Саопштења

Јоксимовић: Ђиласово изнуђено окаснело европејство

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ / 14.06.2020.

 

Јадранка Јоксимовић

Интернационални секретар Српске напредне странке и министар за европске интеграције

 

Странка слободе и правде и Драган Ђилас последњи су који имају икакву веродостојност и легитимитет да оптужују Владу Србије да како кажу "оклева да одмах прихвати нову методологију" вођења преговора са ЕУ, и тиме показује да Србија неискреност води стратешко опредељење за чланство Србије у ЕУ".

А последњи су јер у свом тзв. Споразуму са народом, чији је ССП један од иницијатора, нигде нису, ни у једној тачки поменули европски пут Србије, јер су сматрали да ће се тако додворити евроскептичном делу наших грађана.

А сада, поучени и инструирани од различитих међународних представника у Србији, закаснело им доказују своју проевропску правоверност.

Да обавестим ССП, Председник Србије и премијерка су одмах након представљања нове методологије изразили наклоност и уверење да ће се њоме побољшати процес преговора. Али, као у свакој демократској влади и држави, мој глас и мишљење као ресорног министра је уважен, што Ђилас као доказани аутократа на свим функцијама које је некада обављао, не може да разуме.

А мој став, који није негативан већ је опрезнији и значи јасно очекивање од ЕК да нам се каже како ће се применити нова методологија на нас досадашњи преговарачки оквир и на који начин ће се измерити напредак у односу на кластерски приступ отварања поглавља.

То не само да није доказ да оклевамо као Влада, него напротив, да као напредна приступајућа земља имамо отворен и заинтересован приступ за све што може да унапреди и евентуално убрза наш европски пут, али и да показујемо достојанствен партнерски однос у којем очекујемо да нам се на јасан начин предоче извесне недоумице.

Према томе, Србија иде на достојанствен и озбиљан начин у ЕУ, са нама се разговара као са релевантним људима и доказаним партнерима, те тако ССП не мора својим неуким и окаснелим доказивањем проевропског курса да дели лекције Влади која итекако зна шта ради и која је препозната као озбиљан партнер ЕУ и која води успешно и у континуитету европски пут Србије, у име и за рачун бољег живота свих грађана Србије, независно од њиховог личног односа према ЕУ.

 

 

 

Служба за информисање

Српска напредна странка