Саопштења

Мали: Србија ће наставити да води своју одговорну економску политику

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ / 01.04.2024.

 

Синиша Мали

потпредседник Главног одбора Српске напредне странке

 

Свакакве глупости и измишљотине смо чули до сада, али толике глупости и лажи, као оне које су данас објавиле црногорске "Вијести" у тексту "Босна и Србија преписују програм Европа сад" нисам скоро имао прилике да видим. Република Србија од 2012. године спроводи сопствену одговорну и озбиљну економску политику и има свој економски програм, те нам никакво преузимање туђих програма није потребно.

Упркос светској економској кризи и свим глобалним изазовима, показали смо да је српска економија јака и успели смо да очувамо макроекономску стабилност, што потврђују и најкредибилније финансијске институције попут ММФ-а и рејтинг агенција. Успели смо да смањимо незапосленост на рекордно низак ниво, да повећамо запосленост, да из године у годину расте прилив страних директних инвестиција, који је само у прошлој години износио 4,5 милијарди евра.

Економску снагу Србије можете да видите и по томе што је вредност БДП-а Србије 2023. године износила 69,5 милијарди евра, а сви заједно на западном Балкану имају мање. Албанија, Црна Гора, БиХ, Северна Македонија, имају више становника него Србија, па опет Србија има 69,5 милијарди евра БДП-а, а они заједно 67 милијарди. Србија је лидер и у привлачењу страних директних инвестиција, с обзиром да две трећине свих инвестиција у региону западног Балкана долази у нашу земљу, 63 одсто свих СДИ. Све то потврђује колико је Србија економски снажна.

Наравно, Република Србија ће наставити да води своју одговорну економску политику, а уз спровођење програма "Скок у будућност – Србија 2027", завршићемо планирани инвестициони циклус и испунити обећање које смо дали грађанима Србије да ће до краја 2027. године просечна плата у нашој земљи бити 1.400 евра, просечна пензија 650 евра, и минимална зарада такође 650 евра. Јавне финансије ће остати стабилне, а јавни дуг, неће прећи 60 одсто БДП-а.

 

 

 

СЛУЖБА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ

СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКА