Народна скупштина

Весић: У току је изградња нове зграде на аеродрому у Нишу

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић рекао је да током 2022. године кроз аеродром у Нишу прошло 389.022 путника што је за 166 одсто више него 2021. године

"У децембру 2022. године имали смо 32.791 путника. То за 113 одсто више него децембра 2021. године. У марту смо имали 30.595 путника, а имали смо 21.765 путника у марту месецу 2021. године", одговорио је Весић на питање Милетића кога је занимало да ли ће у наредном периоду бити већих улагања у нишки аеродром.

Додао је да је од почетка ове године па до краја марта било је 89.029 путника, а да је у истом периоду 2021. године било је 51.425 путника, што је 73 одсто више.

"У току је изградња нове зграде на аеродрому. У ту зграду биће уложено укупно 11 милиона евра", рекао је Весић.

Весић је истакао је да је добијена и грађевинска дозвола за реконструкцију писте.

"Укупно од 2018. године од кад је Влада Србије преузела аеродром у њега је уложено више од 700 милиона динара", навео је Весић.

Како је рекао, са изградњом новог терминала аеродром у Нишу имаће капацитет до 1.500.000 путника годишње.

"Србија ове године отвара 22 линије, прошле године је отворено 15 линија. Очекујемо да завршимо са 3.000.000 путника у Ер Србији. То је много боље него ЈАТ који је осамбдесетих година имао неких пет милиона путника, а та земља је била три пута већа него што је данас Србија", рекао је Весић.

Нагласио је да када буде био завршен нови терминал на аеродорму Никола Тесла у Београду његов капацитет ће бити до 10 милиона путника.

"Како расте број путника у Београду тако ће расти и у Нишу и зато је важно да припремимо капацитете за 1,5 милиона путника", објаснио је Весић.

Додао је да ће расписати конкурс за израду студије која би требало да покаже у којим деловим Србије је потребно изградити аеродроме, не само путничке него и карго, као и хелиодроме.

 

 

Обезбедићемо бољи проток на граници са Мађарском

Министар Горан Весић изјавио је данас у парламенту да су у плану заједнички пројекти проширења или изградње нових граничних прелаза између Србије и Мађарске.

Према његовим речима, у наредним годинама ће бити три гранична прелаза исте фреквенције готова, што ће убрзати прелазак границе и путницима и камионима.

Посланик СВМ-а Жомбор Ујвари упитао је Весића да ли постоји могућност да надлежно министарство у наредном периоду започне израду планова и имплементације пројекта у вези са проширењем мањег прелаза Хоргош 2 - Реске, како би туда могли да прелазе и аутобуси на редовним линијама између две земље, што би олакшало живот локално становништву.

Весић је одговорио да је то била једна од тема његовог недавног састанка у Будимпешти, са мађрским министром Јаношем Лазаром, али и указао да на прелазу Хоргош 2 - Реске, постоји физички проблем који за сада онемогућава пролазак аутобуса, а то је недовољна висина надстрешнице, која износи око 3,2 метара.

Уз то, постоји ограничење из уговора Србије и Мађарске, који тако нешто не предвиђа.

Весић је изнео и података да је забележен повећани промет тешких камиона на прелазима, и то на Хоргошу за 10 одсто, а на прелазу Келебија - Томпа за чак 40 одсто.

"То говори да је све боља сарадња Србије и Мађарске, да је пут кроз наше две земље све оптерећенији и да постоји потреба за проширенејм постојећих и изградњу и отварање нових прелаза", сагласио се Весић.

Подсетио је да ускоро следи изградња брзе саобраћајнице између Бачког брега, Накова и Српске Црње, те навео да ће пуштање у саобраћај те друмске везе, значити да ће део саобраћаја, из Србије и Румуније, бити преусмерен ка прелазу Бачки брег.

Навео је да се већ са мађарском страном разговара о успостављању интегрисаног прелаза на Бачком брегу, како би се растеретио Хоргош, који је уз Батровце и Табановце, најфреквентнији гранични прелаз.

"Мађарска страна ради инфраструктуру, да појачан саобраћај може да буде прихваћен са њихове стране. Почињу да раде мост на Дунаву код Мохача. И, када будемо имали нову брзу саобраћајницу, имаћемо и интегрсани прелаз на Бачком брегу", навео је Весић.

Пренео је да мађарски партнери планирају да градне нови прелаз Келебија, мало даље од досадашњег прелаза, ка којем ће водити једно одвајање Ипсилон крака са српске стране. Тако ће један гранични прелаз на Келебији бити намењен само за путнички, а други за теретни саобраћај.

"Када се све то буде завршило, имаћемо пет поптуно равноправних прелаза, у смислу броја путника", нагласио је Весић.

Навео је и да је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто предложио да се на прелазу Хоргош - Реске изгради интегрисани прелаз, што ће, каже, српска страна прихватити.

Навео је и да ће интегрисани прелази бити и на граници са Северном Македонијом, на Табановцима, са Црном Гором у Бијелом пољу, као и на граници са БиХ, на мосту преко Саве, по завршетку деонице Кузмин - Сремска Рача.

Весић је додао да ће пролазак границе за камионе убрзати увођење е-товарног листа, наводећи да је Србија са Транспортном заједницом ушла у тај пројекат. То значи да ће сваки камион имати е-товарни лист, и прелазиће границу без прегледа, само уз скенирање бар кода.

"Нико није задовољан чекањем камиона, превозници највише", рекао је Весић и додао да је Мађарска изашла у сусрет Србији и без проблема удвостручила број дозвола за наше камионе.

"Радиће се на ширењу надстрешнице на Хоргошу 2, јер је наша жеља да грађани са обе стране границе функционишу као да границе нема. Добро сарађујемо и сви ови пројекти треба да омогуће лакши живот људи. Са Владом Мађарске немамо отворених питања и срећни смо због тога. Све проблеме решавамо у духу добросуседства, на добробит грађана", рекао је Весић.

Додао је и да се, у сусрет летњој сезони, са Телекомом договара могућност да путнике који уђу у земљу бесплатна апликација упозорава где имају одморишта, где могу да наточе гориво, а све како би се смањио број несрећа и страдалих у саобраћају. За камионе су предвиђени посебни леци и упозорења.

"Надамо се резултату и то је важан задатак у будућности", рекао је Весић у Скуштини Србије.

 

Апликација за странце како би се смањио број несрећа

Министар Горан Весић изјавио је да се ради на томе да се смањи број саобраћајних незгода, нарочито током летње сезоне.

"Ми се припремамо за летњу сезону. Договорили смо са Телекомом Србије да сви странци који долазе у нашу земљу, мислим на путничка возила, имају могућност да уђу бесплатно на апликацију која ће их упозоравати када треба да стану, где могу да сипају гориво, где могу да се одморе, да бисмо смањили број људи који евентуално може да страда", рекао је Весић у Скупштини Србије.

Весић је рекао да ће постојати и посебна упозорења за камионе.

 

"Надамо се да ће то дати резулатата, јер ми на нашим путевима имамо за трећину више погинулих него што их има ЕУ. То је нешто што нас чека као важан задатак у будуцности", рекао је Весић.

 

 

 

Извор:Танјуг