Саопштења

Јоксимовић: Београд је показао капацитет и политичку вољу да договорено спроведе

Интернационални секретар СНС и министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић учествује јуче и данас на Политичкој скупштини Европске народне партије (ЕПП) у Бриселу.

Током дводневне Политичке скупштине разговара се о актуелној политичкој ситуацији у земљама чланицама ЕУ, државама кандидатима за ЕУ као и потенцијалним кандидатима. Такође, истакнут је значај предстојећих избора у ЕУ и Конгреса ЕПП у Хелсинкију који ће се одржати у новембру месецу.

Јоксимовић је представила на Политичкој скупштини актуелну политичку ситуацију у Србији, и напоре које председник Србије Александар Вучић предузима у проналажењу одрживог решења између Срба и Албанаца у вези питања КиМ.

Министарка је информисала о јучерашњој најави Приштине о забрани посете председника Вучића Газиводама, чиме се шаље јасна порука о неконструктивној и кочећој позицији Приштине у погледу наставка дијалога и могућих договора.

Истакла је да је Београд показао капацитет и политичку вољу да договорено спроведе, а да је Приштина показала неспремност да испуњава своје обавезе, чињеницом да до 4. августа нису формирали Заједницу српских општина. Јоксимовић је нагласила да очекује да ЕУ као гарант примене Бриселског споразума, настави да наглашава обавезу спровођења до сада договореног и подржи решења до којих две стране дођу у дијалогу.

Такође, обавестила је о активностима на нашем путу европских интеграција, напомињући да је Србија спремна за отварање нових поглавља до краја године, током председавања Аустрије Саветом ЕУ.

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић у разговору са потпредседником ЕПП, известиоцем Европског парламента за Србију и председавајућим Спољнополитичким комитетом ЕП Дејвидом Мекалистером, Мекалистер је навео да пружа подршку наставку дијалога на високом политичком нивоу, а да је председник Србије Александар Вучић показао храброст и одговорност за будућност Србије, напоре за проналажење решења по питању КиМ, као и да сматра да разговори посредовани ЕУ медијацијом треба да доведу до одрживих решења које две стране договоре.

Такође нагласио је да је Србија на добром путу европских интеграција, као и да се у новембру очекује усвајање Резолуције о Србији у Европском парламенту.