Народна скупштина

Орлић: Србија посвећена очувању мира и сопственом развоју и напретку

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић борави данас у Гватемали где, у својству изасланика председника Републике Србије Александра Вучића, присуствује инаугурацији изабраног председника Републике Гватемале Бернарда Аревала де Леона.

Србији је овом приликом указано посебно поштовање, тиме што је имала два билатерална сусрета са домаћинима. Током састанака са потпредседницом Републике Гватемале Карин Херером и министром спољних послова Републике Гватемале Карлосом Рамиром Мартинесом Алварадом, др Орлић им је захвалио на гостопримству, честитао на избору на поменуте функције и пожелео сваки успех у обављању дужности. Изразио је уверење да ће новоименовано руководство Републике Гватемале допринети даљем унапређењу пријатељских билатералних односа две земље.

Др Орлић је саговорницима пренео захвалност због принципијелног става Републике Гватемале по питању непризнавања тзв. "Косова", што потврђује и приврженост ове земље поштовању принципа међународног права.

Највиши званичници Републике Гватемале су захвалили Републици Србији због присуства на догађају који је за њихову земљу од изузетног значаја и исказали спремност да се заједнички рад две државе додатно јача и развија и у предстојећем периоду. Потврђена је опредељеност обе стране да се узајамно корисна сарадња оснажи у свим областима у којима за то постоје могућности, посебно у економији, науци, образовању.

У разговору са министром спољних послова Доминиканске Републике Робертом Алваресом, било је речи о даљем унапређењу односа две земље и размотрени су начини за развој сарадње у области економије, инвестиција, туризма.

Др Орлић је детаљно све саговорнике у Гватемали информисао о актуелној ситуацији на Косову и Метохији, те подсетио на посвећеност Републике Србије очувању мира, дијалогу као једином исправном начину да се дође до решења, те сопственом даљем развоју и напретку.

На маргинама, др Орлић се сусрео и са председником Костарике Родригом Чавесом Роблесом, министром спољних послова и потпредседником парламента Републике Хондурас Едуардом Енрикеом Реином Гарсијом, као и представницима бројних других делегација. Састанцима је присуствовала и Њ. Е. амбасадорка Републике Србије у Мексику Татјана Цонић.

 

 

 

Извор: Танјуг