Народна скупштина

Стефановић: Подржавам служење војске, одлука још није донета

Министар одбране, Небојша Стефановић, изјавио је у Скупштини да се залаже за поновно увођење обавезног војног рока, да ће о томе бити поведена озбиљна расправа, а верује да ће поново бити уведено служење војске.

"Подржавам ту идеју, одлука није донета, видећемо све факторе. Мада искрено мислим да ће то бити и да би то био корак напред за безбедност наше земље", рекао је Стефановић одговарајући на питање посланика ЈС Драгана Марковића да ли ће бити уведен обавезан војни рок или су то, како је рекао, само празне приче.

Стефановић је рекао да се ради о томе да се "одмрзне" оно што је "замрзнуто" 2011. године по питању служења војног рока, али да то не значи да ће наша земља одустати од професионалне војске и да ће бити мање професионалних војника.

Када је реч о поновном увођењу војног рока, Стефановић је рекао:

"То би биле четири генерације са око 2.500 људи по генерацији, дакле око 10.000 војника годишње".

Наводи да та тема мора да се сагледа из много углова, финансијских и по питању потреба војске и одбране земље.

Стефановић је рекао да ће се у каснијој фази расправе стручним круговима и Генералштабу препустити да размотре модалитета и како би то могло да буде урађено.

Стефановић је рекао да је разговарао са председником Србије Александром Вучићем о томе колико би коштало поновно увођење редовног војног рока, као и да је председник имао корисне предлоге.

"Професионални систем војске остаје, али данас имамо ситуацију да нам је важно да појачавамо снагу наше војске и да младе војнике учимо војничким вештинама које могу да им буду важне и касније у живота", навео је Стефановић.

Истиче да је то важно и да би се научили ти млади људи како изгледа понос наше земље, да науче патриотску традицију и историју наше земље, као и да слушају химну сваког дана.

И да науче нешто што је врло важно и за будућност, а то је наравно и како се користи оружје и сложени борбени системи, навео је Стефановић.

"Исто је важно, сматрам да смо изгубили у класама које смо изгубили не служећи војску, а то је активна резерва. Активна резерва је до 65 година старости, али не дај Боже да сутра морамо да зовемо у резервисте неког од 65 година. Зато морамо да сваке године уводимо нове генерације у резерву, а како када нису служили војску и не знају како изгледа пушка", истакао је министар.

Стефановић је рекао да људи имају право на приговор савести за оружје, али да могу онда да обављају друге ствари у војсци.

Додаје да би, ипак, највише младих служило војску са оружјем.

Стефановић је додао да ће свака идеја у јавној расправи која ће се повести о тој теми бити добродошла.

 

 

Снажна војска предуслов за снажну Србију

Стефановић је изјавио да Србија жели да развија капацитете домаће војне индустрије која ће моћи да задовољити потребе наше војске, полиције и свих служби безбедности, али и да своје производе извози на страна тржишта.

Стефановић је у Скупштини Србије, у делу седнице предвиђене за посланичка питања, рекао да је снажна војска предуслов за снажну Србија, а пре свега за инвестиције у економији.

"Морате да имате стабилност и безбедност и уверење инвеститора да када дође да ће ово бити безбедна и сигурна земља која, као што то данас чини, чврстим корацима граби напред, има привредни раст и може да гарантује да ће тако наставити у будућности", рекао је Стефановић одговарајући на питање посланика СНС Александра Марковића о плановима за улагање у наоружање, опрему и модернизацију Војске Србије.

Министар је рекао да је последњих неколико година Србија напредовала у оклопним возилима, пре свега у изградњи три важне компоненте четвороточкаша "4x4-Милош", "8x8 Лазар", и ново возило отпорно на мине, које заједно раде "Застава Терво" и "Фап".

Додао је да се очекује да до краја године да се дивизион Норе уведе у наше наоружање, затим још 20 "Милоша" и још 24 "Лазара".

Стефановић је навео да се ради и на модернизацији и дигитализацији ПВО система и вишецевног бацача ракета "Огањ", као и на додатној модернизацији МИГ-ова 29, "Орлова", хеликоптера...

Како каже, током ове и следеће године биће набављене нове униформе и заштитне опрема за све припаднике Војске Србије.

"Хоћемо да сваки војник од главе до пете буде опремљен најбољим чизмама, заштитом, пушком, све што је у светским стандардима. Наш циљ је да имамо најбољу, најефикаснију и најснажнију војску у овом делу света", поручио је Стефановић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2