Саопштења

Бакарец: Србији је потребан Вучић на челу СНС-а

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ / 21.07.2022.

 

Небојша Бакарец

члан Председништва Српске напредне странке 

 

Свет се налази у тешкој кризи изазваној ратом у Украјини, и последицама пандемије. Сви постављају питање како да се избегне глад у сиромашним земљама света, и како Европа енергетски да преживи предстојећу зиму. Србија је у том погледу мирна захваљујући мудрој политици председника Вучића. Међутим, Србија је од избијања рата у Украјини изложена тешким претњама, притисцима и уценама Запада да уведе санкције Русији, и да себи пуца у ногу. Запад прети и на КиМ, и у БиХ. Ситуација на КиМ, убрзано метастазира на штету Срба, где је екстремиста Курти, председник владе лажне државе Косово, за октобар најавио коначни обрачун са преосталим Србима на КиМ. Исто важи за ситуацију у БиХ. Покушаји укидања Републике Српске су све учесталији и воде их Запад, западни намесник Шмит и Федерација БХ.

Председник Вучић већ извесно време најављује да је време да га на челу СНС замени неко други. То је најављивао давно пре почетка рата у Украјини. Међутим, тај свој став је поновио и недавно 13.7.2022. на ТВ Пинк. Рат у Украјини је дестабилизовао цео свет. Тај рат је променио све. У описаној кризи, највећој од краја другог светског рата, у тренутку када се у Европи, на само 600 км од Србије води страшан рат, који је по својој суштини, утицају и последицама, светски рат, Србија мора остати јака, стабилна и јединствена. Председник Вучић је на изборима добио готово 60 одсто гласова грађана, а већ 10 година је председник СНС. То је најбољи доказ да грађани желе да Вучић остане на челу СНС.

Императив останка на челу СНС, пре свега, захтева светска криза изазвана ратом у Украјини. Интерес државе је да председник Вучић сада када је добио други мандат од грађана, остане на челу СНС. Светска криза, светски рат, претње Србији, и интерес државе Србије, захтевају од председника Вучића да остане на челу СНС, барем док не прођу рат и криза. Ако се одлучи да остане на челу СНС, председник Вучић неће прекршити реч. Реч је дата у потпуно другачијим околностима, мира у свету, стабилности у Србији, која није била изложена последицама рата у Украјини и вишеструким претњама.

Управо је председник Вучић 13.7.2022. у интервјуу на "Пинку" рекао: "Као што видите, био сам у праву како ће да се одвијају ствари у Украјини и плашим се да сам у праву да ће то да траје много више од годину дана и да ћемо да идемо у много шири и већи светски сукоб него што је то до сада". Истакао је да нам је потребан век мира. Опомиње да смо већ увели ванредно стање, али га нисмо прогласили. Рекао је: "Знам шта нас чека. Оног тренутка када руски председник Владимир Путин буде завршио ствари које је планирао уследиће његова понуда западу. Уколико ту понуду запад не прихвати, ући ћемо сви у пакао. А неће је прихватити.

То шта је интерес саме СНС, је у овом тренутку мање важно. А шта је интерес СНС најбоље је исказала Невена Ђурић, потпредседница Главног одбора СНС-а, у интервјуу за лист "Ало" 17.07.2022. Она је исказала став огромне већине у СНС, када је рекла: "За нас постоји један и једини лидер - Александар Вучић, и сигурна сам да велика већина, а рекла бих слободно и сви, не желимо по том питању никакву промену". На последњем састанку председништва СНС, 16.6.2022., јавио сам се за реч и замолио председника Вучића да још једном размотри своју одлуку да више не буде председник СНС. Рекао сам да интерес државе Србије, од њега тражи да остане на челу СНС, у овој најтежој светској кризи.

У прилог аргументима о останку Вучића на челу СНС, говоре и проблеми које је СНС имала у градском одбору Београда 2021. и проблеми које изазивају поједини бивши потпредседници СНС, а сада министри. Афера "Прислушкивање председника Србије", такође. Малобројни, али утицајни појединци у СНС су свој интерес ставили испред интереса државе. Изгубили су компас. Останком на челу СНС, председник Вучић ће предупредити све могуће проблеме унутар СНС. И не ради се о томе да смо ми у СНС инфантилни. Нисмо. Није у питању ни то да ли је председник Вучић постао наш својеврсни талац. Није постао. Пре ове кризе, већина нас се невољно помирила са тим да председник Вучић одлази са чела СНС. Међутим, сада у овој ужасној ратној, економској и енергетској кризи, више нисмо битни ми из СНС. Битна је Србија. Србија и СНС ће остати јаке, стабилне и јединствене, ако председник Вучић остане на челу највеће и најмоћније странке. Тада ће сви конци бити у његовим рукама, као и до сада.

Вучић је Државник. Стабилна држава је једина заштита народу, и једино средство за очување мира. Вучић је живи доказ речи проскрибованог, али великог учитеља свих Државника, Макијавелија: "Волим своју отаџбину више него себе". Управо због тога што воли Србију више него себе, председник Вучић ће појмити да је потребно да и даље води СНС. Од Државника Вучића треба учити како се живи Држава, како се остаје усправан, како се чува образ и достојанство нације. Србија мора у овим тешким и неизвесним временима да сачува мир, стабилност и економски раст. Мир значи да Србија не води туђе ратове. Стабилност значи да нам нису потребне свађе и потреси у земљи у време док у Европи букте рат и криза. Време које је пред нама неизвесно је. Србија има снажног председника, Државника који је спреман да доноси тешке одлуке да би народу било боље и да би сачувао животе, председника кога поштује свет и председника који је спреман да се бори за сваког од нас. Тешка времена траже храбре људе, лидере и велике државнике. То је Александар Вучић. Александар Вучић је Отац једне нове, боље Србије, коју је изградио у последњих десет година. Председник Вучић уздиже Србију, гради Србију, и лечи Србију. Лечи прошлост у садашњости, ради будућности.

 

 

 

СЛУЖБА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ

СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКА