Саопштења

Петковић: Приштина провоцира Србе на Косову и Метохији

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ / 04.06.2022.

 

др Петар Петковић

директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије

 

Данашње појављивање приштинских министара Привремених институција самоуправе Џељаља Свечље и Арменда Мехаја на административним прелазима Брњак и Јариње је недвосмислено провокација која има за циљ да изнуди реакцију Срба на северу Косова и Метохије, и то је само још један прилог Куртијеве политике дестабилизације региона. 

Људи који свакодневно измишљају тезе о Србији као безбедносној претњи не пропуштају прилику да активно раде на дестабилизацији и провоцирању Срба на северу Косова и Метохије, и зато очекујемо да међународни политички и безбедносни чиниоци на терену коначно ствари назову правим именом. Апсолутно је недопустиво присуство тзв. војске Косова на северу која је у пратњи њиховог министра тзв. Косовских безбедносних снага.

Свечља, Мехај и њихова пратња наоружана дугим цевима нема шта да тражи ни на административним прелазима нити на административној линији са централном Србијом, јер Приштина се, уз међународне гаранције, на ту врсту уздржаности обавезала. Више пута је и НАТО јасно рекао да КБС по споразуму из 2013. не може на север КиМ.

Не чуди што Приштина не поштује споразуме и договоре, али зато очекујемо да представници међународних безбедносних снага  реагују како би овакве провокације биле спречене и обесхрабрене.  

Захтевамо да Кфор санкционише опасне и неодговорне приштинске провокације и демонстрације силе, јер управо овакви инциденти у себи носе запаљив потенцијал и могу да изазову неконтролисане и несагледиве последице. Београд и председник Вучић се све време залажу за мир и стабилност региона, али нажалост такво залагање не постоји у Приштини.

 

 

 

 

 

СЛУЖБА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ

СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКА