Саопштења

Петковић: Приштина против Тодосијевића води политички и монтиран процес

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ / 28.03.2023.

 

Петар Петковић

директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије 

 

Председнику Привременог органа општине Звечан Ивану Тодосијевићу стигао је позив да се у понедељак 3. априла јави у притворни центар на издржавање затворске казне због његове изјаве о Рачку, а да му претходно није уручена пресуда. Конкретно, Тодосијевићу је позив за издржавање казне стигао прошле недеље, а тек данас му је уручена пресуда тзв. Апелационог суда којом се потврђује да је осуђен на једногодишњу казну затвора.

Нечувено је да се позив на издржавање казне било коме уручује без претходно уручене писане пресуде, што недвосмислено доказује да Приштина на челу са Аљбином Куртијем против Тодосијевића води политички и монтиран процес који има за циљ да се Србима на Косову и Метохији суди за вербални деликт и да им се забрањује слобода мишљења и говора. У прилог томе сведочи и чињеница да је о пресуди Тодосијевић сазнао из приштинских медија, што додатно поткрепљује тврдњу да је жртва политичког прогона.

Тодосијевићев адвокат ће одмах искористити могућност ванредног правног лека и поднети жалбу такозваном врховном суду у Приштини на одлуку о затворској казни и пресуди, док ће Канцеларија за Косово и Метохију о најновијем кршењу споразума и гажењу основних људских и демократских права Тодосијевићу обавестити и Мирослава Лајчака, као посредника у дијалогу и све амбасадоре Квинте.

Посебно је индикативно да се Тодосијевић позива на издржавање затворске казне уочи нове рунде техничког дијалога у Бриселу, што показује да Приштина на све начине жели да опструише и обесмисли дијалог, а његов случај злоупотребљава се у политичке сврхе.

Истичем и да је у поновљеном суђењу против Ивана Тодосијевића опет прекршен Бриселски споразум и погажена владавина права, с обзиром на чињеницу да је судско веће тзв. Апелационог суда које је 28. фебруара одлучивало о његовој жалби било састављено искључиво од судија албанске национаности. То је директно у супротности сa тачком 10. Бриселског споразума која каже да у случајевима који долазе из српских средина састав већа Апелациног суда мора бити већински српски, што се овде, али и у другим српским предметима, годинама не дешава.

О владавини права на Косову и Метохији најречитије говори чињеница да се Албанац Азем Куртај који је пуцао на српску децу док су носила Бадњак уочи Божића пушта у кућни противор, а његов покушај убиства се карактерише као „изазивање опасности“, док се Тодосијевић осуђује на годину дана затвора због изговорене јавне речи.

 

 

 

СЛУЖБА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ

СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКА