Народна скупштина

Вујовић: Крагујевац искључује угаљ из даљинског грејања

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић изјавила је да ће се Предлогом закона о потврђивању Уговора о зајму Пројекат даљинског грејања у Крагујевцу, између Србије и Европске банке за обнову о развој, омогућити да се угаљ у потпуности искључи из даљинског грејања у том граду.

Вујовић је у Скупштини Србије објаснила да ће се искључивањем угља из даљинског грејања значајано редуковати или елиминисати испуштање сумпор оксида и чврстих честица, смањити емисија ЦО2 и значајно побољшати енергетска ефикасност система.

“Пројекат ће бити подељен на два дела и први део обухвата расходовање старих котлова и припадајућег постројења из даљинског грејања Крагујевца, затим уградњу нових котлова за топлу воду на природни гас укупног капацтета 110 мегавата”, објаснила је Вујовић.

Према њеним речима, очекује се да радови започну убрзо након потписивања уговора о зајму.

Други део се, каже, односи на ремедијацију локације за одлагање пепела.

“Пројекат ће омогућити уклањање угља из градског система и значајно ће побољшати квалитет ваздуха у граду”, истакла је Вујовић.

Вујовић је рекла да је укупно побољшање енергетске ефикасности система даљинског грејања које резултирају емисијом ЦО2 за 66 одсто, елиминација емисије сумпор диоксида од 556 тона годишње, смањење емисије азотоксида у виснини од 89 одсто и уштеда воде годишње за 55 одсто.

У предлогу закона пише да ће се зајам састојати из две транше, једна је од 14 милиона евра, друга је четири милиона евра.

Вујовић је говорила и о Предлогу закона о потврђивању Одлуке Мешовитог комитета између државе ЕФТА и Србије Број 1 из 2021.године о измени и допуни Протокола Б уз Споразум о слободној трговини између државе ЕФТА и Србије у вези са дефиницијом појма “производи са пореклом” и методама административне сарадње.

Вујовић каже да ће то економски допринети привреди у погледу конкурентности и изједначавања услова за пословање на међународном тржишту.

Према њеним речима, циљ законског решења јесте почетак примене алтернативних прелазних правила о пореклу робе базираних на одредбама ревидиране ПЕМ конвенције.

 

 

Први резултати чишћења депонија до краја године

Вујовић је изјавила да ће се први резултати када је реч о чишћењу депонија видети крајем ове године.

"Чистићемо депоније уз аутопутеве, чистићемо депоније на обалама река, то нам је изузетно важно. Санираћемо земљиште које је ерозивно у сливовима река, санираћемо и клизишта и то је све оно што ће радити општине у наредном периоду", рекла је Вујовић.

Вујовић је подсетила да су се општине уговором обавезале да то ураде до краја године.

"Ми ћемо прве резултате видети крајем ове године. То није довољно, морамо да радимо и брже и вредније", рекла је Вујовић  и истакла да је своју функцију разумела на најодговорнији начин и дужност коју обавља.

Вујовић је додала да се њен тим свакодневно труди да направи што боље резултате како би квалитет живота грађана био на вишем нивоу.

Вујовић је навела да постоји и кредитна линија од Европске банке за обнову и развој за изградњу осам регионалних центара када је реч о управљању чврстим отпадом.

Вујовић је поменула у том контексту регионалне рециклажне центре, од којих ће први бити Каленић-Колубара, а који ће се правити за 11 општина, али ће у првој фази бити укључене четири.

"Пре неколико дана смо презентовали на Убу тај велики пројекат и очекујем почетак радова у првом кварталу следеће године за најмодернији регионални центар", навела је Вујовић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2