Народна скупштина

Селаковић: Тачка на омразе са Немачком

Министар спољних послова Никола Селаковић рекао је да Предлог закона о потврђивању Споразума између Србије и Немачке о ратним меморијалима две земље испуњавају своју цивилизацијску обавезу према потомцима десетина хиљада оних који су нестали у ратним вихорима.

“Надам се да ће закон омогућити грађанима Србије и Немачке да негујући културу сећања граде бољу будућност”, рекао је Селаковић у Скупштини Србије.

Селаковић је рекао да се споразумом ставља тачка на омразе из прошлости и окреће се на симболичан начин будућој сарадњи у миру и уз узајамно поштовање на равноправним основама.

“Често умемо да кажемо да Срби праштају, али не заборављају. То умемо да кажемо, али је питање колико је то тачно, јер смо често били у ситуацији и да опраштамо и да заборављамо. Та реченица је толико пута изговорена да хе постала нека врста српског етичког постулате и тај постулат је на известан начин кодификован у овом закону”, навео је Селаковић.

Селаковић је истакао да “ми данас заборавом не амнестирамо неку прошлу Немачку и неке прошле Немце од одговорности за страдања грађана Србије и сву штету која је нашој држави нанета, али се ставља јасна баријера између нас и прошлости и онога што су Немачка и Немци Србији и Србима данас”.

Селаковић је поручио да је 76 година после време у коме не постоје препреке да Србија са Немачком настави да гарди одосе засноване на сарадњи и обостраном разумевању.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2