Саопштења

Петковић: Бесмислена тврдња Рашића о де факто признању тзв. Косова

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ / 01.04.2023.

 

Петар Петковић

директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије

 

О степену нервозе Аљбина Куртија након разговора у Охриду јасно говори то што у помоћ свакодневно мора да зове свог приватног Србина Ненада Рашића, како би просипао бесмислице и анестезирао јавно мњење.

Ирационални страх Куртија од Заједнице српских општина он и његови доглавници одагнавају бесмисленим тврњама о "де факто признању" од стране Србије, и то им је очигледно сламка спаса за који се хватају у настојању да успоре суноврат својих политичких каријера.

Београд је јасно да јасније не може бити и преговарачима Приштине и међународним посредницима предочио своје црвене линије, којим се управо на суштински начин питање односа Београда према једнострано проглашеној независности "Косова" оставља изван једначине о нормализацији односа.

Спремни смо да наставимо да у цивилизованом дијалогу искрено радимо на нормализацији односа Београда и Приштине, јачању економских веза, олакшавању живота људи који живе на Косову и Метохији, међутим јасне границе наше конструктивности и добре воље постоје, и оне су јасно дефинисане. Београд неће пристати на чланство такозваног "Косова" у Уједињеним нацијама, нити ће прихвати једнострано проглашену независност јужне српске покрајине, а Заједница српских општина, мора бити формирана на начин како је дефинисана у досадашњем току дијалога - и то је свима јасно стављено до знања.

Питање је зашто Куртију и Рашићу нормализација односа није довољна, и зашто непрестано морају да инсистирају на теми која нас непомирљиво раздваја, уместо на стварима које треба да помогну у обнављању порушених мостова између српског и албанског народа.

Одговор би могао бити да њих нормализација односа и не занима, и да их никада суштински није ни занимала, већ их само занима понижење Србије и српског народа, што председник Александар Вучић никада неће дозволити ни Приштини, ни онима који покушавају да на теми Косова и Метохије ослабе Србију.

Зашто је Рашић пристао да учествује у тој игри, а против сопственог народа, јесте питање на које ћемо једнога дана имати одговор, а у међувремену ћемо нажалост наставити да сведочимо будалаштинама које Рашић чини и изговара.

 

 

 

СЛУЖБА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ

СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКА