Вести

Александар Вучић - говор са оснивачке скупштине

 

Ја вас молим, а не знам како да вам кажем, и не знам да ли то нешто значи овој дивној породици коју ћу поменути, али вечерас је са нама породица погинулог Ранка Панића. Мислим да не морам ниша више да кажем ни о његовој мајци, ни о његовој супрузи. Изгубили су сина јединца у нашој борби за промене у Србији. Наша је обавеза и да нам нико више не говори са ким то и како ћемо да сарађујемо. Знамо са ким морамо, то је са Србијом, а знамо и шта морамо да пронађемо и кога све да пронађемо од криваца и за оно што се догодило господину Ранку Панићу и за све оно што се догађало у Србији. Морамо да гледамо у будућност.
Реч коју данас највише тражимо, ја бих замолио ваше екселенције за само мало пажње, реч која је можда данас најважнија и најтраженија у српском народу јесте поштовање. Ми вас поштујемо, не тражимо ништа више ни од кога на кугли земаљској, сем да поштују и они нас. Ми само хоћемо уздигнуте главе, овако усправни какве нас вечерас видите, а ово је права Србија, хоћемо и да разговарамо са вама, али не и да клечимо, не и да молимо било кога, да ви нама кажете у лице све шта имате и ми вама да кажемо и да тако сарађујемо и да тако изграђујемо нашу Србију. Хоћемо у Европу, али хоћемо и наше Косово и Метохију. Хоћемо само да нас поштујете онолико, а ми ћемо увек гледати да вас поштујемо више него што можете да замислите. За нас је ово дивна прилика што сте у оволиком броју дошли. За нас је ово изванредна шанса да кажемо шта мислимо о будућности Србије. Ми Србију видимо као развијену, модерну, економски јаку земљу. Желимо да Србија сарађује са свима у свету, да буде мост између Истока и Запада, желимо да Србија буде најјача сила, најјача земља у региону, пре свега економска, да у њој живе најбогатији људи, да не буде много сиротиње, да покажемо својим радом да нисмо мање вредни од било ког другог европског народа, од било које друге европске државе. А знају ови људи да раде, верујте ми. Наша је обавеза, драги пријатељи, у наредном периоду и бићу сасвим искрен према вама, посебно према члановима Српске напредне странке, нема више – добар нам је резултат, имамо оволико или онолико посланика, па ми да се сместимо у фотеље. Једини резултат је победа. То је једини резултат који признајемо. Ништа нас друго не интересује. И јаче! И још јаче! Морамо да побеђујемо, не због наше странке. Морамо да побеђујемо због наше Србије. Морамо да побеђујемо због наше деце.

Морамо нашој деци да пружимо једнаку шансу. Наша деца морају да имају право на школовање. Морамо старима да пружимо право на здравствену заштиту. Да људи могу да се лече, а не да могу да се лече онолико колико пара имају и колико лекова могу да купе. Наша је обавеза да не стварамо непријатеље у Србији на политичкој сцени, већ да имамо политичке противнике које ћемо да побеђујемо и да живимо нормално као сви нормални људи на кугли земаљској. И ништа више од тога не тражимо. И ви да знате, драги пријатељи, имаћемо проблема, нападаће нас сви. Направили смо тектонски поремећај на политичкој сцени. Данас сви размишљају о Српској напредној странци. Шта ћете кад толико вредите. Али да вам кажем једну ствар, колико год да их има, колико год да пара имају, колико год да медија имају од вас нису јачи, јер ви сте народна снага, ви сте непобедива народна сила, ви сте они који могу да савладају све. Ми смо добили ових дана много телеграма честитки, и из Републике Српске и од различитих политичких странака, и из Црне Горе, од оних који се супротстављају данас режиму Мила Ђукановића. Добили смо, али пре свега, најдража нам је честитка коју нам ви упућујете свакога дана. Већ данас 21. октобра, на дан Оснивачке скупштине, наша странка има више од 70.000 чланова.

Ја очекујем од вас... Нисам ја овакав говор смишљао, биле су ми смишљене другачије поруке, али сам пола заборавио да вам искрено кажем. Свим вама, вашим породицама, нашем народу, свим грађанима Србије, желим много здравља, успеха, желим да им гас не поскупи 60 посто, желим да им телефонски импулси не поскупе 100 посто. Желим им да имају поштену владу која ће се борити против криминала и корупције. Желим да имају напредњачку владу. Желим им да имају владу на чијем ће челу бити Томислав Николић. Желим им да имају републику као што имамо ми да покажете да сте најбољи и хвала вам што сте у оволиком броју дошли. И извините ви који сте остали испред врата Велике дворане Центра Сава. Све најбоље вам желим. Напред Србијо! До коначне победе! Живели и хвала вам!