Саопштења

Петковић: Београд учествује у свакој рунди дијалога у Бриселу

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ / 22.04.2022.

 

Петар Петковић

директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије

 

Београд учествује у свакој рунди дијалога у Бриселу у најбољој вери да је компромис две стране једини пут ка одрживом решењу и нормализацији односа Београда и Приштине, а никако уцене и условљавања која приштинска страна покушава да наметне.

Тако је било и током последње рунде дијалога у Бриселу током које је Приштина покушала да промени и услови актуелни споразум о регистарским таблицама, не нудећи ниједно конструктивно решење.

Са друге стране, Београд је показао висок ниво флексибилности и потраге за решењем о регистарским таблицама које би било примењиво у реалном животу, а не у главама албанских политичара. Зато смо апсолутно спремни да наставимо да разговарамо и трагамо за компромисним решењем, држећи се споразума од 30. септембра, који је и даље у потпуности на снази, као и режим стикера.

Зато би Вјоса Османи, упркос истрајној жељи да буде део дијалога, прво морала да се о његовом току детаљно информише, јер једино што Београд блокира су лажи Приштине, никако дијалог и разговор.

Било би корисно и да госпођа Османи обнови сва досадашња саопштења, како Европске уније, тако и земаља Kвинте, али и највиших представника САД, који недвосмислено потврђују да је Београд конструктивна страна у дијалогу и подсећају Приштину на више преузетих, а неиспуњених обавеза из тог процеса.

Међу њима је свакако и одбијање Приштине да девет година формира Заједницу српских општина, али је листа договорених, а неиспуњених обавеза Приштине подугачка, од питања несталих, до неспровођења споразума из области енергетике, слободе кретања...

А једини пут ка миру и стабилности на простору Kосова и Метохије јесте формирање Заједнице српских општина, а не некакав реципроцитет који постоји само у сновима албанских политичара.

 

 

 

СЛУЖБА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ

СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКА