Народна скупштина

Вучевић: Изменама Закона обезбеђује се правни основ за ангажовање војске

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић рекао је у Скупштини Србије да се Закон о употреби Војске у мултинационалним операцијама мења и допуњује како би се омогућило учешће у новим таквим операцијама.

Вучевић је образлажући измене прецизирао да се ради о учешћу у операцијама у војним мисијама ЕУ у Мозамбику, на Синају, као и учешћу у мисијама преко борбене групе ЕУ ХЕБРОК где су припадници снага више држава.

Према његовим речима, битно је да се делује у кратком року од пет до 10 дана и да се благовремено добије сагласност Народне Скупштине. 

Нагласио је да се изменама Закона обезбеђује правни основ за ангажовање, а да ће се затим Србија накнадно изјаснити о појединачним потребама.

Вучевић је истакао значај ангажовања војних, полицијски и других снага Србије у мултинационалним операцијама и додао да су у 2023. години планирана ангажовања војске на Кипру, Либану, Блиском Истоку, Цетралној Афричкој републици, Сомалије, припадника МУП-а на Кипру и Министарства правде у Јужном Судану.

Рекао је да су планирани трошкови ангажовања буџетских 1,5 милијарди динара, а да ће бити и учешћа из међународних извора. 

 

Интерес Србије да учествује у мировним мисијама

Вучевић  је данас одговарајући на примедбе опозиције због учешћа у мировним мисијама рекао да је национални интерес Републике Србије да партиципира тамо где се чува мир. 

Вучевић је у Скупштини Републике Србије казао да што се тиче учешћа у мисијама под патронатом ЕУ да је то нешто што произилази из Споразума о стабилизацији и придруживању.

"Што се тиче учешћа мисије у Мозамбику не учествујемо у ратним дејствима дајемо два штабна официра на једно место, а да је мисија у Мозамбику одлука оружаних снага те државе", рекао је Вучевић. 

Додао је да што се тиче укупног броја у којима ВС може да учествује у мировним мисијама бројка је за 100 војника повећана за 2023.  

"И тамо где наши војници учествују у мировним мисијама домаћини су задовољни, јер они чувају мир. Не можемо да имамо штете због партиципирања у мировним мисијама", рекао је Вучевић. 

Вучевић је додао да се Војска Републике Србије не спрема да ратује у иностранству, како то тврде неки из опозиције и додао да се наоружава да брани своју отаџбину. 

"Само неозбиљне државе могу да кажу да се ништа не дешава и да се нико не наоружава", поручио је Вучевић посланицима.

 

Нећемо да учествујемо у било каквим борбама па ни на украјинском фронту

Вучевић је поновио, реагујући на примедбе Милице Ђурђевић Стаменковски на данашној скупштинској седници, како је нетачно да Воска Србије иде у неке ратове, већ ће то искључиво бити мировне мисије.

Вучевић је додао да ће у случају неког евентуалног позива за учешче у борбеним јединицама то морати поново да прође све продудуре у складу са нашим законодавством.

"Ми не идемо ни у какве сукобе и немојте нас доводити с тим у везу, већ ће Војска Републике Србије ићи у мировне мисије где год буде позвана и буде могла да одговори захтевима", нагласио је Вучевић.

Вучевић је тако реплицирао на тезу Милице Ђурђевић Стаменковски, која је навела да српска војска не треба да иде у оквире борбених ЕУ група, која тренутно води 18 таквих операција.

"Рецимо, Мађарска, која је чланица ЕУ, учествује само у две такве операције, па ни немамо обавезу да се у том смислу усклађујемо са Европском унијом, нити да се наше снаге буду део групе Хелбрук, чиме остављате могућност да вас сутра позову на украјински фронт", рекла је она.

Вучевић је то оспорио тиме што када је реч о групи Хелбрук, није у плану ни да снаге Војске Србије иду ван граница земље.

"Притом, у тој групи су све земље учеснице непризнавачи тзв. Косова и већинског су православног живља, као што су Румунија, Бугарска, Грчка и Кипар, што би требало да поздравите, али чак и да нас неко позове у неку борбу, док је ове власти, председника Републике Србије Александра Вучића и мене, сигурно ниједан наш војник неће ићи у рат, па ни на украјнски фронт, ни са једне ни са друге стране", поручио је Вучевић.

 

Вашингтонски споразум би нам данас злата вредео

Вучевић је, одговарајући на примедбу посланика Мирослава Алексића, рекао да би Вашингтонски споразум о нормализацији односа између Србије и тзв. Косова данас злата вредео.

"То је била једина могућа солуција у интересу Србије у тим околностима, што доказује и чињеница да га се прва одрекла Приштина", нагласио је Вучевић.

На констатацију посланика да се актуелна власт не држи Резулоције 1244, Вучевић је истакао да се тог документа заправо одрекла влада којом је управљао председник тадашње Алексићеве стрранке.

"Нисте се држали ни устава када сте испоручивали официре Војске Републике Србије, као ни много пута од 2004. до 2011. године", навео је Вучевић.

Он је реговао и на Алексићеве инсинуације о пропасти компаније за производњу наоружања Југоимпорт СДПР.

"Немојте да радите са СДПР-ом оно што сте радили са Крушиком, јер та компанија не да није уништена, него добија највеће послове", нагласио је Вучевић.

Вучевић је поручио да немају право да лекције о томе како се чува држава држе они који су је "растурали, продавали и издавали".

 

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2