Народна скупштина

Рагуш: Опозиција покушала да дехуманизује власт и председника

Заменица председника посланичке групе "Александар Вучић - Заједно можемо све", Марина Рагуш, оценила је да је блокада рада Скупштине Србије, коју је спроводио део опозиције, политички аутогол тих парламентарних странaка и да се никада није десило да неко, како је рекла, падне тако ниско у српском парламенту.

На конференцији за новинаре у Скупштини Србије, Рагуш је демантовала наводе опозиционих посланика да су их њима непознати припадници снага безбедности малтретирали и забрањивали им кретање, рекавши да су то били припадници јединице за заштиту објеката, који су били ту да би спречили сукоб посланика власти и опозиције.

Рагуш је рекла да су посланици владајуће коалиције од почетка тог сазива парламента покушали да на цивилизован начин спроведу демократску процедуру, и да свако ко је на изборима ушао у парламент, има право и могућност да се бори за гласове грађана који су га делегирали, али да то није било могуће.

"Јуче сте имали прилике да сведочите ситуацији да су припадници Српске напредне странке (СНС) мирно седели у својим клупама, док смо из редова опозиционих посланика чули само заглушујућу буку, осмишљену да покрије све оно што је ребаланс буџета требало да донесе грађанима. То је оно што би грађанима требало да донесе макар мало бољи и сигурнији живот, а на првом месту да ће родитељи деце са тешким и ретким болестима имати прилику да за значајно већи буџет лече своју децу", рекла је Рагуш.

Истакла је да је потрошено мање новца од планираног, у буџету је остало више пара и зато се ишло на ребаланс.

"Те новце смо усмерили за јавне раднике, медицинске сестре, за мајке и самохране очеве, децу која треба да добију 10.000 динара, за децу која треба да се лече од тешких и неизлечивих болести", рекла је Рагуш.

Навела је да је посланик Јахра Ферхатовић био спречен када је покушао је да искористи своје демократско право и каже зашто ће гласати за ребаланс буџета.

"Он је отац детата које болује од леукемије, и за њега је било најзначајније да ће моћи да лечи своје дете. Немам адекватан израз за оно што се дешавало у последња два дана и за оно што се дешава од почетка овог сазива. Никада се није дешавало да паднемо тако ниско", рекла је Рагуш.

Оценила је да то види као аутогол опозиционих посланицика, пошто су пропустили шансу да се докажу на најјачој парламентарној теми - расправи о буџету.

"Они су покушали да седницу скрену на страну ужасавајућим звуковима вувузела као да смо на фудбалској утакмици. Сведочили смо насиљу који су изазвали опозициони посланици, а зашто, немам одговор на то питање". рекла је Рагуш.

Како је казала, опозиција на све могуће начине покушава да дехуманизују власт у Србији, а пре свега предсеника Александра Вучића.

"То раде тако што покушавају да докажу да се боре против насиља власти у Србији тако што измишљају припаднике снага безбедности који су се јуче нашли у Скупштини Србије. Чињеница је да су припадници снага безбедности, ненаоружани, мирно, на основу руководства Народне скупштине, били брана да посланици различитих политичких партија насрну једни на друге. И то је била једина њихова улога", поручила је Рагуш.

Она је одбацила наводе опозиције да су били изложени тортури."Да ли је било ко од њих био избачен, да ли је било ко од њих био дотакнут на непримерен начин или му је био спречен улазак у салу. Све оно што смо чули од представника опозиције је чиста лаж. Сви су били у сали. Припадници полиције су мирно стајали и спречавали директан сукоб између посланика опозиције и посланика власти и министара који су били присутни. Урадили смо то зато што нам је то била обавеза, јер та полиција, која часно ради свој посао да штити све посланике, па и оне опозиције", истакла је заменица председника посланичке групе "Александар Вучић – Заједно можемо све".

Како сматра, суштина је прављање атмосфере како би се и даље одржали протести, па се прави  слика нечега чега нема.

"Тема је Александар Вучић и како да се дехуманизује и забрани да се кандидује на неким будућим изборима. Тема је национална фреквенција, захтеви су за ТВ Пинк и ТВ Хепи, а СНС неће гасити медије, јер то није демократија, већ аутократија. Зна се ко у овој држави може да одузме националну фреквенцију и на који начин. Ми медије на улицама гасити нећемо", поручила је Рагуше.

 

Избори када их опозиција затражи и седне да разговара са Вучићем

Рагуш је изјавила да ће избори бити одржани оног тренутка када опозиција то затражи и седне за сто да се договори о условима и терминима са председником Републике Александром Вучићем.

"Председник је био довољно јасан: ми смо спремни да идемо на изборе оног момента када опозиција каже да жели изборе. Тог момента седамо за сто и договарамо се када ће избора бити. Не ми међусобно, него са представницима опозиције. Када ће то бити, зависи од опозиције, када они то желе", рекла је Рагуш на конференцији за медије у Скупштини Србије.

Рагуш је нагласила да то што локални избори треба да буду одржано на пролеће неће много утицати, јер избори могу да се десе и у децембру и за месец дана.

"Србију очекује врућа јесен, а верујем и зима, и мислим да ћете у врло кратком року добити одговор од свих оних који су надлежни да говоре о изборима када ће се одржати и који избори ће бити. Све зависи од опозиционих захтева. Они могу да наметну темпо избора, али не и који ће се избори организовати, зато што ово није шведски сто", поручила је Рагуш.

На питање да ли избори могу да буду раздвојени или барем локални и београдски, Рагушева је одговорила да је то ствар договора са председником и представницима најјачих политичких странака.

Рагуш је рекла да је председник Скупштине Србије Владимир Орлић обавестио председника Републике и Владу Србије о захтевима опозиције и да ће они, у најкраћем могућем року, добити одговоре на те захтеве.

"Српска напредна странка(СНС) жели изборе одмах и сада. Онда ћете видети шта ће грађани рећи на тим изборима. Грађани гласају за  резултате, а не за простачке политичке потезе. Председник Републике Александар Вучић је то доказао када је у првом кругу избора освојио два милиона грађана, а од почетка, од 2012. има грађане на улицама. Грађани када је реч о изборима, врло добро знају коме ће указати поверење и зато немамо разлога да бежимо од избора", поручила је Рагуш.

Навела је да онај који има разлога да бежи од избора управо ради то што ради, пошто, како је рекла, јавно позива на њих, а у реалности све чини да до њих не дође.

 

Извор: Танјуг