Народна скупштина

Селаковић пред Одбором за спољне послове Скупштине

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић говорио је пред Одбором за спољне послове Скупштине Републике Србије о резултатима рада Министарства у протеклих годину дана и плановима српске дипломатије у предстојећем периоду.

Селаковић је чланове одбора информисао да је од ступања на функцију шефа српске дипломатије имао 403 састанка са страним државницима, од тога 17 са шефовима држава, 10 са председницима влада и 136 са министрима иностраних послова.

У периоду краћем од годину дана, будући да су почетак ове године обележиле рестрикције кретања због пандемије, реализовао је 36 посета иностранству и био домаћин 19 посета страних државника Србији.  

Круна спољнополитичких активности Србије у овој години је, према његовим речима, био комеморативни скуп поводом 60 годишњице београдске конференције Покрета несврстаних земаља, којем су присуствовали представници 120 држава, и током које је имао чак 42 билатерална састанка.

На седници Одбора за спољне послове, која је трајала три и по сата, Селаковић је народне посланике детаљно упознао и са активностима Министарства спољних послова на пољу економске и јавне дипломатије, говорио о сарадњи са дијаспором и Србима у региону, као и о реализованим променама у функционисању српске дипломатије. 

Народни посланици су изразили задовољство због побољшане сарадње са одељењима Министарства спољних послова и добре размене информација потребних за функционисање међународне билатералне сарадње на нивоу парламената и у мултилатералним организацијама. 

Селаковић и чланови Одбора за спољне послове разговарали су и о даљем унапређењу координације  Министарства спољних послова и Скупштине Србије са циљем што ефикаснијег наступа српске парламентарне дипломатије.

 

 

 

Извор: Танјуг