада – говоре истину", рекао је Орлић, додајући да признање за озбиљан и одговоран однос према дијалогу председнику Александру Вучићу сада отворено саопштавају и званичници из Европске уније и САД. Посланици Бундестага указали су на важност очувања мира и стабилности у читавом региону, као и наставка сарадње у свим областима од значаја.

Саговорници су исказали спремност за наставак међупарламентарног повезивања, првенствено кроз размену посета на свим нивоима и заједничке активности Посланичке групе пријатељства са Савезном Републиком Немачком и Посланичке групе за ЈИЕ Бундестага. Састанку је присуствовала и Александра Томић, председница ПГП са Савезном Републиком Немачком.

 

 

 

Извор: Танјуг