Народна скупштина

Орлић: Спремност за унапређење сарадње са ДР Конго

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић одржао је данас састанак са председником Демократске Републике Конго Феликсом Чисекедијем, чија је инаугурација јуче уприличена у Киншаси.

Састанком са домаћином, нашој земљи указана је посебна част, а током разговора са председником Чисекедијем, др Орлић је искористио прилику да му, поводом поновног избора на функцију, још једном пренесе искрене честитке у име председника Републике Србије Александра Вучића, чији је изасланик, и народа Републике Србије.

Др Орлић и Чисекеди подсетили су на дугу историју билатералних односа, традиционално пријатељство две земље, те указали на међусобно разумевање и заједнички став Р. Србије и ДР Конго да доследно поштују принципе међународног права, односно територијалну целовитост и суверенитет сваке државе. Потврђено је да ће се узајамна подршка по овим, и свим другим питањима од значаја, наставити и убудуће.

Орлић се састао и са председником Народне скупштине ДР Конго Кристофом Мбосом Н’Кодијом Пвангом и председником Сената ДР Конго Модестеом Бахатијем Луквебом. Саговорници су оценили односе Републике Србије и ДР Конго као засноване на братским везама два народа. Изразили су задовољство због чињенице да је посета др Орлића прва посета представника Народне скупштине Републике Србије Демократској Републици Конго од успостављања дипломатских односа.

Орлић је упутио позив председницима оба дома за посету Републици Србији и истакао спремност за унапређење међупарламентарне сарадње на свим нивоима. Такође, изразио је наду да ће бити успостављена сарадња на нивоу посланичких група пријатељства, као и међу делегацијама у међународним парламентарним институцијама.

У срдачном разговору са председником Владе ДР Конго Жан-Мишелом Самом Лукондеом, истакнута је спремност за унапређење сарадње са ДР Конго у свим областима од заједничког интереса, у духу традиционално пријатељских односа две државе.

Др Орлић је искористио прилику да, током одржаних састанака, свим највишим званичницима Демократске Републике Конго пренесе захвалност на принципијелном ставу по питању непризнавања тзв. „Косова“.

Састанцима које је др Орлић одржао у Киншаси присуствовао је и амбасадор ДР Конго у Р. Србији Жозеф Калала Муламбо.

 

Извор: Народна скупштина Републике Србије