Саопштења

Гојковић: Подршке филмским радницима до 2012. године није било

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ / 27.05.2023.

 

Маја Гојковић

члан Председништва Српске напредне странке

 

Најлакше је извртати чињенице политичким паролама како би се сакрила и потценила подршка Владе Србије и актуелне власти филмским радницима, које до 2012. године практично није било.

Тачно је да је новац који се из јавних извора издваја за снимање серија и филмова, новац свих грађана Србије, али је исто тако тачно да странке које је Никола Којо политички подржавао и које подржава нису улагале у културу, ни у филмове ни у серије, а да су наше музеје, који припадају свим грађанима Србије, држале дуже од деценије затвореним.

Истине ради, постављам питање зашто није у име глумаца и уметника, у име културе тада подигао глас? Зашто није питао како то да партије које подржава, а које су водиле ресор културе на свим нивоима власти - 12 година у Београду и АП Војводини, као и на републичком нивоу нису издвајале 1,2 милијарде динара за снимање филмова и серија и 1,8 милијарди динара за подстицаје филмској индустрији, као што се издваја данас? Постојао је "Телеком Србије" и у време власти коју он подржава, па како је могуће да се нису снимале серије у мери у којој се снимају у последњих 10 година? Зашто не каже грађанима Србије да је у 2008. години Филмски центар Србије имао буџет од свега 36,8 милиона динара, а 2012. године још мањи - 24,8 милиона динара.

Колики је напредак остварен у тој области говори константан раст издвајања за филм од 2013. године, а од 2018. године до данас годишњи буџет Филмског центра редовно износи преко милијарду динара, односно чак 44 пута више него 2012. године, не рачунајући новац који се издваја из других јавних извора финансирања. Такође, јавности ради, у последње четири године, број запослених у овој области порастао је за чак 39 одсто.

Ова Влада Србије, уз подршку управо председника Србије Александра Вучића, данас обнавља и гради домове културе, биоскопске сале, а за протеклих 10 година дигитализовано је укупно 28 биоскопских сала широм Србије.

Истовремено, заиста сам згрожена порукама мржње које је Никола Којо упутио, називајући грађане Србије погрдним и увредљивим именима. Подругљиво, увредљиво и са ниподаштавањем говорити о грађанима, само зато што не деле његово политичко мишљење и то на скупу који се тобоже оранизује поводом борбе против насиља, је дубоко забрињавајуће.

Такође, ако Никола Којо зна да се серије и филмови снимају новцем грађана, морао би да зна и да новац грађана долази добрим делом и од оних које он назива "овцама и говедима" и омаловажава само зато што имају другачије мишљење.

Не спорећи право које има на своје политичке ставове, ипак нико не сме и нема права, да на тако непримерен и нецивилизован начин вређа грађане Србије и да им оспорава право на опредељење и слободу да га изразе.

 

 

 

СЛУЖБА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ

СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКА