Народна скупштина

Весић: Вучић ни у понедељак, ни било када неће признати независност Косова

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је данас у парламенту да поједини посланици шире неистине да ће председник Србије Александар Вучић у понедељак у Бриселу потписати неки споразум између две државе, истичући да је и сам Вучић много пута поновио да ни под којим условима неће признати Косово и да је Косово и Метохија саставни део Србије.

„Неки посланици шире неистине о разговорима које води председник Вучић у вези са КиМ, и већ два дана се у овој сали спомиње, у врло малициозном контексту да ће у понедељак бити потписан неки споразум између две државе... То је потпуна неистина“, рекао је Весић.

Весић је подсетио да је председник Вучић више пута, укључујући и два пута за шест месеци у парламенту, где је разговарао са посланицима, и очекивао неки бољи предлог, истакао да је Косово и Метохија саставни део Србије и да неће потписати признање тзв. Косова ни под каквим условима.

„Не ширите лажи, не обмањујте народ, то је неодговорно. Тако се скупљају јефтини политички поени, и само се призива несрећа“, рекао је Весић.

Додао је да питање КиМ није страначко, нити само Вучићево, као што није било ни само Николићево, Тадићево, Коштуничино, Милошевићево... јер постоји дуже од век и по, а свака власт се борила да га реши.

„Ако већ нисте дали неки бољи предлог, осим оних нереалних да прекинемо разговоре, немојте да ширите неистине. То се неће догодити. За 10 година, слушамо како Вучић ’само што није признао Косово’... И шта се десило – ништа“, констатовао је Весић.

Указао је да данас више земаља не признаје ту независност него 2012. и када би се данас гласало у Генералној скупштини УН, већина је на страни земаља које не признају тзв. Косово, а да се гласало 2012. већина земаља чланица признавала је ту самопроглашену независност.

„Ваљда је ово данас боље него што је тада било. Немојмо отежавати положај председнику који има мандат грађана да заступа интересе Србије. Било би поштено да станете уз председника по питању КиМ. Не морамо да се сагласимо око пруге, мада би и то било логично, јер је брза пруга Београд – Ниш национални пројекат, и сви би требало да га подрже“, рекао је Весић.

Замолио је посланике да не говоре о томе да ће нешто наводно бити потписано у Бриселу.

„То су речи из Приштине. Немојте отежавати Вучићу борбу за Србију, и немојте олакшавати Куртију. Не кажем да то желите, али то радите. Не призивајте несрећу. Сви заједно треба да се боримо за КиМ. Да је лако и једноставно, проблем би одавно био решен. Не отежавајте преговоре председнику Вучићу“, рекао је Весић.

 

Извор: Танјуг/РТС 2