Саопштења

Орлић: Ђилас све теже подноси економске успехе Србије

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ/ 16.10.2020. 

 

Владимир Орлић

члан Председништва Српске напредне странке

 

Жути тајкун Драган Ђилас, хронично гладан власти и туђих пара, све теже подноси економске успехе Србије. Како се нижу похвале нашој држави од ММФ, Светске банке, ЕБРД, Европске комисије – нервоза у редовима тајкуна расте. А праву тачку кључања доживљава у тренутку када Србији и Александру Вучићу стижу признања и из региона, чак и од оних који нам традиционално нису наклоњени, али су разумни довољно да признају очигледан успех. Од тога, већ, овдашњи лопови из бившег режима губе и последње трагове разума. Ако их је било.

Јер кад чак и „Дневни аваз“ закључи да од Александра Вучића „треба учити како се економски управља земљом у најтежим временима“, јасно је како ствари реално стоје. А пропали тајкун и политички маргиналац Ђилас, уз болни арлаук „Зар ми је то хвала што сам патетисао, лагао да сам носио црни флор за Сарајево деведесетих, док сам заправо био ситни шверцер у Чешкој??!“, брже – боље укључи своју веб камеру да „он свима објасни“ – како је „у ствари“. Да се обруши још једном на стране инвестиције, јер баш тамо где регионална штампа признаје да је Александар Вучић „имао храбрости, знања и политичке одлучности за реформе које су Србију данас довеле на сам врх Европе!“ пише – да смо то успели и захваљујући чињеници да 61 одсто свих страних директних инвестиција на Западном Балкану заврши у Србији, управо захваљујући Вучићевој политици. И како могу онда да делују покушаји незналице Ђиласа да цео свет убеди у супротно? Комично и јадно, наравно, другачије и не може.

Јер сви у Србији, али и у региону, знају: да је сам Ђилас одувек волео само оне „инвестиције“ које усмеравају милионе евра у његове приватне џепове. Тачније, 619 милиона евра прихода за његове фирме, током оних година које је Ђилас провео на власти. Што од републичких, што од градских предузећа и установа, како је утврдила Верица Бараћ. Делом и од рекетирања страних инвеститора, како је сведочио Бошко Обрадовић. А делом и од рекетирања домаће привреде, како је сведочио бивши директор Демократске странке. Али сем таквих „инвестиција“ – тајкун Ђилас за друге не зна и неће да зна. Па са својим пајташима тражи од ЕУ да не инвестира у Србију, само зато што они нису на власти. И још се хвале тиме, бедници.

Док мрмља себи у браду бројеве које не разуме и прича о дуговима, не сећа се да је јавни дуг у време бившег режима, баш због незналица и штеточина попут Ђиласа, пробио и лимите домаћих закона, па и лимите Мастрихта, да би га зауздао тек Александар Вучић, „енергичним и тешким реформама“ којима се данас диве и регион и читава Европа. Ако не разуме разлоге због којих је јавни дуг у Србији данас стабилан, ма колико тајкуни желели другачије, нека Ђилас проба макар да се подсети: колико је гурању Србије на ивицу економске провалије (поново речи „Дневног аваза“) допринео лично – када је у Београду на милионе евра остао дужан деци, трудницама, породиљама, пензионерима... И нека се сети – ко је све те дугове вратио. Јасно: вратио их је Вучић, политиком која данас подиже и просечну плату у Србији, на чему нам завиде и комшије, сви који су до недавно увек били испред нас по платама и пензијама.

И узалуд су јалове приче, неуспешна контрола беса и скривање паре која излази из ушију, сва немушта „објашњења“ и сво Ђиласово позирање пред веб камером док се диви самом себи. Реалност је јасна, њу види цео свет, а што је најважније – виде је и разумеју грађани ове земље. Они желе нове успехе својој земљи, још бољи живот својој деци и унуцима, а лопужама и незналицама су заувек рекли збогом. Зато жуте тајкуне не гледа и не слуша више нико, њиховим лажним обећањима нико не верује. Једном су народ слагали и наплатили то скидањем коже са леђа људима. Неће више никада, у то могу да буду сигурни.

 

 

 

СЛУЖБА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ

СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКА