Саопштења

Мали: Ђиласу једини циљ унижавање постигнутих резултата

Министар финансија у Влади Републике Србије и потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Синиша Мали, реаговао је на најновије изјаве Драгана Ђиласа и Душана Никезића из Странке слободе и правде и констатовао да је добро што размишљају о последицама кризе која је метастазирала у целом свету, али да је ова власт, за разлику од њих, одговорна и да је на време предузела неопходне мере како грађани не би осетили њене последице.

Мали је напоменуо да није истина да је алармантно стање у српској економији, како то тврде Ђилас и Никезић.

"Лепо је што размишљају о кризи и о њеним последицама, али не могу да се не запитам где бисмо били да су они, као некада, имали могућност одлучивања, што би сасвим сигурно водило ка пропасти из које не би било повратка. Нама је сваки макроекономски индикатор у потпуности стабилан. Сјајно што Ђилас предлаже мере, између осталог да се приватним фирмама да око 200 милиона, упорно заборављајући да су његова предузећа, док је био на власти, инкасирала три пута толико, и мало више – чак 619 милиона евра. Када би вратио непоштено стечен новац, могли бисмо да помогнемо српским фирмама три пута по 200 милиона. Очигледно је да су заборавили да смо издвојили у последње две и по године око 8,8 милијарди евра за помоћ и привреди и грађанима. То је спасило нашу привреду и радна места", навео је Мали.

Напоменуо је да је захваљујући пакетима помоћи, држава допринела ликвидности привредних субјеката и олакшавању пословања, а да је кроз давања становништву подстицана тражња чиме се директно утицало на економску активност. Додао је да се успех мера види и кроз један од најбољих резултата када је у питању раст, пошто смо кумулативно 2020. и 2021. године остварили раст БДП-а од 6,4 процента.

Поред тога, Мали наводи да је БДП у апсолутном износу 2012. године износио 35,4 милијарде, а 2021. године 53,3 милијарде евра, те да је ове године пројектовано да ће износити чак 59 милијарди.

"Даћу вам још један податак – у првих пет месеци ове године отплаћено је чак 260 милијарди динара дуга. Отплатили смо 70 одсто обавеза које доспевају на наплату у овој години за само првих пет месеци. Ако говорите о фискалном резултату, у мају смо имали суфицит у буџету од 6,7 милијарди динара. Укупан дефицит за период од јануара до маја је 71 милијарду, а планирали смо 121 милијарду динара. То је бољи резултат од планираног, за чак 49,9 милијарди динара. Пројектовани дефицит за крај године је 3 одсто, што је договорено и са ММФ-ом, а има тренд смањења", навео је Мали.

Како је објаснио, грађани су свесни Ђиласове и Никезићеве вештине управљања, јер су успели да стотине хиљада људи оставе без посла и да економску активност земље сведу на минимум, јер су се у њихово време фабрике затварале, док се данас отварају и из године у годину расту и плате и пензије.

"Чувени су по бризи за свој џеп, а науштрб јавних финансија. За разлику од њих, данас су очувана радна места и зараде, а стопа незапослености је испод предпандемијског нивоа. Наставља се тренд њеног смањења који је почео 2013. године. У њихово време стопа незапослености била је чак 25,9 одсто. Према најновијим подацима Републичког фонда за статистику, у првом кварталу ове године износи 10,6 одсто, што је бољи резултат него 2019. године. Иначе, у протеклих пет година, након завршене фискалне консолидације, створен је основ за бржи раст зарада, пензија и минималца. Данас је минимална зарада већа за 66,5 одсто у односу на 2016. годину. Наредне године очекује нас значајно повећање пензија по швајцарској формули. Иначе, не одустајемо од нашег циља да за наредне четири године просечна плата у Србији буде 1.000, а просечна пензија око 500 евра", истакао је Мали.

Мали је навео да Ђиласове и Никезићеве бројке представљају стару мантру шампиона у лажима, чији је једини циљ унижавање постигнутих резултата, који су упркос кризи, импозантни.

"Очигледно је да су се надали колапсу јавних финансија до чега захваљујући одговорном вођењу економије није дошло. Ми очекујемо да ћемо до краја године остварити привредни раст од најмање 3,5 одсто БДП-а, што значи да неће бити рецесије. Подсетићу да је раст у првом кварталу био 4,4 процента, а да очекујемо да ће у другом бити 3,7 одсто. Инфлација у Србији је углавном увезена, а ми не можемо да утичемо на сукобе у свету, нити на раст цена, посебно берзанске робе. И поред изазова, јавни дуг Србије је у потпуности под контролом и тренутно је на нивоу од 52 одсто, и има силазни тренд, са којим намеравамо да наставимо. Најважније је да имамо довољну ликвидност и довољно новца на рачуну, да можемо да издржимо све изазове и да наставимо са мерама подршке, а да притом под контролом држимо све макроекономске показатеље", објаснио је Мали. Објаснио је да Ђилас лаже и када је у питању нова фискализација, говорећи да није дат грејс период привреди да се на њу прилагоди.

"Привреда је имала шест месеци да се прилагоди. То је дупло више од три месеца, за колико Ђилас закукава. Предности које нам нови систем доноси су бројне и за државу и за привреду, јер се на тај начин сузбија и нелојална конкуренција и омогућава ефикаснија борба против сиве економије. Између осталог, олакшава се пословање, смањују трошкови на дужи рок, укида непотребно администрирање и ствара бољи пословни амбијент", рекао је Мали.

Мало се осврнуо на још једну у низу, како је објаснио, њихових суманутих идеја, пошто предлажу укидање сигурних извора финансирања здравственог система.

"Више пута сам напомињао, када би се њихове идеје реализовале, урушили би оно што смо годинама стварали, а то је стабилан и сигуран здравствени систем, који је спреман да одговори на све изазове. Уосталом то смо и доказали током пандемије вируса корона. Иначе, већина земаља у окружењу заснива здравствену заштиту на основу уплате доприноса за здравствено осигурање и то по знатно вишим стопама, док се заштита пружа на основу одређених пакета услуга. У Србији грађани имају пун обим здравствене заштите. То што предлажу, сасвим извесно би довело до непоправљивих последица по државу и друштво, јер би њихов програм поново довео до банкрота, ни плате ни пензије више не би биле сигурне, а здравствени систем би се у потпуности урушио. Можда Ђилас јесте авантуриста, али ми нисмо, нити бисмо желели да се коцкамо са здрављем грађана", рекао је Мали и додао да би таква непромишљена одлука, државу и грађане коштала око 330 милијарди динара.

Мали је закључио да Ђилас и његови упосленици сада, када на изборима нису имали довољну подршку грађана, очигледно желе да изазову панику код становништва. Ипак, како је рекао, грађани не треба да брину, јер је српска економија јака и стабилна.

 

 

 

 

СЛУЖБА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ
СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКА