Саопштења

Јадранка Јоксимовић на Политичкој скупштини ЕПП у Бриселу

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ / 04.02.2020.

 

Јадранка Јоксимовић

члан Председништва и интернационални секретар Српске напредне странке

 

Интернационални секретар Српске напредне странке (СНС) и министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић учествовала је на Политичкој скупштини Европске народне партије (ЕПП) која је одржана у Бриселу. У делегацији је био и члан Савета за међународне односе и градски одборник Немања Јоксимовић.

Током дводневне Скупштине партије окупљене унутар кровне европске странке десног центра и најјаче групације у Европском парламенту - Европске народне партије, разговарале су о актуелним дешавањима у Европи с посебним освртом на недавни излазак Британије из ЕУ, о предстојећим важним активностима унутар ЕПП-а, као и унутар ЕУ и приоритетима Европске комисије и Европског парламента, околностима на Блиском Истоку и могућим импликацијама на политику ЕУ и др.

Дводневна Политичка скупштина, уједно је и прва којом је председавало новоизабрано руководство на челу са новим председником ЕПП-а Доналдом Туском.

Радни део Политичке скупштине на којем је било речи о актуелним дешавањима у државама сестринских партија, Јоксимовић је искористила да представи активности СНС-а у претходном периоду. Информисала је председника ЕПП-а, чланове председништва ЕПП-а и присутне колеге из сестринских партија да ће се редовни парламентарни избори у Србији одржати 26. априла, и истовремено информисала о конкретним резултатима неколико рунди међустраначког дијалога, а уз посредовање представника Европског парламента, којима су знатно унапређени изборни услови у погледу транспарентности и кредибилности изборног процеса. Нагласила је да је СНС као владајућа странка показала одговоран приступ не само унапређењу изборних услова, већ и кроз иницијативу за смањење изборног цензуса као демократског политичког инструмента за додатно оснаживање политичког плурализма и дебатне улоге парламента који јесте и требало би да буде место за демократски дијалог и плурализам различитих интереса грађана Србије. Истакла је да истраживања јавног мњења показују да СНС ужива стабилну подршку грађана Србије која је у децембру износила 52,9%, те да ће СНС у кампањи изаћи пред грађане са досадашњим резултатима, али и са планом и програмом за још бољу будућност Србије. Јоксимовић је обавестила колеге и о даљем економском напретку Србије који су постигнути захваљујући одговорној политици председника Вучића и Владе Србије, као и о програму „Србија 2025“ којим ће се наставити даљи развој земље у наредних пет година.

На маргинама Политичке скупштине Јоксимовић се састала и са бројним представницима сестринских партија.

 

 

 

СЛУЖБА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ

СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКА