Народна скупштина

Орлић: Србија гаји културу сећања

Библиотеци Народне скупштине Републике Србије данас је уручено више од две стотине наслова, као поклон Архива Војводине и директора Небојше Кузмановића. У присуству председника посланичке групе "Александар Вучић - Заједно можемо све" Миленка Јованова и генералног секретара НС РС Срђана Смиљанића, књиге је, у име Народне скупштине Републике Србије, примио председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић.

Директор Архива Војводине Небојша Кузмановић представио је најзначајније наслове - зборник докумената "Усташка зверства", тротомну публикацију "Жртве у Срему", двотомно издање "Покатоличавање Срба", који представљају капитална издања самог Архива, као и друга дела која се односе на страдања српског народа на овим просторима, а која је Архив кроз своје активности већ промовисао и донирао установама широм Србије и Европе, и уз која су Библиотеци НС РС уручена и сабрана дела Милорада Екмечића, Дејана Медаковића, Мира Вуксановића, Василија Крестића и више од две стотине других наслова.

Орлић је захвалио Архиву Војводине, директору Кузмановићу, као и посланичкој групи "Александар Вучић - Заједно можемо све" и њеном председнику Миленку Јованову, на чију иницијативу је свечаност и уприличена.

"Захваљујем у име Народне скупштине и у име наше Библиотеке, која за све нас представља посебно место и чува више од 60.000 наслова, међу којима нарочиту вредност има Сретењски устав из 1835. године, као и Устав Књажества Сербије из 1838. године, али и бројна дела из области историје, културе, економије, филозифије, политике, законодавства. Наслови које је Архив Војводине донирао биће од значаја не само посланицима и служби Народне скупштине, већ и научним радницима и свима који њен фонд користе", поручио је Орлић.

Посебно је истакао значај донације у контексту афирмисања културе сећања и неговања колективне меморије на невине српске жртве.

"Важно је да се истина о нашој историји зна и о њој, спроводећи политику председника Србије Александра Вучића на свим нивоима, ми данас отворено говоримо. У прошлим временима та истина је била забрањена, систематски заташкавана. Једна од најзначајнијих промена коју смо успели да остваримо, захваљујући државној политици коју спроводимо, огледа се управо у томе да данас са пијететом говоримо о својим жртвама и гласно се боримо за право на истину о нашем народу. И ту истину бранимо и чувамо и кроз грађу коју прикупљамо, филмове које финансира држава, као што финансира и публикације, међу које спадају и наслови које је Архив Војводине данас поклонио Библиотеци НС РС", закључио је др Орлић.

 

 

 

Извор: Танјуг