Вести

Александар Вучић : Нема политичког прогона

  Истрага против Оливера Дулића само је стоти део великог обрачуна с криминалом и корупцијом у врху државе! - каже први потпредседник Владе Александар Вучић у интервјуу за Информер. Он напомиње да му никако није јасно зашто се око најављеног Дулићевог хапшења подигла толика прашина.
- Невероватно је да исти они који су хвалили Верицу Бараћ, исти они који су тражили обрачун с корупцијом, сад имају проблем с овим случајем и унапред нас оптужују за некакав политички прогон. А ово је само почетак. Ни „Агробанку“ још нисмо завршили, радимо на још најмање 20 великих случајева, на којима инсистира и Европска унија, а некима у српској јавности као да је стало да нико од лопова никад не одговара!
* На кога конкретно мислите?
- Па на оне који сада, унапред, нападају власт због наводног политичког прогона. На оне који у својим медијима пуштају приче укојима проглашавају Дулића за некакву жртву! Али добро, то сам и очекивао. Није реално веровати да ће државу данас у медијима подржати они који су јуче од Дулића узели 600.000 евра државних пара.
* Хоћете да кажете...
- Хоћу да кажем да се варају сви они који мисле да је могуће одржати статус кво! Варају се сви они који верују да је могуће задржати стање у којем је Србија опљачкана, а да за ту пљачку нико и никада не одговара. Ако неко мисли да је Србија сиромашна само зато што је избила светска економска криза, а не зато што су је очерупали разноразни лопови из врха власти и политике, онда се тај неко дебело вара. Ова влада је одлучна да се обрачуна с корупцијом. Без икакве разлике да ли се ради о овом или оном човеку, о овој или оној странци.
* Замерају вам да гоните само бивше и само људе из ДС.
- Нико није ни оптужен ни притворен само зато што је члан или функционер ове или оне странке. Они говоре о некаквом политичком прогону, а ја их питам на основу чега то тврде! Нема о томе ни речи. Рекао сам већ сто пута, али ево још једном да поновим, сви који су крали, одговараће! Ухапсићемо све државне лопове, па и оне који су из моје странке.
* Зашто је директор „Путева“ Зоран Дробњак одмах после саслушања пуштен?
- Дробњак је саслушан, одговорио је на питања и, колико сам обавештен, потврдио наводе из оптужнице. Он је пуштен да се, у складу са законом, брани са слободе. Молим вас, па шта ту није јасно? Нећемо и ми ваљда да злоупотребљавамо притвор као што је то радила бивша власт?!
* Да ли то значи да ни Дулић неће бити задржан дуже у притвору?
- У Србији неће више бити притвора без озбиљног разлога. Нова политика гоњења осумњичених налагаће што краћи притвор, али и што чвршће оптужнице, на основу којих ће се у најкраћем могућем року доносити правоснажне пресуде. Та ће политика важити како за Дулића, тако и за све остале. Та је политика у складу с праксом ЕУ, и она, на крају крајева, обезбеђује пуну заштиту људских права. Не пада нам на памет да радимо као што су они радили кад су Горана Кнежевића држали 13 месеци у притвору без икаквих доказа.
* Које корупционашке случајеве још отварате?
- Случај „Агробанка“ се наставља, а радимо још више од 20 случајева корупције, на чијој истрази инсистира Европска унија. Отворићемо и случајеве о којима је извештаје својевремено поднела Верица Бараћ, истражићемо и пословање институција у Војводини.
- Знао сам да ће бити много великих проблема и жестоког отпора, и то се сада и показује. Данас, кад оптужујемо и хапсимо политичаре, оптужују нас за политички прогон. Сутра, кад будемо радили истраге о махинацијама неких бизнисмена, оптуживаће нас за прогон привредника. А ништа од тога није истина. Истина је да ћемо учинити све да се Србија избори с корупцијом и постане нормална земља. 
Само то.
- Говорили су да је Лале Секулић мала, ситна риба, сад то исто покушавају да кажу и за Оливера Дулића. А ја им кажем да су све то глупости и да нико неће бити поштеђен. Овде је нешто друго у питању. Овде на делу видимо последњу, очајничку одбрану једног система, у ком су многи, у свим структурама друштва, били упетљани у корупцију и криминал. Њихов отпор је сада сасвим очекиван.