Народна скупштина

Пантић Пиља: Кипар је истински пријатељ Србији

Председница Посланичке групе пријатељства са Кипром Биљана Пантић Пиља, разговарала је, у Дому Народне скупштине са новоименованим амбасадором Републике Кипар Андреасом Фотијуом, којем је том приликом пожелела успех у мандату у Србији.

Биљана Пантић Пиља навела је да ПГП са Кипром броји 57 чланова и да се у овом сазиву показало велико интересовање народних посланика за сарадњу са Кипром. Указала је на традиционално добре односе две земље и додала да је Кипар истински пријатељ Србији. Искористила је прилику да се захвали амбасадору на подршци коју пружа Србији по питању територијалног интегритета и суверенитета, али и недвосмисленој подршци коју пружа када су у питању европске интеграције Републике Србије. Указала је и да се као шеф делегације у Парламентарној скупштини Савета Европе залаже за решавање питања Кипра, те да Кипар може да се ослони на подршку Србије.

Саговорници су потврдили међусобну подршку по питању територијалног интегритета и суверенитета двеју земаља, истичући неопходност поштовања међународног права на мултилатералним форумима попут ПССЕ и УН.

Тема разговора била је будућа посета парламентарне делегације Кипар, а саговорници су се договарали и о сусрету посланичких група пријатељства два парламента.

Фотију се захвалио на пријему изразивши задовољство што му је додељен мандат у пријатељској земљи. Поручио је да ће током свог мандата у Србији наставити да ради на продубљивању веза између законодавних и извршних тела две земље, али и да ће његови циљеви бити и продубљивање економских, инвестиционих веза, као и приближавање културе два народа. Нагласио је да ће наставити да буде глас Србије у Бриселу, те да ће наставити да пружа подршку Србији, када је реч о њеном пуноправном чланству у ЕУ.

Пантић Пиља и амбасадор Кипра разговарали су и о промоцији Кипра у Србији, као туристичке дестинације која је све популарнија у нашој земљи и доброј повезаности две земље директним летом којим се два народа повезују.

 

 

 

Извор: Танјуг