Народна скупштина

Орлић: Србију и Кину веже челично пријатељство

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са делегацијом Асоцијације за промоцију економије, трговине, културе и туризма између Народне Републике Кине и Републике Србије.

Др Орлић честитао је на недавном формирању Асоцијације, која је проистекла на основу слова Споразума о слободној трговини између две земље, и изразио уверење да ће сарадња у оквиру исте значајно допринети заједничком раду у областима које обухвата. Поновио је да Србију и Кину веже стратешко партнерство и челично пријатељство, успостављено пре свега захваљујући председницима Александру Вучићу и Си Ђинпингу, и које са своје стране прате и Народна скупштина и Влада Србије.

Председник Скупштине и чланови делегације изразили су задовољство досадашњом сарадњом оствареном у области економије, трговине, посебно када је реч о инвестицијама и бројним важним инфраструктурним пројектима које две земље заједно реализују. Исказана је опредељеност да се заједнички рад додатно унапреди када је реч о култури и туризму, чему ће, како је наглашено на састанку, Асоцијација својим будућим активностима пружити допринос.

Током разговора, којем су присуствовали и председник Општине Стари град Радослав Марјановић и председник Скупштине Општине Стари град Душан Петрић, било је речи о конкретним могућностима за сарадњу између градова и провинција у НР Кини и београдских општина, посебно оних који су у претходном периоду потписали споразуме о братимљењу.

Др Орлић је искористио прилику да захвали НР Кини јер је, заједно са Р. Србијом, на истој страни када је реч о поштовању основних принципа међународног јавног права, и у исто време поновио подршку наше земље политици „Једне Кине“.

Делегацију Асоцијације за промоцију економије, трговине, културе и туризма између НР Кине и Р. Србије чинили су њен председник Зоу Јунвеи и представници неколико удружења чији рад Асоцијација обједињује.

 

 

 

Извор: Танјуг