Саопштења

У Београд стижу још два авиона - Опрема купљена од стране Србије, а превоз плаћа ЕУ

На аеродром „Никола Тесла“ данас су слетела још два авиона, који превозе медицинску опрему и материјал који је Србија обезбедила за борбу против КОВИД-19.

Европска унија у потпуности финансира трошкове летова као део пакета од 15 мил. ЕУР помоћи у хитним ситуацијам како би се Србији помогло у борби против КОВИД-19.

Ови летови које је организовао УН Програм за развој (UNDP), омогућaвajу најбржу могућу доставу опреме и материјала јер је коришћењем великог карго авиона максимално искоришћен простор, уштеђено је драгоцено време и трошкови.

Министар за европске интеграције и Национални ИПА координатор и координатор донаторске и развојне помоћи Јадранка Јоксимовић и Министарство за европске интеграције свакодневно и интензивно раде са Европском унијом и билатералним партнерима. “Изазови су исти, сарадња и ефикасна солидарност једини су начин да се боримо против пандемије. Захваљујем Делегацији ЕУ у Србији и амбасадору Сему Фабрицију на промптној реакцији на моју молбу за додатним финансирањем летова за допремање медицинске опреме. Настављамо да радимо!” изјавила је Јоксимовић.

Шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Сем Фабрици рекао је овом приликом: „Читав свет бори се против КОВИД-19 и ово су тешка времена која захтевају велику солидарност. Са Србијом свакодневно сарађујемо на заштити здравља њених грађана и пружању подршке. Са данашња два имамо укупно четири теретна авиона до сада чије транспортне трошкове финансира ЕУ, а који доносе важан медицински материјал за помоћ Србији у борби против КОВИД-19. Очекује се да ће још теретних авиона доћи у наредних неколико дана. Ова подршка део је 93 милиона евра финансијског пакета за Србију, који је комесар Вархеји најавио прошле недеље. “

Још један лет који финансира ЕУ са медицинским материјалом који је Србија обезбедила очекује се да слети сутра.

 

 

 

Извор: Танјуг