Саопштења

Петковић: Курти од Вучића може много да научи

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ / 18.04.2022.

 

Петар Петковић

директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије

 

Све што је председник Александар Вучић рекао о наоружавању такозваног Kосова, кршењу Резолуције 1244 и Војно-техничкиг споразума из Kуманова, необориве су и непобитне чињенице и њих Аљбин Kурти треба да научи од првог до последњег слова. 

Драго ми је да је Kурти пажљиво пратио обраћање председника Вучића, јер може много тога да научи и нема потребе да показује фрустрираност због истине коју је Вучић предочио и њему и представницима међународне заједнице. 

Јасно је да онај који се прославио бацањем сузавца у покрајинском парламенту, не може да разуме политику одговорности, мира и стабилности за коју се залаже званични Београд, нити да онај, који не поштује одлуке властитих правних инстанци о повраћају земље манастиру Високи Дечани, има било какво право да се на те исте институције позива када је у питању формирање Заједнице српских општина. 

Са таквим односом, Kурти нема ни трунке кредибилитета да говори о некаквом реципроцитету у дијалогу и договорима са Београдом, јер такве најаве нису ништа друго до унапред изречена претња, која нема никакве везе са поштовањем и спровођењем до сада постигнутих споразума. 

Да је истински опредељен за изградњу трајног мира и заједничког суживота на простору Kосова и Метохије и шире - Западног Балкана, Kурти би омогућио формирање Заједнице српских општина и на тај начин дао свој допринос стабилизацији прилика на терену и показао да поштује колективна права српског народа на Kосову и Метохији. 

Уместо тога, он шаље јединице РОСУ у српске средине и на тај начин наставља да исказује своје опасне и милитантне намере и идеје, међу којима је и она о формирању такозване "велике Албаније".

Београд ће као одговорна страна да чува мир и стабилност, водећи рачуна посебно о Србима на Kосову и Метохији, који од доласка Kуртија на власт, свакодневно трпе институционално насиље и терор Приштине, посебно у виду кршења основних људских права.

 

 

 

СЛУЖБА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ

СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКА