Саопштења

Бакарец: Олуја фашистичког злочина

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ / 04.08.2022.

 

Небојша Бакарец

члан Председништва Српске напредне странке 

 

Данас Срби обележавају дан када је почињен један од највећих злочина над Србима, највеће етничко чишћење у историји савремене Европе. На данашњи дан, пре 27. година, хрватски неофашисти, су убили око 2500 Срба, грађана Хрватске, и протерали њих 250.000. Европска Унија је ћутала. САД су ћутале. УН су ћутале. Данас и сутра су на српским просторима дани жалости. Крајње је безумно да се у Хрватској 4. и 5. август, славе као Дан радости. По данашњим стандардима о геноциду, који се нпр. примењују на злочин у Сребреници, злочини државе Хрватске почињени почетком августа 1995., спадају у геноцид.

Нико то не види, нико то не помиње, али на појединим територијама  које су биле део СФРЈ, нараста фашизам. Многи ће одбацити ову тврдњу, антисрби ће јој се подсмевати. Међутим, фашизам нараста у Хрватској, нараста у Федерацији БиХ, и нараста у лажној држави Косово. Тај фашизам је истина, другачије појавне природе, него у време пред Други светски рат.

У Хрватској је фашизам заогрнут у сентимент према усташком покрету и у сентимент према „домовинском рату“. У Хрватској се фашизам појављује кроз негирање геноцида који је нацистичка НДХ починила над Србима, Јеврејима, Ромима, у концлогорима у НДХ, када је побијено око 700.000 Срба, Јевреја и Рома, највише у концлогору Јасеновац. У Хрватској се фашизам појављује кроз негирање злочина који је модерна Хрватска починила над Србима у рату деведесетих. У Хрватској се фашизам појављује кроз слављење злочина из Другог светског рата, одавањем поште хрватским усташама, нацистима у Блајбургу, и слављењем злочина „Олује“. У Хрватској је широко распрострањена симпатија према усташком покрету. То доказује опште слављење усташких злочинаца, који имају своје улице у Хрватској, и слављење злочинаца из „домовинског рата“ деведесетих- хрватских генерала, пре свега. У Хрватској је присутна стопостотна подршка злочиначкој акцији „Олуја“. У Хрватској су Срби грађани другог реда, и изложени су потпуној асимилацији већ 32 године.

У Федерацији БиХ, фашизам је двострук. Хрвати из БиХ имају још веће симпатије према усташком покрету, него Хрвати у Хрватској. Муслимански фашизам, присутан у другом светском рату, преобратио се у исламски фундаментализам и екстремизам, тј. у исламски фашизам. Муслимани у БиХ, славе своје злочинце из другог светског рата, и још више славе своје злочинце из ратова деведесетих када су побили око 30.000 Срба. Муслимани негирају и своје злочине из другог светског рата и злочине из ратова деведесетих.

У лажној држави Косово, ендемски фашизам, вуче континуитет још од призренских лига и фашистичког покрета Бали комбетаре. Континуитет је потпун. Сви албански политички покрети на КиМ, имају корен у балистичком покрету. Албанци са КиМ, негирају да су са Турцима у 18. и 19. веку починили геноцид над Србима у „Старој Србији“. Албанци негирају све злочине које су починили албански фашисти над Србима у другом светском рату. Алабанци негирају све злочине које су над Србима, починили од средине осамдесетих, до данас. Албански ендемски фашизам, је процветао 1998. и 1999. и од тада се није угасио. Тињао је до појаве Аљбина Куртија, који је прави албански фашиста. Наравно, он то крије, заогрће у радикално левичарство, међутим, одаје га насиље према Србима. Од када је Курти на власти напади на Србе и све српско су скочили за 50 одсто. Само слепац не види Куртијеву патолошку мржњу према Србима и Србији. Албанци су на КиМ, од 1999. убили више хиљада Срба. Хиљаду Срба су убили отевши им органе. На крају злочиначког НАТО бомбардовања и акције, протерали су са КиМ, 200.000 Срба. Албанци су извршили погром над Србима 17.3.2004.

Србија и Српска већ девети пут, достојно обележавају погром над српским народом, који је починила држава Хрватска, 1995. године. Као што видите, култура сећања је у Србији уведена тек по доласку СНС и Александра Вучића на власт. Претходне власти су гајиле некултуру заборава и некултуру извињавања за злочине почињене над Србима.

Поменућу злочин и казну. За разлику од Немачке, историјске околности су довеле до тога да Хрватска никада не буде денацификована. Када кажем казна, не мислим на освету, већ на потребу да се један народ суочи са својим злочинима. Хрвати се никада нису суочили са својим злочинима у Јасеновцу. Велики Достојевски је написао своје ремек дело „Злочин и казна“. У држави која злочин из 1995. слави као Дан радости, дан који је Дан жалости за Србе, очигледно погрешно тумаче, или погрешно читају књигу „Злочин и казна“, и читају то дело као „Злочин и награда“. Шта ми ту можемо да урадимо? Можемо да покушамо да их постидимо својом пристојношћу и добротом. Када кажем да их постидимо, не мислим на жељу да их понизимо, већ мислим на то да они сами осете стид. Знам да је ово највероватније узалудна нада. Међутим, ми ћемо ту пристојност и доброту показивати, пре свега због себе самих, а не због других. На ту тему је велики Душан Радовић имао једну дивну мисао: „Неки људи нас понижавају својом добротом.Одвикли смо се од доброте. Не разумемо зашто нам неко нешто чини ако не тражи никакву противуслугу. Доброта се не може вратити јер се и не даје. Добри људи су добри због себе, а не због других“.

У претходном пасусу сам поменуо пристојност. То је веома важан појам. Појам „непонижавање“ најбоље описује шта је пристојно друштво. Пристојно друштво је оно друштво чије установе не понижавају људе. Позитивно описано, пристојно друштво је оно чије установе указују поштовање према људима. Цивилизовано друштво је оно друштво чији чланови не понижавају једни друге. Свако пристојно и цивилизовано друштво је и праведно друштво. Александар Вучић је учинио да Србија буде и пристојно и цивилизовано и праведно друштво. Да ли је Хрватска пристојно и цивилизовано друштво? Да ли у Хрватској понижавају Србе? Да ли је у Хрватској, после 26 година од највећег етничког чишћења у Европи, после Другог светског рата, омогућен повратак Србима? Није. То је институционално понижавање. Хрватска није пристојно друштво. Хрвати у Србији имају сва права која Срби у Хрватској немају. Да ли је Федерација БиХ пристојно и цивилизовано друштво? Да ли у Федерацији БиХ понижавају Србе? Да. Да ли константно желе да укину Републику Српску? Желе. Како се председник Вучић провео када је отишао да се поклони сенима муслиманских жртава? Покушали су да га убију. Бошњаци у Србији имају сва права која Срби у БиХ немају. Да ли је лажна држава Косово пристојно и цивилизовано друштво? Да ли на Косову и Метохији, тамо где Албанци имају контролу, да ли се тамо понижавају Срби? Да, и још много горе. Угрожени су животи Срба. Погледајте случај хероине Драгице Гашић. То је институционално понижавање. Лажна држава Косово није пристојно друштво. Албанци у Србији имају сва права која Срби немају у лажној држави Косово.

На крају, Србија и Срби се сећају претњи Фрање Туђмана, које су доказ о геноцидним намерама Хрватске из 1995. Сачуван је тонски запис реченице тадашњег председника Хрватске, Фрање Туђмана, која гласи: „Србе треба тако ударити да нестану“. Та реченица је део стенограма састанка Туђмана са хрватским војним врхом у Загребу у јулу 1995. и део је транскрипта са брионске седнице главног стожера оружаних снага Хрватске, одржане 31.07.1995., који су део припрема злочиначке акције „Олуја“. Ова реченица јасно говори о томе шта је био циљ Хрватске– геноцид, злочин и етничко чишћење.

 

 

 

 

 

СЛУЖБА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ

СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКА