Народна скупштина

Жарић Ковачевић: Промене у правосуђу не личе на оне из 2009. године

Председница Одбора за уставна питања и законодавство Јелена Жарић Ковачевић изјавила је да је став Радне групе за израду акта о промени Устава да у Нацрту уставног закона неће бити реизбора већ ће органи као што су Високи савет судства или Државно веће тужилаца наставити да обављају своје функције.

Жарић Ковачевић је у скупштини Србије рекла да је све и даље подложно промени.

"Подсећам вас да ово ни у ком случају ни не личи, а камоли да јесте реформа која се десила у правосуђу 2009. године", рекла је Жарић Ковачевић.

Жарић Ковачевић је додала да се у Нацрту акта о промени Устава, који је такође, и даље подложан промени, стоји да је скупштина спремна да више не бира судије који се први пут бирају на судијску функцију, као ни председнике судова.

"Разговарали смо и о саставу Високог савета судства који ће имати 11 чланова, као што и сада има, али би требало да га чине и шест судија које бирају судије, односно судије се саме бирају између себе за и пет истакнутих правника које бира скупштина", истакла је Жарић Ковачевић .

Како је додала, у Радној групи су се трудили да се све усклади са одредбама Устава које важе и сада, али и које ће важити после промена.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2