Вести

Агонију у Србији могу прекинути само избори

Да не би било забуне, Економски тим СНС је свестан чињенице шта значи повећање плата у јавном сектору без економског раста, али исто тако подржавамо захтеве просветара да живе живот достојан човека у 21. веку, јер је та Влада и премијер Цветковић и у овом првом и у овом другом експозеу репризираном где су обећали не само просветним радницима, већ свим грађанима Србије. Нажалост,  њихова обећања су се претворила у супротност. Још једном заиста подсећам да смо приликом конципирања буџета за 2011. годину, односно наши посланици су нашим амандманима инсистирали на чињеници  да је неопходно издвојити више средстава за образовање и за науку. Тада је актуелна Влада и министарка финансија одбацивала наше амандмана чињеницом да нема довољно новца у буџету. Ја ћу навести само два драстична примера која показују другачије.

Први је одлука Владе од 27.01.2011. године да исплати фамозни сателит и то 27,8 милиона евра народних, буџетских пара, такође истог дана доноси се одлука о куповини новог фалкона 900, новог авиона за потребе Владе у износу од 34 милиона долара и по томе је ова Влада јединствена у свету, да у време највеће економске кризе и у време највећих буџетских дефицита обнавља авио флоту. Ако саберете ове две цифре то износи тачно 25% повећања плате сваком полицајцу у Србији за годину дана, или повећање плате сваком запосленом у просвети и образовању за 14%, ако томе додате још 26,7 милиона евра које је изгубио Фонд солидарности укидањем оног  фамозног плаћања пореза на приходе веће од 40.000 динара. Колико су сами себи укинули, пре свега министри, Влада и председник Републике онда  долазимо до спознаје да ето уз мало воље и жеље Владе могли смо лако обезбедити тражено повећање просветарима и тако не би били изгубљено стотине хиљада часова, не би наша деца била осакаћена за изгубљену наставу, не би се друштвена тензије доводиле до усијања захваљујући једном игнорантском односу министра просвете, једног од неспособнијих у Влади Србије који је као награду у овој реконструкцији приде добио да управља и науком  Србије.

Када сам рекао свакодневно поскупљење, то ћу илустровати само једним податком о коме се мало говори, боље рећи много ћути у Србији, а то је невероватна чињеница да је у фебруару НБС имала циљану инфлацију од 5,8% плус – минус 1 или 2%. Она је реализована тако што је она дуплирана плус - минус 1 или 2%, односно уместо 5,8% током фебруара смо имали циљну инфлацију 12,6%, тако да су циљали на 5,6%, а погодили 12,6%, па се поставља питање колико су успешни.

И зато је боље да више ништа и не циљају и да више ништа и не гађају него да  лепо поднесу оставку и да распишу  ванредне парламентарне изборе и људима спремним да преузму одговорност препусте место и у Влади и у НБС, јер, понављам, даља ерозија животног стандарда заиста постаје неподношљива за већину грађана. Сваки дан опстанка ове власти скупо кошта грађане и што пре оду то је боље, а што дуже трају више ће да боли и наравно не њих већ већину грађана Србије који се налазе на ивици материјалне егзистенције.

Има ли питања, ако не ја вам се захваљујем!