Вести

Александар Вучић посетио железару Хестил у Тангшану

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић боравио је данас у граду Тангшан и том приликом се састао са гувернером провинције Хбеи Су Ћином.

„Србија је искрени пријатељ Народне Републике Кине. Дугујемо велику захвалност за оно што су провинција Хбеи и компанија Хестил учиниле за Железару Смедерево и за Србију“, рекао је премијер Вучић. Он је позвао гувернера Суа да дође у Србију и предложио повезивање Војводине и провинције Хбеи.

Цитирајући председника Сија, премијер Вучић је истакао да пројекат „Један појас, један пут“ није више сан и срећа само кинеског народа, већ срећа свих који се на том путу налазе и Србија ће учинити све да допринесе развоју иницијативе „Један појас, један пут“.

Гувернер је захвалио премијеру Вучићу на подршци коју српска влада пружа компанијама из Кине које послују у Србији.

Премијер Вучић је током боравка у Тангшану обишао и Железару Хестил, која је купила Железару Смедерево.

 

Кинески партнери најавили нова улагања у железару

Премијер и изабрани председник Александар Вучић изјавио је данас у кинеском граду Тангшану, после посете Хестил -Тангстил железари, да су представници компаније Хбис, која је преузела Железару у Смедереву, најавили да ће додатно да улажу у опрему.

Вучић је у изјави новинарима казао да је срећан што смо успели ту компанију да доведемо у Србију, те констатовао да му се чини да код нас још увек не постоји разумевање колико је то био велики корак.

Указао је да су му данас кинески партнери пренели да ће додатно да улажу у опрему у Смедерево и додао да су задовољни пословањем у Србији, као и да од децембра немају губитке.

Српски премијер је констатовао да је ова пословна сарадња прави пример у оквиру иницијативе "Један појас, један пут", и уједно изразио захвалност председнику Кине Си Ђинпингу на подршци.

Вучић је подвукао да је изненађен колико је чиста фабрика у Тангшану.

"Ова фабрика ради, нема прашине, постоје специјални филтери. Овде видите и разлику између њих и нас и колико су они испред'', казао је он.

Премијер је рекао да је добро да имамо што тешњу сарадњу, да доводимо што више људи из Кине, да учимо од њих, преузмемо њихову технологију, технику и методологију рада и применимо код нас.

Подсетио је да стара кинеска пословица каже да је боље једном нешто видети него сто пута чути.

Указао је да му је и радник из Смедерева који је тренутно у Тангшану Душан Шево рекао да је срећан што га види, јер зна да ће видети нешто што можемо у Србији да урадимо.

"Сада имам додатних безброј идеја шта можемо да мењамо код нас и шта више и боље можемо да урадимо. Уверен сам да ћемо имати снаге за то'', нагласио је Вучић.

Он је подсетио да су Кинези веровали у себе и када су били сиромашнији, те да се одлично зна где је Кина данас, на чијој страни је време и пред ким је будућност.

Вучић је данас био гост у провинцији Хбеи, која броји око 74 милиона становника, где је разговарао са тамошњим руководством, а затим обишао и Железару Хестил - Танстил, а по повратку у Пекинг имаће билатералне разговоре са премијером и председником Кине, Ли Кећиангом и Си Ђинпингом.

 

Договорена сарадња са кинеском провинцијом Хбеи

Премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић изјавио је данас новинарима у Тангшану, после састанка са гувернером провинције Хбеи Су Ћином, да су разговарали о сарадњи износећи податак да та провинција има БДП од 500 милијарди доара, што је многоструко више него Србија.

Разматрали смо различите врсте сарадње и договорили да и у другим областима друштвеног живота ту сарадњу са Хбеи употпунимо, рекао је Вучић.

"Замолио сам Су Ћина да са својим тимом и представницима Комунистичке партије посете Србију и у оквиру иницијативе Један појас - један пут, коју је установио председник Кине, а ми се са највећим задовољством и поносом прикључили, направимо још боље програме и идеје", пренео је премијер.

Он је истакао да је у разговорима потврђено искрено пријатељство и изразио уверење да је пред нама добра будућност, да још много добрих и важних ствари можемо да урадимо за провинцију Хбеи, Србију и пријатељство српског и кинеског народа.

"И као премијер и новоизабрани председник Србије, никада нигде, ни на једном месту на кугли земаљској, а цео свет сам обишао представљајући своју земљу, и као њен представник, нисам био на тако срдачан и гостољубив начин дочекан као што је случај у Тангшану", закључио је Вучић.

Вучић је назначио и да је захваљујући иницијативи председника Кине Си Ђинпинга и компаније Хбис, железара у Смедереву на најбољем путу.

 

 

 

 

извор: Танјуг