Саопштења

Јоксимовић обавестила ЕПП о насилним инцидентима испред Скупштине

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ / 13.05.2020.

 

Јадранка Јоксимовић

Интернационални секретар Српске напредне странке и министар за европске интеграције

 

Обавестила је Европску народну партију (ЕПП), чији је СНС активни придружени члан, о недавним забрињавајућим догађајима испред Дома Народне скупштине Р. Србије.

У писму упућеном ЕПП-у, Јоксимовић је обавестила да су 08. маја присталице покрета Двери предвођени њиховим лидером Бошком Обрадовићем физички напали народног посланика и председника Народне сељачке странке Маријана Ристичевића, као и да су том приликом покушали да онемогуће улазак у Народну скупштину министру здравља Златибору Лончару. Она је истакла да су представници покрета Двери и Савеза за Србију овим чином показали континуитет промовисања и коришћења насиља као методе политичке борбе, и позвала ЕПП да помно испрати активности једног дела опозиције и осуди сваку врсту насиља.

"Показатељ да СзС  није заинтересован да легитимним путем придобије поверење грађана на изборима, јесте чињеница да својевремено нису желели да учествују  у дијалогу владе и опозиције о побољшању изборних услова, као и у међустраначком дијалогу уз посредовање представника Европског парламента Владимира Билчика и Тање Фајон", подсетила је Јоксимовић.

Како је истакла у писму, парламентарни и локални избори ће у Србији бити одржани 21. јуна, и то ће уједно бити прилика да сви грађани искажу своју политичку вољу, али и прилика да политичке странке покажу свој програм, озбиљност и одговорност. Она је обавестила да је председник Р. Србије Александар Вучић позвао све актере у политичком животу да учествују на изборима и да предизборну кампању воде без употребе насиља, и уз поштовање политичких противника без обзира којој политичкој опцији припадали.

"У Србији, као плуралистичком демократском друштву, неће се толерисати увођење насиља у политичку борбу. СНС ће се снажно и доследно борити против сваког вида насиља и промовисати дијалог као једини исправан начин за постизање дугорочно одрживих демократских вредности у друштву", рекла је Јоксимовић.

 

 

 

Служба за информисање

Српска напредна странка