Саопштења

Јоксимовић са посланицима Бундестага

Међународни секретар Српске напредне странке Јадранка Јоксимовић састала се данас у Београду са посланицима Хришћанско-демократске уније у немачком Бундестагу Тилманом Кубаном и Максимилијаном Мерзебургом, са којима је разговарала о приступању Србије Европској унији, као и о билатералним односима двеју земаља и другим питањима у вези са актуелним глобалним дешавањима од утицаја на наш регион. Састанку је присуствовао и Норберт Бекман-Диркес, директор Канцеларије Фондације Конрад Аденауер у Србији.

Јоксимовић је немачке парламентарце информисала о реформским резултатима Србије, посебно о оним у јачању владавине права и демократије, који су кључни за даљи напредак на европском путу. “Реформа правосуђа која је омогућена недавним изменама Устава,  борба против корупције и организованог криминала, унапређење изборног законодавства и медијских слобода неки су од резултата које је у великој мери уважила и Европска комисија у свом најновијем незваничном документу о стању ових области у Србији”, нагласила је Јоксимовић и изразила чврсто уверење да ће и будућа Влада задржати исти стратешки правац како би убрзала европски пут наше земље.  

Такође, Јоксимовић је истакла и да нова политичка реалност у којој живи читав свет од почетка рата у Украјини диктира и динамику процеса приступања Западног Балкана па и Србије Европској унији. Србија је чврсто посвећена приступном процесу, стратешком партнерству са ЕУ и свим иницијативама усмереним на јачању мира, демократије и интеграције у Европи. Саговорници су нагласили важност јачања билатералних односа Србије и Немачке, као и предстојећег сусрета председника Александра Вучића и канцелара Олафа Шолца.

Посланици Бундестага Кубан и Мерзебург изјавили су да Немачка подржава европски пут Србије, посебно у времену након почетка рата у Украјини, које показује да је Европи потребно заједништво у одбрани њених кључних вредности мира, безбедности и демократије

Говорећи о сарадњи Српске напредне странке са Хришћанско-демократском унијом, саговорници су се сагласили да је значај међупартијске сарадње и partijske дипломатије веома велики ако се води на озбиљан начин и ако су билатерални односи увек на првом месту, пре партијских и партикуларних.

„Пoносни смо на то што je партијска дипломатија коју наше две странке активно воде,  у великој мери  унапредила и билатералне односе Србије и Немачке“, рекла је Јоксимовић.

 

 

 

 

 

СЛУЖБА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ

СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКА