Саопштења

Мали: Никезићев газда Ђилас Београд оставио пред банкротом

Министар финансија у Влади Републике Србије и потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Синиша Мали одговорио је на саопштење Душана Никезића из Странке слободе и правде и истакао да је српска економија у потпуности стабилна и да су сви макроекономски показатељи добри.

"Фискални резултат о коме говори Никезић је бољи од планиране динамике, а и поред тога што смо се одрекли 20 одсто акцизе на гориво. Даље, ако погледате раст БДП-а у првом кварталу, најновија флеш процена је да ће износити 4,3%, иако је првобитно било планирано 3,9%. Kада је реч о јавном дугу, он је и даље у потпуности под контролом и износи 52,4%. Дакле, у потпуности смо стабилни, упркос глобалној кризи и томе што уопште није лако" рекао је Мали.

Мали је додао да на рачуну буџета данас има вишеструко више новца него у време док су државом руководили Душан Никезић и његов газда Драган Ђилас, а упркос томе што тада није било економске кризе.

"У 2012. години су нам на рачуну буџета оставили само 8 милијарди динара, што није било довољно ни да се покрије трошак за пензије. Данас на рачуну имамо 155,2 милијарде динара. То се није десило случајно већ је последица одговорне економске политике" навео је Мали.

"Исплатили смо тај велики дуг, имамо стабилан курс динара према евру, а изложеност портфолија према долару је сведена на 10,9%. Такође, у протеклом периоду се активно радило на смањењу ризика од утицаја промене курса на јавни дуг, те су се хеџовали кредити у различитим валутама, пре свега у доларима" рекао је Мали.

Мали је закључио да је тешко лицемерје што Душан Никезић, који је познат по томе што је Србију довео на корак од банкрота, данас, у тешкој ситуацији за цео свет, дели економске лекције.

"Разорили су нашу земљу, затворили фабрике и радна места, довели је пред банкрот, а данас се праве паметни и деле лекције из економије. Никезићев газда Драган Ђилас је Град Београд оставио пред банкротом, док је са друге стране пунио сопствене џепове, а Никезић је то исто радио као државни секретар у Министарству финансија. Са друге стране, ми смо показали како држава може одговорно и озбиљно да се води за време кризе. Помогли смо привреду и грађане и спасили нашу економију, тако да је стопа незапослености данас на нивоу од пре пандемије. И даље се трудимо да преузмемо сав терет кризе на себе тако да смо ограничили цене основних животних намирница, затим одреки се 20% акцизе на гориво. Тако се понашају одговорне државе", закључио је Мали.