Саопштења

Јоксимовић: Хитно да иновирате знања о ЕИ, Србија чврсто на европском путу

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ / 08.10.2020.

 

Јадранка Јоксимовић

министар за европске интеграције и интернационални секретар Српске напредне странке

 

Коментаришући изјаву заменика председника ДС Драгане Ракић „да Србији прети суспензија приступних преговора са ЕУ и да земља мора да се врати на европски пут“, поручила је да “то што они који не разумеју тренутак трансформације ЕУ, па и политике проширења, мисле да могу да своју неуку пристрасну оптику - у којој је циљ само оптуживати Владу и председника Вучића који им се свуда привиђа, па и у Извештају где није поменут у контексту који ДС спомиње - само је одраз како сам њеном партијском шефу Лутовцу већ одговорила, окамењених умова који мисле да су европске интеграције само за умишљену елиту у које су, ничим оправдано, себе сместили”.

Јоксимовић је истакла да је “Србија једина земља у приступним процесу која је 2017. године оформила пунокрвно и целовито Министарство за европске интеграције надлежно за укупан процес вођења преговора и програмирање ИПА средстава и припреме за прелазак на кохезиону политику”.

“Штета што ни у једном Извештају у последњих неколико година није посебно наглашена похвала за тако успостављену институционалну структуру која одсликава политичку посвећеност политици евроинтегрисања као кровној стратешкој политици Владе. Понављам, ниједна друга земља у процесу нема постојану структуру као Србија. Што се тиче Преговарачког тима, он постоји и ради свој посао, у складу и под политичким вођством МЕИ и Владе, а свакако да ћемо координатора за преговарачки тим именовати, то је техничка одлука и техничко место. По нашем закону, да и то научите, главни преговарач је члан владе за ЕИ, дакле министар за европске интеграције, те Србија ни у чему не каска, и уредно припремамо и подносимо преговарачке позиције - тренутно их је 5 спремно, а још 2 су у узнапредовалој фази припреме”, нагласила је Јоксимовић.

Јоксимовић је додала да “сам Извештај по први пут уводи елементе нове методологије и нијансираније оцене политичких критеријума, управо зато што је нагласак на политичком вођству процеса, а не на техничком, те нема потребе да се нико брине за техничку позицију координатора преговарачког тима, јер ће свакако бити именован. У условима када су сви променили приоритете, Србија је забележила у Извештају различит степен напретка у већини области, а назадовања нема ни у једној”. 

Јоксимовић  је нагласила да ћемо критике подробно анализирати а нова Влада ће свакако узети у обзир препоруке и позив ЕУ на убрзање процеса. “И да објасним вама и вашем шефу, не да не прети суспензија, него Србија у наредном периоду иде великим корацима ка реформама које ће свакако резултирати убрзањем процеса, уз кредибилнију политику прошрирења И од стране ЕУ. А кад будете научили елементе нове методологије и њену суштину, видећете да није тема отварање само појединачних преговарачких поглавља, већ координирамо напредовање по тематским кластерима, где мислим да уз додатан напор у реформском сегменту, можемо до краја године да очекујемо и неки конкретан помак”, истакла је Јоксимовић.

 

 

 

 

СЛУЖБА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ

СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКА