Саопштења

Петковић: Курти не жели Србе на КиМ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ / 29.07.2022.

 

др Петар Петковић

директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије

 

 

Врхунац лицемерја и цинизма представљају поруке Аљбина Куртија да Заједница српских општина није у интересу српског народа на простору Косова и Метохије и последњи који треба да тумачи шта је у интересу Срба јесте Курти.

Да ли је у интересу српског народа на КиМ више од 200 етнички мотивисаних инцидената, скрнављење српских гробова и цркава, институционално насиље, једнострани потези власти у Приштини којма је циљ дестабилизација прилика на терену и изазивање нове кризе?

Свега овога не би било да је формирана Заједница српских општина и то онако како је договорено Првим бриселским споразумом. Уместо учесталих криза, данас бисмо на простору КиМ имали много стабилнију политичко-безбедносну ситуацију, а Срби и јужно и северно од Ибра би уживали своја пуна права у кључним областима живота. 

Због тога, уместо да прориче ко жели, а ко не жели Заједницу српских општина, у чему очигледно греши, Куртију би било боље да испуни своју преузету обавезу и формира ЗСО са свим извршним овлашћењима и надлежностима које јој припадају. 

Заједница српских општина чува останак и опстанак српског народа у покрајини и у томе лежи главни разлог због кога Курти одбија да је формира ЗСО - јер не жели Србе на КиМ.

Управо због тога и прибегава једностраним и противправним акцијама којима жели да одузима српска лична документа и регистарске ознаке са именима српских градова, желећи на тај начин да изазове нове сукобе и Србе и српско постојање потпуно укине на КиМ, са посебном опсесијом да збрише са мапе север Косова и Метохије.

За њега имам само једну поруку – такав сценарио му неће поћи за руком.

 

 

 

 

 

СЛУЖБА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ

СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКА