Саопштења

Петковић: Вучићева политика представља трн у оку многих

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ / 28.07.2022.

 

др Петар Петковић

директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије

 

Ноторна је и лако проверљива лаж коју је данас на рачун председника Србије Александра Вучића изрекао Аљбин Kурти да је Београд тај који наводно саботира дијалог. Такав сценарио постоји само и искључиво у глави и сновиђењима Аљбина Kуртија који се због својих лажи лако квалификовао за титулу барона Минхаузена.

Реалност је таква да је Београд чврсто и недвосмислено опредељен за дијалог и нормализацију односа са Приштином коју желимо да постигнемо за преговарачким столом. Сваком позиву за дијалог и разговор о нормализацији односа Београд се увек одазивао, и то је једина истина.

За то време, док опсесивно напада председника Вучића, Kурти се својски труди да једностраним, неутемељеним и противправним акцијама изазове нову кризу и дестабилизацију прилика на простору Kосова и Метохије.

Kакве је и да ли је позиве Kурти примио, то није на нама да анализирамо, већ да се фокусирамо да у изазовним и тешким временима које генеришу једностране акције Приштине сачувамо мир и стабилност као највеће светиње и томе је председник Вучић непоколебљиво посвећен. Нема сумње да Вучићева политика економског просперитета, напретка који се огледа у све већим платама и пензијама, новим ауто-путевима, болницама и мостовима представља трн у оку многих који га због тога клевећу.

Своју посвећеност дијалогу Kурти би лако могао да покаже тако што би применио Први бриселски споразум и формирао Заједницу српских општина, онако како је у првих шест тачака тог документа прецизирано.

Све остало, јалови су и неуспешни покушаји да са себе скине одговорност за урушавање дијалога. Томе у прилог сведочи и одбијање његовог главног преговарача да се у више наврата састане са мном у Бриселу и уопште разговара о формирању ЗСО. Спискови жеља Приштине, попут некаквог "међусобног признања", никад нису, нити ће бити део агенде дијалога, већ то могу бити само теме од интереса за живот сваког појединца на простору KиМ. И што пре то Kурти схвати, биће му лакше.

 

 

 

СЛУЖБА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ

СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКА