Вести

Александар Вучић - "Тешка Реч" 16.02.2014.

Водитељ Драган Ј. Вучићевић, главни и одговорни уредник ,,Информера’’:

Добро вече добро дошли, још једна ,,Тешка реч’’. Ја сам Драган Ј. Вучићевић, главни и одговорни уредник ,,Информера’’, а наш вечерашњи гост, вероватно сте већ видели, први потпредседник Владе Александар Вучић. Добро вече господине Вучићу. Као што видите ово је ,,Прва тешка реч’’ у којој имамо и публику, а хвала вам на аплаузу и дајте да се чујемо и мало и да разговарамо. Дакле, господине Вучићу ово је ваш први предизборни интервју, односно први интервју, ево месец дана је до избора, просто звучи невероватно први предизбодни интервју, када сте ми рекли пре него што су се укључиле камере, ја сам питао је ли стварно и ви сте ми објаснили, можете да кажете и гледаоцима шта сте ми рекли?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Па ви сте први који сте ме позвали, нису ме звали са ових других медија.

Водитељ:

Како је то могуће?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Па имају интересантније госте, па немојте да бринете за то и мени је боље када иду они.

Водитељ:

Чекајте, кажу да ви то контролишете све медије, цензура, кажу сви, кажу неки ти критичари, критизери да их тако назовем?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Ја на то немам чак ни одговор.

Водитељ:

Добро, ајмо сада озбиљно. Дакле, ово је ваш први предизборни интервју, шта је основна порука са којом ви излазите пред гласаче, пред бираче, пред грађане Србије, шта је оно основно? Све ваше поруке досадашње, па и јуче на првом вашем митингу страначком у Нишу, су врло, како бих рекао, непопуларне, или их ја тако процењујем. Дакле, ви не обећавате ништа спектакуларно. Раније смо имали хиљаду евра, радна места, стотине хиљада, свашта нешто, сада по први пут ви као најјачи политичар, најјача странка, дајете врло тешке прогнозе и не дајете крупна обећања. Шта мислите, ево ми смо у ,,Информеру’’ писали прошле недеље, ове недеље заправо, да је то некаква ваша ,,шок’’ кампања, хоће ли то да буде контра продуктивно?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Не мислим да је у питању ,,шок’’ кампања и нисам се бавио продуктивношћу онога што ћу да говорим, већ сам се бавио чињеницама и истином коју морам да саопштим људима у Србији. Морам да саопштим зато што када слушам многе данас у нашој земљи, чини ми се да не живимо у истој земљи и да не разумеју шта се дешавало у предходном периоду, да не разумеју ни своју, ни моју, ни свих нас одговорност. Наш је посао да људе не лажемо, да људима говоримо колико тешко заиста јесте и шта је то што стварно можемо да предузмемо. У предходним данима сам слушао како ће неки да укидају порезе, а не само што је тешко, или готово немогуће укидати порезе за читаве категорије становништва, јер би нам фискални дефицит био још неупоредиво већи, задуживали би смо се још више, већ то само говори колико ти људи процењују наше грађане и мисле да наши људи то не знају и не разумеју и ја нисам ушао у ову кампању да бих људима говорио да ће да тече мед и млеко и да ће им бити много лакше, већ да рационално анализирамо како ствари заиста стоје и шта је то што ми можемо да урадимо и када погледате иза нас су у предходних годину ипо дана одређени резултати, нећу се дуже задржати од једног минута. Успели смо, иако то нико није очекивао, да за годину ипо дана отворимо преговоре у чланству у ЕУ и то је важно за нашу земљу, наравно и због вредности које са Европом делимо, али је и важно због економског напретка наше земље, поштовање принципа владавине права у нашој земљи, повећање угледа Србије у свету. Србија данас неуопредиво угледнији и поузданији партнер свима у свету, не само у Европи, не само у САД-у, већ и у Руској Федерацији, званичници руске владе, Дмитри Ругозин, па ако хоћете и Дмитри Медведев и Владимир Путин, су више пута говорили да је управо ова Влада Србије, она Влада Србије са којом су најбоље сарађивали. Представник господина Путина је био и на првом изборном митингу СНС-а у Нишу, господин Бабаков и тиме мислим да људи виде да смо водили одговорну и озбиљну спољну политику. Оно што смо такође урадили, иако је мало ко веровао, у првим тренуцима су нам говорили да је то некакав маркетинг, покушај да се поправе резултати, али да никада нећемо смети на крупне рибе да ударимо, то је борба против организованог криминала и корупције и када смо ударили на крупне рибе, онда су нам рекли, али никада нећете да уадарате на коалиционе партнере и никада нећете на своје, а када су видели да држава једнако удара и на људе из партије коалиционих странака, људе из СНС-а, онда више не знам ни сам шта говоре, више нисам у стању да разумем ту врсту порука коју изговарају, али за нас је важна порука за све људе, за све грађане Србије, закон је исти за све, закон једнако важи за све, нема разлике између људи, нема разлике између грађана без обзира на партијску књижицу, без обзира на политичку припадност, без обзира на пријатељство, без обзира на нацију, веру, шта год хоћете.

Водитељ:

Ваша основна порука је биће тешко, али?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Ја ћу сада да дођем до тога да говорим људима шта је то. Ово сам рекао у неколико реченица, шта је то што смо урадили. Оно где нисам задовољан и где мислим да је морало више и чини ми се морало боље, то јесте економија и животни стандард људи. Успели смо и ту да одређене резултате да постигнемо. Да зауставимо геометријском прогресијом је ишао раст незапослености, то смо стопирали, зауставили. Почели да доводимо у одређене индустријске центре, који су готово умирали, значајне инвеститоре. Поносан сам на много тога што смо успели да направимо, али очигледно је да нисмо успели да направимо такав пословни амбијент који би у још већој мери привукао и стране инвеститоре, али омогућио и домаћим предузетницима, домаћим привредницима, да улажу више, да размишљају како могу да запосле више људи, да направе већи профит, да зараде више, јер у наредном периоду наш кључан задатак мора да буде како да ојачамо приватни сектор. Приватни сектор је кичма, приватни сектор вуче земљу напред, приватни сектор издржава јавни сектор и дакле то не треба да буде било каквих недоумица. Ми морамо да нађемо начина како и на који начин то да подстакнемо и ево ја сам вечерас припремио оно што ће бити план и што ће бити идеја СНС-а, уколико добије поверење грађана.

Водитељ:

Само на тренутак да вас зауставим, извините. Дакле, драги гледаоци треба да знате да од 10 сати, у трећем делу, у другом делу емисије, моћи ћете уживо да се укључите, телефони су исписани на екрану, телефон је заправо исписан на екрану и да уживо без цензуре, без икаквог ограничења, осим ограничења лепог васпитања, наравно нећемо дозволити, псовање нећемо дозволити, неваспитано понашање да тако кажем. Моћи ћете да питате господина Вучића све што желите. Извините.

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Што се мене тиче можете и то да дозволите немам никакав проблем.

Водитељ:

Добро то, постоји већ и неки закони, па нешто не сме. Дакле, план?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Дакле, оно што је наша идеја, то је да у најкраћем могућем периоду, дакле од 15. априла до 31. јуна, до 30. јуна опростите, до 30. јуна да донесемо пакет реформских закона и ви овде можете да видите то је листа од неких 20 закона. То су закони који треба да пре свега утичу на поправљање пословног амбијента у нашој земљи, ради се о Закону о раду, Закону о државним службеницима, о новом Закону о приватизацији, Закону о стечају, Закону о, како ми то називамо, бржем издавању дозвола, а то би био Закон о канцеларији за брзе одговоре, што нисмо успели да урадимо на централном нивоу, у предходном периоду иако смо у многим локалним срединама то направили, ту би био и Закон о пореском поступку, Закон о страним улагањима, Закон о инспекцијама, Закон о земљишту, Закон о социјалној заштити, Закон о јавним предузећима, измене и допуне Закона о јавним набавкама, Закон о осигурању, то су ствари које морамо да донесемо.

Водитељ:

Колико је то укупно закона?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Па на мом списку је 21 закон.

Водитељ:

И ви то мислите да донесете за два ипо месеца?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Да, ми то мислимо да донесемо за два ипо месеца и при томе мислимо да разговарамо са синдикатима, да разговарамо са представницима радника, као и послодаваца, да покушамо да пронађемо најмање могући заједнички именитељ, где се сложимо одлично, где се не сложимо.

Водитељ:

То дакле значи да очекујете озбиљно јаку скупштинску већину, ако мислите 20 закона за два ипо месеца?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

То значи да ми тражимо од грађана Србије озбиљну, јаку и велику подршку за тешке реформе. Шта све ово значи? Ово је тек почетак, нисам наставио са оним што је, ово је само један део плана. Дакле, ситуација је у земљи таква да имамо велики фискални дефицит, да смо га некада приказивали стварним, некада га нисмо приказивали стварним и то је била наша пракса већ годинама, да не кажем деценијама, да имамо јавни дуг велики и неки који не разумеју када говоре о иначе јавном дугу, па кажу 5,6 милијарди ћете се задужити. Па хоћемо, али ако те три милијарде од тих 5,6 будемо рефинансирали у репрограм и репрограмирали старе лоше кредите које сте узимали, није нама потребно 5,6 милијарди да узимамо на годишњем нивоу, а само милијарду треба грађани да знају, ми морамо на годишњем нивоу да плаћамо камате за које смо дужни и ја вас питам сада. Кажите ми молим вас господине Вучићевићу, а како и од чега и где да пронађемо ту милијарду евра, не динара? Где да пронађемо милијарду евра да само платимо камате за које смо дужни?

Водитељ:

А где ћемо?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Па наћићемо, наћи ћемо их и још две године ћемо да радимо на спуштању фискалног дефицита, да добрим и повољним кредитима, зато су се неки смејали када су говорили, ја не разумем ни зашто се смеју, када су говорили о томе, а када стиже то из Емирата, ево сачекајте молим вас још само који дан, а не месец, а онда оно када добијете нешто за 2% на пет година бесплатно, на пет година грејс периода, двадесет година је рочност, онда знате, можете да враћате оне кредите који су узимали по 8,5%, 7,90, 8,15 итд., и да зарадите и да сачувате за своју земљу. То вам је на годишњем нивоу у самом дефициту негде око 150 до 170 милиона евра, ја мислим да је то огромна уштеда за државну установу.

Водитељ:

Је ли то дефицит када преведемо на језик разумљив обичном свету који гледа ову емисију, значи да смо ми у минусу, то значи да смо ми једна кућа која нема да плати ни за храну, мора да се узајми за храну и стално се поново позајмљује?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Тако је и сваке године смо у таквом минусу, сваке године трошимо

Водитељ:

За колико времена ми можемо да изађемо из тога?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Сваке године трошимо више од онога што смо зарадили и то већ годинама трошимо много више него што смо зарадили и увек себе лажемо и зато слушам и дивим се овим политичарима који говоре, па нећемо више да стежемо каиш, не знам где смо стезали каиш, осим што смо увек волели да кукамо, то нам је постао национални спорт, пре свега политичарима, жалопојке, кукумачење.Данас сам био са радницима Желвоза, дошли су, сачекали су, рекао сам им прво – тако се гост не дочекује, они су сели испред СНС, ваљда када дочекујете некога ко долази из Београда, треба лепо да га сачекате а не погрдама, ружним речима. Они су били врло пристојни, мука их је натерала, онда су ушли у просторије и договорили смо се, али ја се ни њима нисам удварао, додворавао, нећу никоме да се додворавам, и нећу да тражим од било кога подршку, да би га лагао да ће да живи лако и лепо у року од 3 или 6 месеци. Наш план подразумева да радимо тешко, у наредне две године, али већ крајем ове године, почетком следеће године, ја сам сигуран да ће људи видети светло на крају тунела. То подразумева и следеће ствари: формирање националног приоритетног плана, то значи да ми одредимо четири гране, у које ми улажемо новац, за које ће мо у наредне две године, дајемо оне подстицаје које смо до сад давали ако треба, и веће, али то мора да буде ограничено наредне две године, да сви инвеститори дођу сад, не да нам долазе за 3,4 или 5 година, него да дођу одмах да дођу што пре.

Водитељ:

Које су то гране где треба?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

То су, пре свега аутомобилска индустрија, аутомобилска индустрија, која је пуни замах и пуни подстицај доживела у овој 2014. години, односно у 2013. и сада у 2014. години, па јуче смо, или прекључе, опростите због тога, Џонсон електрик отворили фабрику у Нишу,. Она ће запослити 1050 људи, очекујем, молио сам њихово власника из Хонг Конга или Швајцарске, више не знам ни сам где им је тачно седиште, у оба места имају своје офисе, дакле, и он ми је рекао да се надају да ће да двоструко да увећају тај број. Али шта је интересантно? Ми смо по први пут успели да за само 4 месеца, од потписивања уговора, они су успели да подигну производну халу од 10.000 м2 и нешто што је још боље, неки су ми одбацили, кад сам о томе говорио да је то било тако у Титово време, не знам како је било у Титово време, они су тражили по први пут од нас да им покажемо техничку школу у нишу, да им покажемо Електротехнички факултет у нишу, разговарали су тамо и са деканом и са професорима.

Водитељ:

А шта су вам замерили?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Ништа. Ја сам поносан на ту чињеницу зато што ће та деца која иду у техничку школу, ти који ће да имају средње образовање, одмах после тога имати посао у Џонсон електрику, они који буду били инжењери са Електротехничког факултета у Нишу имаће посао инжењера после тога. Први пут да нешто организовани радимо и да знамо ко ће где шта и како да ради. Ми ћемо драматично да подстичемо развој аутмобилске индустрије, а то вам је и Магна и Леони, и Мишлан или Мишелин, како бисмо ми то рекли, наравно Фиат али то су вам десетине од Континентала, Мерцедеса, до многи хфирми, Боша, ...

Водитељ:

Кад кажете аутомобилска индустрија, не мислите само на Фиат 500 Л?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Не.

Водитељ:

Мислите на компоненташе?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

То су стотине, да не кажем хиљаде кооперантских предузећа која раде. Само, рецимо Икарбус, у својој кооперацији сада са Мерцедесом, биће запослено још 74 српске компаније, које достављају Икарбусу.

Водитељ:

Кад поменусте Икарбус и Мерцедес, опет та дежурна критизерска јавност, која не пропушта ни једну прилику да не оспори нешто што урадите, каже да је то смао склапање, да је тога било и раније да је то некако није прави посао, не знам... реците о чему се ради?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Па ево ја имам питање, једно контра питање за вас. А кад сте ви видели на српским улицама да је у држави Србији произведен било какав Мерцедес? Да има онај Мерцедесов знак, круг и она трокрака звезда? Јесте видели то некад?

Водитељ:

Не знам. Нисам.

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Нисте. Е сад ћете да видите 9., 9. или 10 .марта видећете Мерцедес који ће изаћи из Икарбуса, српски Мерцедес, шта они све раде, наш је мотор, њихове су шасије и још неки делови, али ће то бити Мерцедес произведен у Србији који ће се продавати свуда у ЈИ Европи,.

Водитељ:

Значи неће бити само за ГСП ?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Не да неће бити само за ГСП, у целој Југоисточној, Источној Европи, ми ћемо продавати српски Мерцедес и то овде направљен. (аплауз) Хвала. Има још једна добра вест. Па ћу се вратити на лоше. Још једна добра вест је да смо, а подсетићу вас мислим у октобру ишао сам у ФАП, када је тамо избио генерални штрајк, реш је о фабрици у реструктурирању која 20 година тавори, 10 година безмало ништа не ради и Прибој, али не само Прибој већ и Пријепоље и Нова Вариш добрим делом зависе од ФАП-а, ми смо пронашли стратешког партнера, једну од најозбиљнијих европских компанија из Финске, и они ће наредних дана потписати уговоре и са државом Србијом, ми ћемо им помоћи, и задржаће најмање 600 радника а при томе њима нису потребни ни хотели који припадају ФАП-у, дакле они ће бити одвојени и биће ти запослени ће бити сачувани, ни ливница у Пријепољу и ти запослени ће бити сачувани, дакле, то је један невероватан успех и ја нисам могао да сакријем, да нисам могао да сакријем осмех, када се то догодило, некако нас је уз сав наш ангажман посебно хоћу да се захвалим људима из Министарства финансија, Министарства привреде, и да се захвалим Јербу Хескансу, то је Немац, он је мој саветник у Влади Србије али је задужен за немачке инвестиције. И био је шеф радне групе за ФАП. И успео је да доведе такву компанију која буквално ће држати један град на такав начин у животу. Ми имамо још 150 таквих компанија широм Србије. Данас смо решавали и договорили се ска људима у Желвозу.

Водитељ:

Јелч могуће за све те наћи такво решење?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Није. Али да покушамо да пронађемо за што је могуће више. За 14. Октобар, за прву Петолетку је белоруски Анкадор заинтересован, да покушамо да пронађемо да видимо за Фабрику вагона Краљево, шта је то што можемо да урадимо. Ја разумем оне људе кад изађу па кажу -. Еј Вучићу дај нам плате. Па то сад као да негде држим у џепу па ја нећу да дам негде некоме нешто. А мали број се пита а јесмо ли ми то зарадили. А одакле то да исплатимо? Од кога да узмемо Србији?

Водитељ:

Где да се узајмимо?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Где да се узајмимо и по којој камати и на који начин а знам да ти људи једва крпе крај са крајем и да тешко живе. И тиме сам хтео да кажем свима, дакле, увек смо спремни да разговарамо са сваким, као и дана у Смедереву на сваком другом месту иако сам изненађен, ти разговори уопште нису били договорени и најављени. Да чујемо муку радника, да помогнемо све што можемо али ти људи морају да имају поверење у своју државу, нико од нас не седи и не седимо од ујутру до увече у кафани правећи комбинације са неким него се трудимо да пронађемо решење управо за та предузећа.

Водитељ:

Кад већ поменусте од ујутру до увече мало ћемо да скочимо с теме на тему, прочитах у новинама да сте јуче имали интервјуу за једне новине, за Вечерње новости дали у 6.30 ујутру јел то истина?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Не знам прекључе или накјуче, нешто али у 6.30, да.

Водитељ:

У 6.30 у вашем кабинету у влади?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Да у 6.30х ујутру.

Водитељ:

Да је успео новинар да дође.

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Каснио је 4 минута.

Водитељ:

Да се вратимо на ове стратешке гране, дакле поред аутомобилске индустрије шта су још шансе Србије у том вашем националном ...

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Оно што је за нас веома важно то је пре свега због младих људи ИТ сектор и у то ћемо уложити велики новац, јер ти, погледајте група младих људи у новом Саду, Београду и Крагујевцу и нишу наравно али и у другим местима, неки су клинци направили некакве игрице за Фејсбук, зарађују велики новац, плаћају држави порез. Најредовније га плаћају и не пријављују плате од 20, 30 хиљада дин. Него пријављују плате држави од 3000 евра и плаћају велике порезе на тако велике плате, сами су направили бизнис, без државе Србије, без наше помоћи. То је суштина.

Водитељ:

Шта би урадили кад би држава помогла?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Наравно, али наше је да сад да наставим са овим које су то гране, то је пољопривреда, ми за пољопривреду смо премили свише програма у овом тренутку. Данас и јуче сам обилазио пољопривредне произвођаче, и бићу сасвим конкретан шта је то што ћемо да урадимо. Ми смо уништили сточарство, оно нам је на нивоу из 1920. Године пре Балканске ратове. Разорили смо га. Ми имамо данас могућност да све што поизведемо извеземо. И у ЕУ и у Русију. Имамо такве квоте да све можемо да извеземо, све што направимо можемо да извеземо. Нама се због високих цена репроматеријала, због високе цене сојине сачме и неких других ствари не исплати се сељацима да толико улажу. Међутим, наша идеја је следећа, прво ми смо добили, добили већ, први најповољнији кредит од 100 милиона евра од Емирата. Ми на списку имамо 27 предузећа, фирми, које ће искористити то све су из Војводине, сем из Алексинца и Шапца, Смедерево сада завршава и дали смо налог свима другим из централне Србије да се јављају, нисмо имали пројекте из централне Србије. Стиже још 100 милиона. Да би људи разумели када говорите о наводњавању, ја то нисам знао и то ми је данас рекао домаћин Тодоровић, који ме је у Удовицама сачекао, произвођач јабука, тамо се производе брескве, нектарине, јабуке и крушке и он ми је рекао следећу ствар, ако дође наводњавање, а то држава на такав начин регулише, да они на тих 500 хектара имају у роби, по хектару имате вагон ипо јабуке више. Дакле, рачунајте најмање милион.

Водитељ:

Вагон хиљаду ипо кила?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Рачунајте најмање милион ипо евра на 500 хектара да вам више остају у вашем граду који ће да се потроши, а само рецимо за Смедерево смо планирали 2 хиљаде хектара, што значи неких пет милиона евра ће нам остајати вишка, или више од онога што имамо данас, приносе ћемо више него да удвостручимо, то ће бити на још 20 локација у Војводини, то ће бити на многим локацијама у централниј Србији.

Водитељ:

А хоће ли то да функционише као својевремено ,,зелени план’’, како ћете да финансирате?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Ми смо са тим имали велики проблем, јер нисмо имали готове пројекте. Ја сам понекада, пошто видим да је то популарно да говоре диктатори, овакав и онакав, ја сам понекада викао и на Горана Кнежевића и на све друге, само да нам дају те пројекте, да јуре те људе по Србији. Данас ми је један сељак рекао и паметно је предложио, домаћин један, каже ,,не знамо ми Вучићу да правимо тај бизнис планове и пројекте, дај нађите нам неко ко ће да нам прави, а сви знамо шта ћемо да радимо ако нам даш наводњавање, имаћемо 100 пута више да продамо’’ и потпуно је у праву. Дакле, ми ћемо сада да пронађемо људе који ће бити у стању да понуде пројекте и да људи знају коме да се јаве ако су им пројекти потребни и да новац који имамо да можемо да искористимо, то је један део. Стиже других 200 милиона долара за сељаке, за домаћине или како бих они рекли за фармере, дакле који ће моћи да добију по 2% пет година бесплатно, пет година грејс период и двадесет година рочност, најповољније могуће. Био сам код Митића у Сврљигу, он је највећи козар југоисточне Србије јуче, село је Преконога и он ми је рекао, питао сам га је ли би ти значило 20 хиљада евра да на такав начин добијеш под таквим условима. Мислим да има око 150 коза, да углавном продаје козје млеко, а да сада је купио неке справе и да може да прави сир. Он ми је рекао ,,није ми први пут’’, ради са оцем, мајком, женом, децом, сви су тамо заједно и успевају да живе и он ми каже, узели бих 200 хиљада и направили бих огромну фарму, али ми тако повољна финасијска средства никада нисмо имали, нисмо могли да добијемо. Дакле, постоје људи који знају шта би радили са новцем, е нама је за младе људе у том плану који нам предстоји, страшно важно да можемо да им кажемо, ајде да видимо за те млађе, ми тражимо начин и то је део овог приоритетног плана. Почните бизнис, не размишљајте о томе да се запослите у локалној самоуправи само, не размишљајте о томе да се запослите само у државном органу. Дајте да видимо да ваше идеје, да ваше способности развијете у приватном бизнису, да будете богати, да зарађујете више, а ми ћемо да вам помогнемо кроз пореске олакшице. Сада проналазимо начин како да људима од 18. до 32. године, који први пут оснивају своју фирму и своју компанију, омогућимо да годину или две не плаћају никакве порезе држави, јер за нас је важно да га склонимо са улице, да он не остане незапослен и да не чека негде да му неко други тражи посао и да то падне са неба. Дакле, то су ствари које су за нас од великог значаја и идемо, оно што је трећи део веома важан, то су велики инфратсруктурни пројекти који треба да развију целу Србију. Када говорите о Београду на води, ја не причам о Београду на води већ о Србији, то је огромна ствар за целу Србију, то није ствар која развија Београд, то је ствар која развија Србију.

Водитељ:

Господине Вучићу, вратићемо се ми после на Београд на води. Да се мало дотакнемо кампање, људи очекују да кажете коју реч и о томе.

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Ја мислим да ово људе највише занимало шта је план.

Водитељ:

Добро, вратићемо се на Београд на води. Само за тренутак да посветимо један део емисије и кампањи. Дакле, ви сте јуче као странка званично почели кампању са овом причом коју сте нама сада причали, која је је ли тако тешка.

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Али нисам рекао оно што је веома тешко. Оно што је веома тешко то је да ћемо ми у јавном сектору морати да штедимо још више и онај који вам каже да је то могуће без тога тај вас грдно лаже, ја већ сада то кажем грађанима Србије, у јавном сектору ми мораћемо да штедимо више да би смо развили приватни сектор.

Водитељ:

Дакле, нема ни говора о укидању солидарног фонда?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Оно што сам се трудио и што смо успевали до сада некако, а Лазар је био тај који ми је говорио да то тешко функционише и да се мучимо, али ја и даље стојим на томе да то нећемо да дирамо, то су пензије, јер пензионери су ти који су своје пензије зарадили и када су долазили ови из

ММФ-а, који су тражили велико кресање пензија, ја сам рекао да то не долази у обзир, да су ти људи својом марљивошћу, својим радом те пензије стекли и зарадили и да у то не дирамо, али само хоћу да вам кажем какви су захтеви били оних који добро знају у каквој се ситуацији Србија налази, а они који ће да причају па сада ће пензије да расту 300%, ти ја вам кажем воде Србију аргетиснки, грчки, босански, какав год хоћете сценаријо, за мање од шест месеци. Они појма немају шта је држава, мисле да са неодговорним, неозбиљним понашањем добијају некакви политички поени, можда се добијају, можда тако добију на изборима, ја то не могу да знам.

Водитељ:

То хоћу да вас питам.

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Ја нећу да лажем никога и нећу да му кажем да ће за два месеца паре да падају са неба, а да ми не урадимо ништа и да не радимо неупоредиво више него што смо радили до данас.

Водитељ:

Коалиција скупљена око премијера Дачића, дакле СПС, ПУПС, ЈС, сваки дан, ево и данас су имали митинг, где отприлике причају да неће бити отпуштања, да нема разлога за смањивање, да није проблем јавни сектор итд. и најављује, заправо господин Дачић је рекао да иде на прво место, да ће победити. Ђилас каже га се ви плашите. Зоран Живковић да су ови избори тест интелигенције. Могу ли они таквом кампањом да угрозе, да учине нешто да се ваш рејтинг смањи?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Па они то чине сваки дан, то је у реду, немам ништа против тога.

Водитељ:

Питам вас зато што сте прошле недеље рекли ,,вероватније да ћу изгубити, него да ћу победити’’.

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Ја имам нешто против неозбиљних и неодговорних изјава које се тичу будућности Србије, а стварно ме не интересује шта било ко од њих говори о бројкама, калкулацијама, изборним резултатима и да се плашим не плашим се ничега, сем суда народа ономе што сам радио, а што се тиче теста интелигенције сагласан сам са Зораном Живковићем, а што се тиче изјава господина Дачића нисам чуо за то да је јавни сектор диван и величанствен, пошто не знам шта нам је дивно.

Водитељ:

То прича господин Кркобабић, па и овде у овом студију је прошле недеље говорио, да јавни сектор није проблем и да нема разлога за отпуштањем у јавном сектору и да људе треба подстаћи итд.

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Па у праву је треба подстаћи, да. У праву је, само што не треба да муземо јавни сектор, као што су то неки радили до сада, па мисле да то може и у будуће, а у будуће то неће моћи, а то су радили и на крају ту дође рачун свима из приватног сектора и на крају то дође на наплату рачуна свима нама у држави. Ја не говорим о отпуштањима, не говорим о томе да ћемо се трудити да сачувамо свако радно место, али ја да говорим да је ситуација тако лака и једноставна и да се тако помало бахато понашам и говорим како је све у реду, биће све лакше, или не знам шта је, ја заиста нисам у стању.

Водитељ:

Господине Вучићу, а је ли се у овој кампањи плашите господина Мишковића?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Рекао сам да се не плашим никога од њих.

Водитељ:

Није ли он највећи проблем ваш?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Пошто су многи говорили, прво су причали како хоћу изборима да повећам некакву моћ, онда су рекли ,,изгубићеш изборе’’ и ја ћутим и на једно и на друго и кажем уреду изгубићемо изборе. Па ваљда је поштеније изгубити изборе, него лагати народ и побеђивати на изборима и онда га довести до арегетиснког сценарија како су они планирали на начин који би земљу да воде. Дакле, ја немам ту врсту страха од губитка избора из неких других разлога.Знате ја се нисам у међувремену обогатио ни за један једини динар. Живим да бих радио и смем да погледам сваког од ове деце, од ових младих људи овде у студију, сваког од оних радника данас који су викали на мене и ја на њих у Смедереву, па смо онда то решавали на другачији начин. Па сам их питао јесам ли вам ја уништио предузеће, па што то радите, што се тако понашате? Онда су ми они рекли, добро, ајде извини, ајде да седнемо, па сам ја спустио лопту, па само сели и договорили се. А чега да се плашим? Због тога што сам се трудио да радим више од осталих и што су ми то замерали сваки дан, што у Србији н смете да штрчите ни по чему. Па добро, нека победе, какав је проблем са тим, па зато сам им и дао прилику, тражили су изборе сви они, а хтели су те изборе да би победили и ево нека победе, ја са тим немам никакав проблем, осим што бих волео да људи изађу на изборе, да сви грађани изађу на изборе и да само кажу какву Србију хоће и коме верују. Ја не верујем да неко у Србији мисли да се рак лечи аспирином и андолом и желе бомбоном. Желе бомбоне они више не нуде ни аспирин, они нуде желе бомбоне да излече тај рак, ако ви хоћете да верујете да није потребна хемотерапија, да вам нису потребни тешки лекови него желе бомбоне, супер, то је у реду. А што се тиче различитих финансијских, разних финансијских моћника, ја имам контра питање. Ја нема ништа лично против господина Мишковића, радујем се његовим пословним успесима, то је важно, то је добро за Србију. Међутим, имам један додатак, мислите ли да они који, као и за сваког другог, мислите ли да они који мисле да сам им ја крив, а не држава, а не један нови поредак који хоће да прекине са оним што није био бизнис, него је био државни криминал, о томе сам говорио везано за Агробанку, за РБВ, за Универазл банку итд. и тај ланац је сада прекинут, више нема ни једне несигурне банке, или банке коју можете да доведете у питање. Ја вас питам, а шта мислите шта ће ти људи да ураде, хоће ли да седе скрштених руку или да огроман новац који имају уложе у кампању против некога за кога они мисле да је тај крив? Ја са тим такође немам проблем, на људима је да то изаберу. Слушам годину дана, постоје телевизије, емисије, новине, које ништа друго не раде, само се баве, да ли је то диктатура, а шта су урадили овде, а шта су, на најглупље могуће начине, за најглупље могуће ствари нападају. Па од тога, а што си решавао Ужице, а што си ишао да склањаш људе из снега, а што су примао радније Фап-а, а што си радио овде? Па радио сам.

Водитељ:

Да не претерујемо са аплаузима, дакле, ја сам сад морам још нешто да вам господине вучићу и вама и гледаоцима, да пустим један снимак, можда вам се неће свидети, ја сам шта мислим о томе више пута рекао па и у овој емисији прошле недеље и раније али мислим да просто дугујемо јавности да то видимо и да чујемо шта ви кажете о томе, дакле, сами сте поменули малочас то једну од тих прича где су оспоравали, молим режију да пусти причу број један па да се вратимо у студио да то прокоментаришемо.

Транскрипт на снимку:

Вуциц:

Слусај донесите ми једно дете... има једна куца, тамо ван кадра...

Војник1:

Веце?

Вуциц:

Нахватајте ми једно онако... не тезе од 20 кг...

Војник1:

Има ту супер једна баба за сликање...

Војник2:

Не сери, бре! Рекао је дете!

5 минута касније...

Војник2:

Слусај мали, ем си се удебљао, ем се јос и отимас!

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Само да неки људи не помисле да сам то ја стварно говорио.

Транскрипт на снимку:

Н.Н:

Брзо га дај Вуцицу... смрзао се цовек...

Војник2:

Не отимај се, бре!

Вуциц:

Дај га мени овамо!

Дете:

Али, цико, ја нецу нигде! Мирно сам гледао цртани кад су ме отели...

Вуциц:

Цути, јеб... дрзите га! Нагојио се ко прасе! Ух, ух... идемо на јен, два, три...

Дете:

Али, цико, ја бих куци... дзаба се смрзавам!

Вуциц:

Мали, не сери! Ово је због избора! Знас ли ти ко сам ја? Пауф, пант...

Дете:

Ма ти си неки отмицар! Цика Борис је мазио краве пред изборе!

Вуциц:

Еј, дрзи овог малог дегенрика!

Дете:

Цико, пусти ме, молим те... нецу у хеликоптер.

Цика:

Ма само те носим до њега... онда гасе камеру...

Водитељ:

Дакле, да објаснимо људима који не знају о чему се ради, видим да неки у студију гледају чудно шта је ово. Ово је снимак који је камерман РТС-а направио вас у сметовима код Фекетића, јел тако, где ви носите то дете из сметова, а ово је снимак који је направљен на друштвеним мрежама, пуштен неких пола сата након што се то десило.

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Ово је монтажа.

Водитељ:

Ово било врло смешно многим људима на интернету?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Па ево ако ја смем да приметим, онда ћу да вас замолим, кад будем то казивао јасније, дакле, ја сам радио свој посао. И сад случајно никад нећу да се правдам, никоме, нити да се стидим због чињенице да радим свој посао, или да радим више од других, мој циљ је да радим ко Немац, мој циљ је да буде и бољи и од њих и да будем вреднији од њих, и то сам успевао и као студент, то сам успевао и кад радник пре тога, то успевам и данас. Немате никог ко пре мене дође у владу нека никог ко оде после. Тај дан сам држао седницу владе Дачић је био у Америци, ништа нисам планирао, Родић је рекао министар каже – имамо хаос немамо чак ни линију не знамо ни где се људи налазе молим те да идеш, на седници владе, ја кажем – немојте људи имам заказане састанке, каже – ајде ви, ја кажем . идемо, потпуно неспреман као што сте видели. Срећом па смо отишли, срећом јер ми нисмо имали појма ни тачно где се ти људи налазе. Ова колона коју сте приказали налазила недалеко од Чантавира, нисмо знали ни тачну локацију зато сви говоре Фекетић. Појма нико није имао где се налазе. Никаве наше службе, никакви наши ти за чишћење овога, нико није могао да приђе до тих људи. Хеликоптерима смо пришли. Ми смо помагали камеру, као што сте видели нисам ни видео, она је са 50, 100 м сликала и то једна једина камера. Извлачили смо децу која нису имала поверења у нас из једног аутобуса, у нас као државу а који су већ се смрзавали и који су већ кукали на сва звона,

Водитељ:

Нису имали ...

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Нису били они себе не сматрају држављанима Србија, дакле ето да то на такав начин.

Водитељ:

Албанци са Косова,.

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Није важно и онда сам поразговарао са њима у аутобусу и онда су рекли ми ћемо да останемо а дајте склоните нас у Бачку Тополу жене дец и тд. То што сам ја издржљивији и од многих специјалаца који су тамо били па сам могао да носим, после сам се склонио више нисам могао да издржим па сам се вратио опет. Мени ово кад сам видео, чуо сам да су неки рекли забранио сам ово. Ја сам то окачио на свој Фејсбук профил и више људи је видело то кад сам то ја окачио на Фејсбук профи.

Водитељ:

Рекли су 95.000 људи је гледао.

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Више сам ја то, више је људи видело кад сам ја то, то њихово што је требало да бдуе шаљиво као, окачио, него све што су они шеровали по друштвеним мрежама. Али бих замолио, пошто то мени није било тако смешно, можда ја немам духа као што имају они, ако није тешко да пустите то још једанпут или онај последњи део, да видите зашто ми се није свидело, пошто у свакој шали, онај део кад говоре о детету дегенерику.

Водитељ:

Ја бих замолио да видимо.

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Јер су негде неки људи рекли да нико нигде није поменуо дегенрик, па вас молим.

Водитељ:

Аха.

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Да ли ја добро видим ово што су написали.

Водитељ: еј држи овог малог дегенерика.

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Они су тако далеко ишли, ишли су толико далеко, моји политички противници наши политички противници, да су чак и дете назвали дегенриком. И сад вас ја питам ево пуштено им је пред 2,3, 4 милиона људи који ово гледају, да не би говорили некада да је била некаква цензура, и што јел се неко насмејао у студиу? Јел некоме било смешно ово док је гледао? Мени тамо није било ни мало смешно. Можда је њима било страшно смешно у топлим собама од 25 и 30 степени док се неко смрзавао на – 20 и под ударима ветра и од 60 м/с, супер су се насмејали, драго ми је због њих а ја њима обећавам само једну ствар. Као што из Ужица сам се 1. Јануара сетио да људи немају,м сетио, јер други се нису сетили, да људи немају воду, и да се нисмо сетили не би добили ту воду из језера до јуна месеца, као што је неће добити из језера до јуна месеца. Па сам позвао директора Србијавода, директора Дирекције за воде, све остале директоре, долазите на поса, јесте славили Нову годину, јесте, е сад лепо идите решите тај проблем у Ужицу, добићете војску, добићете све, правите нови водовод, да људи добију најбрже могуће воду. И за 25 дана Ужичани, које, а пакао је, можете да мислите кад 25 дана немате воду да пијете били 30 дана, али су ипак после 30 дана добили. Да се нисам сетио добили би за 7 месеци. И ...

Водитељ:

Па јел то....

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Јел хоћете да ми кажете да сам и за то крив? Е ја вам сад кажем, бићу крив за то јер ћу увек да радим, да гледам где год могу да помогнем, и тражићу од људи из СНС да буду вреднији, да буду марљивији, да раде као Немци, да буду људи који ће поштено да обављају свој посао. Ако се то њима не свиђа па нека народ гласа за њих. Има тих политичара који долазе код вас и свашта говоре, о нама, а радни дан им почиње пошто то знају, Београд је мали град, велики је за све нас у смислу љубави коју према њему осећамо, али град у којем се све зна, па радни дан им почиње у пола 10 у кафићу уз јутарњу кафу, онда оду мало прочитају новине и онда око 1 су већ на ручку да направе неку комбинацију и они ми соле памет о нечему. Немам проблем са тим.

Водитељ:

А јел вас погађа бар мало та интернет кампања која на тренутне постаје...

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Не, зато што наш народ то добро препознаје,. Видели сте, не бих окачио то на, ја мислим да је, како бих то моји страни саветници рекли, дали су ми прилику за веома лагани бек фајер, али погађа ме непостојање жеље код дела људи да разумеју да ми прво себе морамо да мењамо и да морамо да радимо много више, не само да кукамо и да се нешто жалимо, а да нам неретко многима фали а онима који се највише жале, ништа им не фали. Сад ћу да вам испричам нешто кад су пензионери у питањ, кад је уведен онај солидарни порез али, економија мора да буде здрава, да би држава била здрава, да би еконимија била здрава, то је морало да се уради, тачка. Добио сам писмо једног пензионера из Срема, немојте ме држати за реч да ли је Лаћарак или Мартинци, или неко од тих места из сремскомитровачке општине. Послао ми је писмо и рекао ,,ја имам пензију непуних 29 хиљада и ја знам у каквом је стању држава, знам колико о њој нису бринули, знам колико је проблема у држави остало’’ и он сада каже човек, види се не зна правила, не зна ни право зашто бих знао, поштен очигледно, каже ,,ја сам спреман, издржавам сина и унука, али сам спреман да ти пошаљем на твоју адресу, јер верујем да ћеш ти то да даш у државу где треба по две хиљаде динара, од моје оволике пензије, јер ја мислим да је то добро за државу’’. Наравно одговорено је човеку да се то не ради, да је то немогуће, да то није ни потребно, да пензије нико неће ни да дира, али знате размишљам о том човеку већ дуго времена. Тај човек је показао невероватну одговорност и велики број пензионера иначе показује ту врсту невероватне одговорности према држави, они осећају добро шта је држава, они инзванредно осећају шта је држава и спремни су да се одрекну много чега и много мање иако тешко живе и теже живе од многих других и мање кукају и мање се жале, зато што су у своје време и радили више и радили дуже, жртвовали се за земљу када је било потребно и један ми од људи данас рекло, па ја сам радио 16 сати нико ме није питао за неко прековремено ни за било шта. Сада их само слушам како нешто плачу по телевизији, нисте нам дали за сат времена, нисте ми дали не знам шта.

Водитељ:

Није ли то господине Вучићу велики проблем? Малочас сте рекли да сте ви морали да се сетите проблема у Ужицу.

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Можда се неко сетио, али не знам када.

Водитељ:

Па када ћемо доћи у ситуацију, да између осталог и ти људи који раде?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Не знам када ћемо доћи у ситуацију, а до тада када не дођемо у ту ситуацију трудимо се да изградимо институције, да направимо све што је могуће. Видели сте да сам ћутао, чак и на ове судске пресуде, да не бих дирао у институције, којима не можете да кажете да сте увек задовољни, али боље је да ћутите. Вида Петровић Шкеро нам је свима одржала лекцију пре 2-3 дана на РТС-у и рекла ,,аман ућутите више и ви политичари и ви новинари око судских пресуда’’, јер ми тиме само даље урушавамо наш правни систем и то је потпуна истина, то је тачно и док се све институције суштински не формирају, док људи смеју.

Водитељ:

Или док се људи не промене господине Вучићу? Како коментаришете, ево рецимо мени је потпуно невероватно да је посланик СНС-а и члан Главног одбора ваше странке, Драган Томић који је ухапшен прошле недеље, уопште помислио да је могуће да ради шта је радио, какав је то феномен?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Ја не бих говорио о томе, да оставимо то надлежним органима да они утврде.

Водитељ:

Људи су причали да се плаше функционери, више неће то да раде зато што се плаше вас, сада видимо да се неки не плаше ни вас. Је ли то до природе људске, до чега је то, шта је то, како је то, алавост, како са тим проблемом да се решимо, ја бих рекао да је то велики проблем?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Ја мислим да је ту био један други проблем. Тај систем је функционисао годинама и нећу људе да делим по партијској припадности, јер постоје поштени људи у свакој странци, постоје људи очигледно који нису увек поштени, при томе не говорим о Томићу, а налазе се и у странци коју водим и у то нема никакве сумње. Знате ли колико пута сам чуо да се људи позивају на мене, пријатељи, кумови, познаници, овакви или онакви, ја појма немам о чему се ради, али они су рекли то је Вучић наредио и зато користим ову прилику да још једном кажем људима, или Тома Николић, да Тома Николић и ја никада ништа тако нисмо наредили, никада никоме нисмо рекли да морада добије бизнис, да мора да ради са неком фирмом. Сви који вам то кажу су лажови, али то вам је у Србији умрежено и у Србији имате проблем да тај државни криминал који је постојао годинама, где неко узме 10 милиона евра кредит, плаћа 6 месеци или годину дана камату, само камату, дакле то су од тих пара које је узео, да не дира у оно што је његово.

Водитељ:

Заправо, не прави никакав бизнис?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Ништа, па никакав бизнис, али апсолутно никакав. Врате три милиона, четири врате у онај бунар што су раније већ спискали или потрошили, како год хоћете, е осталих пет намирују своје приватне рачуне и приватне рачуне политичара, е то тако функционисало је и сада имамо проблеме, мању пореску наплату од тих великих тајкуна, зато што је то био лажан кредит на бизнис.

Водитељ:

А зашто им не узмемо из њихових приватних рачуна? Сада пита обичан човек, ево ја вас питам.

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Знате, али то може после правоснажне пресуде, да ми не будемо судије пре суда. Можете да узимате имовину некоме, али дајте да сачекамо правоснажну пресуду, све друго је унапред одређивање нечије кривице и рушење и кршење невиности, то је била ствар због које сам био против дела Закона о одузимању имовине, који није тражио да се сачека правоснажност пресуде. Дакле, да сачекамо правноснажност пресуде и онда ће се доносити и такве одлуке, али се плашим да нећемо имати да узмемо ни десети део онога што су они узели. Дакле, то је ствар коју вам сада кажем. На жалост земља је тако стручно опљачкана и разорена, али је важно да ми данас покажемо да се не исплати красти, да се никоме у Србији не исплати да краде, да се никоме не исплати да се бави криминалом и то људима морада буде потпуно тазумљиво и потпуно јасно. Ја сам поносан на чињеницу што људи у Србији и данас то разумеју и када се борите против корупције и криминала, ми се боримо за здраву економију, ми се пре свега боримо за оздрављење економије. Зато што сви ови инвеститори који долазе из иносранства, али и наши инвеститори, плаћају порез, плаћају ПДВ, плаћају порез и доприносе, такозване радне порезе како их ми називамо, дакле од којих држава убире приходе, кроз акцизну робу, плаћа се акциза држави, држава тако може да опстане, а да држава опстаје тако што ћете да је пљачкате, па ми само за ове 4 банке милијарду евра изгубисмо на шест фирми.

Водитељ:

Дакле, те паре морамо да платимо сви ми?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Него шта.

Водитељ:

Порески обвезници, грађани?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Него шта.

Водитељ:

То људи слабо разумеју бојим се.

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

И зато је Јоргованкин потез био веома добар, био је веом фер према грађанима Србије, то је био лош потез за нас. Ево навешћу вам пример, прошле године пре годину ипо дана када су били избори, Агробанка је била у много тежој ситуацији него Универзал банка, да не бих рекли људима да је та банка пропала, да је не бих затварали пред изборе, они су измислили нову Агробанку и ти тајкуни су из нове Агробанке почели да узимају исте те кредите као из Агробанке, а онда је нама дошло да платимо 350-400 стотине милиона евра чим су избори завршени, да затворимо, да платимо 400 милиона евра чим су избори завршени. Исти случај са РБВ која је давала политичким странкама без икаквих гаранција. Па можете данас да дате СНС-у када имамо, када можемо и са рачуна да платимо и са нечег другог, они никакве гаранције нису дали, ништа, добијали кредите, банка пропала. Шта да радимо? Држава мора те паре да надомести, држава мора то да плати кроз Агенцију за осигурање депозита.Ево сада питам, а шта је требала Јоргованка да уради? Да каже опстаје банка, па да уместо 70 или 80 милиона колико сада плаћамо да платимо 400 милиона за месец или два.

Водитељ:

Да сачекамо после избора.

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Не, ми смо показали народу шта је то што се стварно догодило, имамо проблем и тај проблем одмах решавамо, али са најмањом могућом штетом по државу. Тако се понаша неко ко је одговоран. Ја сам поносан на чињеницу са смо ми изабрали одговоран одговор, озбиљан одговор, одговор који иде у корист државе, а не одговор који иде у корист СНС-а.

Водитељ:

Само дакле, још једном да подсетим гледаоце за неких пет минута после вести ћемо укључити вас, моћићете уживо без цензуре да питате господина Вучића шта желите. Имате доле телефон који треба да зовнете.Ова емисија се иначе гледа на сва три Пинк канала и у БиХ и у Црној Гори и још 26 земаља широм света. Ајте сада оно што сам вас малочас прекинуо Београд на води. Да ли је то заиста, ви сте овде то најавили у овој емисији пре неколико месеци и рекли сте тада, употребили сте израз који многи нису разумели, да ће то променити гравитациону тачку Србије, да ће то променити све у Србији? Је ли то како многи тврде само ваша предизборна шарена лажа која ће да траје до 16. марта, онда ће да буде заборављена, или је то заиста највећа инвестиција у Србији?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Да ли ви мислите да сам толико глуп. Немам ништа притив оних који мисле да сам глуп, али да ли мислите да сам толико глуп да бих могао да станем иза тако једног пројекта и да себи потпишем крај и каријере и било каквог професионалног живота, а да нисам потпуно озбиљан. Ја сам видео, рекли су ми стручњаци, радили су са људима и у Фокус групама, па ми кажу ,,нису људи сигурни да је то озбиљно’’. Па ја вам кажем па нису многи веровали ни када смо говорили да ће борба против корупције и криминала да буде онако озбиљна, па видите каква је, нису људи веровали ни да ћемо добити датум за отпочињање преговора, већ су причали о увођењу виза, па ми добисмо датум за отпочињање преговора. Ја вам сада кажем и спреман сам да изложим цео план и да видите како то изгледа. Дакле, Београд на води, је инвестиција за целу Србију, то покреће целу Србију.

Водитељ:

Многи то неразумеју бојим се, како то водите бригу о Београду а Сбија?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Објаснићу вам то. Ту ће бити ангажоване стотине компанија из целе Србије, то ће повећато драматично приходе за целу Србију у свим секторима и терцијалном сектору, дакле и туризму и услугама, али пре свега у грађевинарству, радиће наше фирме и наше компаније, градиће огромне објекте, градићемо нешто што ће бити наш понос, нешто што нисмо у стању да направимо и ја сам спреман да вам покажем како ће то да изгледа.

Водитељ:

Када то почиње да се ради, када ћемо видети грађевинске машине које нешто копају, руше, граде, зидају?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Прве машине већ од маја месеца ове године, већ од маја месеца ове године. Шта то значи? Ми ту имамо 95% земљишта, реч је о потезу који је укупно 1.600 метара, до Бранковог моста, како га ми називамо, дакле преко Трамвајског моста до мало иза Газеле према Сајму. То је тај од 1,6 километара, има укупно 101 хектар земљишта на које рачунамо, 95% земљишта припада РС. Оно што је наш проблем морамо да изградимо хитно ранжерну станицу Земун и прокоп да урадимо, за то нам је потребно додатних, не раунајући овај кувајтске паре, 70 милиона евра, за то ћемо имати новац. Потребно нам је 18 месеци укупно да изместимо комплетно пруге и железничку станицу у прокоп, зато је важна та ранжерна станица Земун, без ње то не може да се уради. Када то завршимо онда имамо само још неколико важних објеката које треба да експропишемо. Разуме се договорити се са акционарима и држава има део власништва у аутобуској станици, поделити аутобуску станицу као у свим модерним градовима на два дела, једна која ће бити смештена у Новом Београду, а друга која ће бити смештена на Вождовцу, за оне који стижу из централне Србије прво доћи ће сат времена пре у Београд, а оданде могу да користе градски превоз, аутомобиле, шта год хоће, не морају да се ломатају по центру града, да загађују ваздух, да троше више горива, да троше време итд., из Војводине дакле у Нови Београд, из првца Хрватске, из правца Мађарске.

Водитељ:

Господине Вучићу ја се извињавам, упамтићемо где смо стали. Морамо буквално на минут два вести.

 

Спикер:

Ево с нама у студију дакле Тешка реч, само да завршимо причу о Београду на води о одмах после тога укључујете се ви са вашим питањима, дакле, господине Вучићу

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Ако могу да заврши, слушао сам приче о томе даје то бајка на води да је бал на води. Та идеја постоји још из времена Бранка Пешићча чак и пре тога. Он је маштао о Београду на води, успео је да направи Мостарску петљу и време је иначе било би лоше да нас време прегази, да тај посао урадимо, да тај посао завршимо. Шта је смисао тог плана? Дакле, најмоћнија, једна од најмоћнијих светских компанија, две ће заједно ту да раде, то је некадашња компанија Бар сад је она, да ли Голден Игл или више не знам како се зове, али тај човек је изградио и Бурс Калифу и она острва палме у Дубајиу, највишу зграду на свету, дакле, и Арап тек који не смем ни да, не разумем те бројке колико су велике, колико су богати колико новца имају, шта је смисао, они хоће Србија даје земљиште, они граде за три милијарде долара,

Спикер:

Њихове паре?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Њихових пара, а после тога делимо профит ми заједно са њима.

Спикер:

Од продаје некретнина?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Од продаје некретнина и свега другог, дакле, видећемо у каквом односу у складу са проценама које буду направљене. Али ја вас питам да чак немамо ни то, да немамо ни тај профит да делимо, а можете ли нешто лепше за Србију да замислите од овога.

Спикер:

Не знам неки прате тендер, видели сте.

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Да видео сам.

Спикер:

Господин Беко каже да има можда неке боље услове, неки би на тендеру можда дали више пара.

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

А ја ево имам само један услов, да они дају за нешто 3 милиона а не 3 милијарде, не да узму 3 милиона него да дају 3 милиона за нешто а не 3 милијарде, а кад ми покажете да је неко од њих некада видео 3 милијарде а не да их да, расписаћемо 150 тендера. Па за то би се грабио цео све. Па ти људи раде 15 милијарди уговор, 15 милијарди праве уговор са Камероном за канализацију испод Темзе. Па ти људи раде у Америци фабрике чипова. Ти људи раде у немачкој фабрике чипова, само нама нису добри, целом свету су добри, цео све гледа колико може више да их довуче, само ми нађемо неку фалинку, само нама нешто смета. Па они ће да направе највећу промоцију сад у Дубајиу не знам где је тај највећи сајам грађевине и тд. Па они су 4 зграде оставили она зграда Задруге друге старе која је 1905 изграђена, тамо у Карађорђевој улици, зграда која је пропала начисто, они ће да је реновирају да уложе 11 милиона евра у њу, њихових пара, не наших, и да то буде шу рум од маја месеца, да можете да видите како ће то да изгледа,да видите где ће да буде овај торањ, да видите где ће да буде опера, биоскопи, позориште.

Спикер:

Ви сте понели.

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Ако су донели и поставили ја ћу да покажем људима. Само ми реците да ли одговара овако, да ли се види пошто ја не видим, дакле, погледајте то би отприлике овако требало да изгледа, при чему ће редизајнирати овај торањ биће још лепши. Тај торањ би требало да има 50 спратова да буде највиша зграда у овом делу Европе, ту иде пешачки мост који ће они да плате пешачки мост на Новобеоградску страну око 4 милиона, ово овде, је београдски нова улица Београдски Шанзелизе од 1,8 км, ово овде је ..

Спикер:

А шта се ту налази?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Овде је тачно пруга, ово овде је зграда железничке станице, зграда поште, овде је онај како бих рекао, раскрсница, код хотела Београд, биоскопа Паризан, и болнице Свети Сава, ово је Савска улица као што видите и све одатле у овом делу припада Београду на води. Значи, то ће бити од шопинг молова, пословног простора, до апартмана, ту ће доћи и купиће апартмане неки од најпознатијих и најбогатијих људи у свету, као што купују када те најмоћније фирме улажу. Они ће да уложе десетине да не кажем стотине милиона евра у рекламну кампању и већ у марту месецу видећете како се Београд на води рекламира не нашим већ њиховим новцем, и на ЦНН-у и на многим светским телевизијама, наш град, наша земља ће постати светски позната, јер они хоће да на томе зараде и паре. И они хоће да то постане нешто потпуно другачије од онога што изгледа данас.

Спикер:

Само ће бити једно од најлуксузнијих места за живот у Европи?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

тако је а овде имате фазе како ће да раде. Видите ово је та прва фаза коју ћемо да ослободимо, ту ће бити и пословних простора и хотела и овај то је 1 а, 1б, већ очекујемо до марта 2017. Да овај торањ, који ће представљати нови Ленд марк, ново најзначајније место за Београд, у том смислу биће изграђен. Дакле...

Спикер:

Да буде завршен до 2017?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Тако је. Они су, они нису имали воду, они су се мучили око базена у Дубајиу. Они на базен на промену воде троше 6 милиона евра годишње. Они уживају овде. Они уживају овде кад виде колико воде имао у Сави и Дунаву и ја вас питам јел ви мислите да смо ми неспособни да ми то направимо као сви остали народи у свету. И да се вратим на почетак када сте ме питали око, дакле, ово је моја реч, и ми ћемо то да изгурамо и ми ћемо то, а знам колико ће то тешко бити, кол о ће ту мука да буде. Али ћемо то да завршимо. Е сад, питали сте ме, на почетку емисије, а зашто избори? И руководећи се и мучићи се да донесем исправну одлуку а да неломим преко колена, разговарао сам и са председником републике, и чини ми се да смо заједно дошли до закључка да би било добро да имамо изборе. Ја ћу покушати то сликовито да објасним нашим грађанима, то сам једанпут чини ми се испричао, али је толико истинито, толико упечатљиво за мене, да желим још једанпут да то грађанима Србије поновимо. ’73 су створени УАЕ. Тад је направљена држава. Њихов владар Бин Зајед отац шеика Мухамеда, мог пријатеља, је отишао у посету Либији која је била најмоћнија и најразвијена арапска земља, Либија и данас има и више нафте него што имају Емирати, Саудијска Арабија има 5 пута више нафте, 15 милијарди тона, нечега, барела, више ни сам не знам а имају 3, пет пута више нафте него што ини имају. И Бин Заид је отишао и видело величанствену Либију, одлазећи из Либије је рекао надам се да ће моја земља изгледати за 40 год онако како данас изгледа Либија. А ево тачно је 40 год прошло, 41, и ја вас молим , оне који нису били, нека погледају на интернету, нека погледају било коју имају нека виде како изгледа Дубаи, како изгледа Абу Даби они у својој земљи имају 800.000 Емираћана, 8 милиона странаца, нико им не мета, нико им није узео земљу, најразвијена земља постају од свих арапских земаља, и ако имају мање нафте и неквалитетнију нафту од ових, а погледајте где су неки други који имају све оно што ми немамо. Суштина је у томе. Да морате да верујете да морате да радите, да морате да имате визију и да имате руководство које зна у све своје, у све тешкоће са којима ће да се суочи, где и како земљу води. И ја сам сигуран да ми знамо где како желимо Србију да видимо и уверен сам да ћемо успети. Када је први пут у једно село близу Маздара у пустињи довео енглеско – америчку школу, племена су се побунила, он је рекао не остаје вама ваша школа и сви су прешли у енглеско – америчку школу јер је била боља и данас су сви захвални што је школа тамо али неко није попустио под нападима оних који су мислили да треба све да врате у прошлост да све треба да врате у неки пређашњи пераиод. Желим људима да кажем, ово није питање само за Александра Вучића, пошто сам чуо да је господин Живковић негде рекао Мубадала има 700 запослених па јесте. Углавном офису, а има знате 34.000 запослених јер има још 70 компанија Атрик, рата и како год хоћете колико их је већ, хиљаде и хиљаде запослених, али не можете неким људима то да објасните. Хоћете ли ми рећи да је могуће да изградите најлепшу и највећу зграду на свету а не знате да градите, да не знате да радите, па тај човек своје име ставља на пробу. Реч је о Ала Бару. О великом човеку о уметнику грађевине и архитектуре,.

Спикер:

Што би рекли Срби из ваших уста у Божје уши.

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

А они при томе од нас не траже новац, они траже само једну ствар, да ми радимо свој посао, да им омогућимо да они свој посао заврше.

Спикер:

Господине Вучићу, да нам не замере гледаоци, дакле сад ћемо ако су спремни да видимо из режије, шта јављају, имамо ли ево имамо првог гледаоца на вези, добро вече. Одакле сте? Како се зовете, представите се:

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Ја ништа не чујем не знам како ви.

Спикер:

Режија имамо ли? Нешто је ...

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Нису навикли да се луди стварно укључују.

Спикер:

Хало, добро вече. Ако сте на вези реците како се зовете, дакле сте.

Гледаоц:

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Нешто се дешава, неки проблем. Дакле само да поновимо док не, док не...

Александар Вучић, председник Српске напредне странке

Боље да ћутимо, да не буде да је неко цензурисао нешто.

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Не, не, не, не. Па добро, сад ће, сад ћемо вероватно, ако буде требало прудужићемо мало да сви стигну да питају. Дакле само једна ствар, овај Београд на води, ово је заиста велика интригантна прича. До кад је реално да све ово што видимо на сликама буде готово, рекли сте кула до марта 2017.?

Александар Вучић, председник Српске напредне странке

До краја 2017., почетка 2018.

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Све?

Александар Вучић, председник Српске напредне странке

Све.

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

То је господине Вучићу јуош од данас, ако имам да бројим колико је то, 5 година?

Александар Вучић, председник Српске напредне странке

Да.

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Па ми 20 година градимо Прокоп и још нисмо успели никада, или колико година? А за 5 година ће све ово да буде готово. Опет каже, из ваших уста у Божије уши. Јел’ имамо, ево опет јављају из режије, можда ћемо сад имати више среће . Добро вече, представите се одакле сте, одакле зовете?

Саговорник 1

Хало?

Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Добро вече, изволите?

Саговорник 1

Добро вече. Зовем се Горан

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Одакле зовете?

Саговорник 1

Зовем из Београда.

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Изволите поставите питање.

Саговорник 1

Жао ми је што вас неки људи нападају за то и што је неке људе срамота да раде по 15 или 16 сати, што се шале са тим и извргавају руглу, али ми смо некада радили толимјо. Молим вас само да не смањујете пензије и ја ћу да гласам за вас, само немојте да нам смањујете пензије. Опростите, морао сам, желео сам то да вам кажем.

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Хвала вам. Дакле господине Вучићу, причали сте о пензијама, ево? Људима значи бар да им не смањите. Јел’ то реално?

Александар Вучић, председник Српске напредне странке

Разумео сам и то смо радили до сад, то ћемо радити и убудуће, али желим да сви људи знају да су пре стања у јавним финансијама у нашој земљи веома, веома тешко. Али сам захвалан, пошто и по томе могуће препознати озбиљност и одговорност. Тачно је, некада су људи радили и нису кукали, а данас када неком кажете да остане сат или времена дуже, онда кажу јесте написали прековремени сат, јеси ме забележио. Ја сам чекам кад ће да ми извуку Карла Маркса и кажу да не знам шта мора да ми буде по том и том, иначе смо сви бело робље или не знам више шта. Дакле ја само молим људе да ако можемо да не бројимо секунде и минуте које радимо, већ да радимо што је могуће више. Без тога ми нећемо моћи ништа да радимо и то је најважније.

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Имамо другог гледаоца. Добро вече? Како се зовете, одакле зовете, одакле зовете? Хало?

Саговорник 2

Хало?

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Добро вече, изволите? Ваше име? Одакле зовете?

Саговорник 2

Добро вече. Зовем из Јагодине, Зорица крај телефона.

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Изволите?

Саговорник 2

Имам једно питање за господина Вучића. Наиме, до пре 4 године радила сам у једној фабрици, после 20 година радног стажа ја сам отпуштена. Сада бих са своје две колегинице овде у Јагодини покренула један посао. Верујте да и поред све наше воље, и поред тога што имамо договор са једном невладином организацијом офндом, толико шалтера обилазимо и толико проблема имамо да је то нечувено. Има ли шансе да се смањи та силна папирологија, аман више?

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Хвала вам.

Александар Вучић, председник Српске напредне странке

Има и то ћемо да урадимо. Дакле ако су Македонија и Хрватска успеле да унесу тај цонструцтион перметинг закон донећемо га и ми, и то је један, једна од ствари које нисмо испунили. Извињавам се људима, просто смо имали гомилу ствари на главби и зато то нисмо урадили. Скратићемо те процедуре, подвести их и довести на најједноставији могући ниво.

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Дакле то је она ваша прича о једном шалтеру, јел’ тако?

Александар Вучић, председник Српске напредне странке

Јесте, и то, и то су неке земље у окружењу направиле боље него ми. Ако могу они, ако Хрвати могу за 30 дана, ја сам рекао ми можемо за 4 недеље, јер морамо дас се такмичимо и да направимо да будемо бољи. Не треба да се такмичимо да увек узимамо некога на доњој граници, него да видимо где је оно што су успели да направе да буде најбоље, хајде ми да успемо, да покушамо да будемо бољи. Да ниокоме лоше не говоримо, али да само покушамо да будемо бољи и да привучемо део инвеститора. Македонија нам је узела део инвеститора из ауто мото индустрије,они би рекли ми смо њима узели много, Бугари би такође рекли да смо узели много, али као што видите, чини ми се да сад то реално сагледавам и ту и јесте био проблем тај пословни амбијент, дакле нисмо много радили. И оно што сам са господином Крстићем, Мировићем и са Кори Удовички, Јоргованком, са свима њима разговарао то је да то променимо и да то поправимо у најкраћем могућем року, очекујем до краја јуна.

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Имамо још следећег гледаоца. Добро вече, ваше име, одакле зовете? Хало?

Саговорник 3

Добро вече.

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Изволите?

 

Саговорник 1

Добро вече, из Крушевца зовем.

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Како се зовете?

Саговорник 3

Бранислав Марковић.

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Извол’те поставите питање.

Саговорник 3

Моја породица пуно поштује и воли Ацу, ја желим да радим у мом 14. Октобру. Хоће, хоћеш да урадиш нешто...

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Како сте рекли, 14. Октобар?

Александар Вучић, председник Српске напредне странке

Знам ја.

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Да.

Александар Вучић, председник Српске напредне странке

Хвала Браниславу. А то Хоћеш да урадиш нешто чујем на сваком месту и људе разумем, само што 14. октобар је било два потенцијална инвеститора, један домаћи, један из Турске, наставићемо да радимо и мислим да ћемо у будућности наћи решење за 14. октобар. Има неких за које нису ни постојали заинтересовани купци, за 14, октобар ћемо морати да решимо, јер Крушевац је остао без великог броја фабрика, без великог броја запослених. Морате чак и регионално да размишљате. Ми ћемо ту дати веће подстреке. Ту ћемо, као што смо били спремни за ФАП за Прибој због целог тог региона, тако ћемо и за крушевачко-трстеничку долину морати да издвојимо...

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Дакле 14. октобар веће су шансе да...?

Александар Вучић, председник Српске напредне странке

И 14. октобар и Прву петолетку очекујем да решимо. Мучиће нас нека друга предузећа.

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Имамо ли, имамо ли следећег?

Александар Вучић, председник Српске напредне странке

И мучи нас, мучимо се са Железаром у Смедереву.Не можете, велики број људи ради, а мучимо се и ево да вам искрено кажем, све у Србији ћемо ангажовати да пронађемо инвеститора за Железару. Ко год може да нам помогне добродошао је, примићемо преко реда и без обзира на све друге, без обзира на све друге обавезе, то нам је највећа рана из које као држава крваримо. Дакле Железара, Петрохемија, Азотара, то је оно где губимо највише новца.

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Извол’те, хало? Добро вече.

Саговорник 2

Хало?

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Добро вече, изволите, како се зовете?

Саговорник 2

Добро вече, Ненад Марковић из Београда.

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Извол’те?

Саговорник 2

Па ево пошто сваки дан причате о томе, ја смем да вам кажем, овај, ја сам за Мишковићеву владу. А боље Мишковић него Вучић. Па Мишковић и Ђилас бар имају пара.

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Добро јел’ имате неко питање?

Саговорник 2

Не, само сам то хтео да констатујем

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Добро, хвала вам.

Александар Вучић, председник Српске напредне странке

У праву је човек.

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Добро ово је вероватно или се човек шалио, или овај...

Александар Вучић, председник Српске напредне странке

Па зашто?

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Како неко то? Шта мисле неки људи који су за Мишковићеву владу?

Александар Вучић, председник Српске напредне странке

Јел’ ви стварно мислите да постоје људи, наравно да постоје. Наравно да постоје и није мали број.

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Они који имају личне интересе, јел’ тако?

Александар Вучић, председник Српске напредне странке

Па не само они, зашто? Људи верују да је то систем, да је то начин. Не мислим да је то богзна, у том смислу да то сме да буде богзна како забрањено или не знам ни ја шта. Људи имају право на то мишљење, а са друге стране видите да неки и данас, не смеју ни име да им изговоре, а камоли нешто друго да кажу, тако да просто ми се чини да то је у реду. Само што ја мислим да ће већина људи тако да мисли, а потпуно је нормално да постоје људи који тако размишљају.

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Имамо, дакле показују још, имамо следећег гледаоца. Добро вече, изболите?

Саговорник 3

Хало?

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Изволите, како се зовете, одакле зовете?

Саговорник 3

Добро вече. Јелена овде, адвокат из Ниша. Поштовање свим гостима у студију и пре свега господину Вучићу. Ја бих имала једно питање, господине Вучићу стално причате о некаквом поштовању државе. Ево например ја сам адвокат, живим и радим у Нишу и ја не могу да не платим порез, а верујте за толико људи знам да не плаћају порез јер су или блиски тајкунима, или су блиски политичарима да је то... Углавном ја знам да они не плаћају порез, па ме интересује како ћемо, како ћемо то средити, шта ћете урадити, како да сада почну и они да плаћају порезе, то ме интересује?

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Хвала вам. Ово је заиста велико питање?

Александар Вучић, председник Српске напредне странке

Ја сам спремио, пошто сам са Крстићем имао разговор који није био нимало лак, јер он... И спремио сам за вашу емисију и сад не могу да се снађем у мојим папирима, вероватно сам мало и узбуђен. Дакле спремили смо велику реформу Пореске управе пореског система у Србији, не да кроз стварне или лажне конкурсе постављамо људе који не знају како ће да раде, јер поставља се једно питање у којем се види да је госпођа у праву. Не знам да ли је на те случајеве мислила. А какоје могуће да се некоме нагомила толико порез, а да нема никакве реакције државе?

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Тако је.

Александар Вучић, председник Српске напредне странке

То значи да су некога пуштали, а да су на некима показивали своју моћ. И то ћемо до краја 2014. године у потпуности да урадимо. Што се тиче поштованхја државе, ја сам рекао да стално чујем а што нама сечете струју,а што нама наплаћујете струју, а што то не наплатите Албанцима у Прешеву и Бујановцу. Ја то кажем пред неколико милиона људи, да чују и сви страни амбасадори и сви други. Србија је земља у којој, уколико будемо добили поверење грађана и уверен сам да је то могуће да се деси, могуће да буде другачије. Уколико победимо ја вам кажем плаћаће сви, и у Прешеву, и у Бујановцу, ма колико мука да имамо, макар са њима не знам ко морао да иде да искључује ту струју, јер нису остали грађани Србије будале да струју плаћају,а нормално је да струју плаћате, да порезе плаћате зато што на томе држава почива, и кад вам дају онај фискални рачун, тиме је део отишао, 20% отишло за државу, то је отишло за ваше путеве, то је отишло за ваш здравствени систем, за вашег лекара и за све друго. Дакле кад то плаћају ови људи, мораће да плате и ови други и сасвим је сигурно да ту и даље имамо великих проблема, али ми је драго да постоји оваква свест, да се осећа оваква свест код људи, да људи почињу то да примећују и да људи брину да ли неко плаћа порез, да ли неко нешто држави враћа од онога што је држави дужан, јер у нашој земљи је држава крива за све. Па ја сам када сам ишао у Чантавир, или како бисте ви рекли Фекетић ,нису далеко, изашао човек из кола, почео да виче на мене. Ја сам се осмехнуо. Ја сам крив за мећаву. Држава је увек крива. У Америци није држава крива кад 25 људи погине у мећави. Нико није рекао Обама је крив. Овде нико није погинуо, нико се није смрзао, однели смо и чај и сендвич и све, ал’ си му ти крив што је снег пао, а баш није гледао телевизију да види да не треба да иде тог дана тим путем.

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Да.

Александар Вучић, председник Српске напредне странке

И зато ми је драго да се чују овакви гласови који говоре о томе шта су наше обавезе према држави.

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Следећи гледалац. Дакле хало?

Саговорник 4

Хало, добро вече?

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Добро вече. Изволите, представите се? Одакле зовете?

Саговорник 4

*** из Београда. Имам поруку за Вучића. Дакле Вучићу, немој ти да бринеш шта они кажу. Само ти хапси ову банду и ове лопове. Ја те подржавам.

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Дакле људи, један број људи заиста доживљава у Србији да ви лично хапсите? И отпчрилике очекују да наставите у том смеру?

Александар Вучић, председник Српске напредне странке

Не могу тиме да се похвалим, али да спречавам институције да раде свој посао не пада ми на памет.

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Добро, довољан одговор. Идемо даље. Дакле неки су проблеми у режији. ’Ајте кад смо већ поменули док не будемо имали другог гледаоца на вези, кад смо већ поменули то, како каже гледатељка Наставите да хапсите, дакле хоће ли, до кад очекујете, почели смо малопре са роковима, да неки од највећих случајева добију свој судски епилог? Просто знам да је то незахвално, да ви не смеет то да коментаришете.

Александар Вучић, председник Српске напредне странке

Ја не знам, нисам судија, али као што сте видели,у великом броју случајева је оптужница ступила на правну снагу, дакле у току су судски поступци, негде се већ стигло до главног претреса и ја очекујем да првостепене пресуде бар у једном делу случајева буду готове ове године. Тако да брзо то, мислим важно је да имамо ефикасан систем, важно је да имамо независно судство.

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информер

Па имамо ли? Ни то не смете да коментаришете?

Александар Вучић, председник Српске напредне странке

Ја смем пре свега да говорим о ефикасности. Желео бих да буде неупоредиво ефикасније него што је данас, то је оно што смем да кажем. У *** одлуке не смем да се мешам.

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Да. И даље је нешто проблем са везама, дакле да видимо, сачекаћемо још мало. Ја морам нешто да вас питам што бих вас питао сигурно сваки други. Шта вам све ово треба господине Вучићу, што ви све ово радите? Рекли сте малочас ништа се нисте обогатили, гледао аам ову имовинску карту, немате ни кола, ни стан.

Александар Вучић, председник Српске напредне странке

Па имам кола,имам кола која се воде на мога брата, то је иста она Шкода коју сам пријавио. Ја сам то у јавности пријавио иако се не води на мене и никог нећу да лажем. Дакле они су извукли да имам аутомобил који је мој брат купио, ја га возим. Реч је о Шкоди.

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Октавији.

Александар Вучић, председник Српске напредне странке

Шкода Октавија, иста Шкода коју возим 7 или 8 година, не знам тачно колико је стара али то је мој аутомобил, тако да ја нећу да лажем никога. Значи имам, али нисам се обогатио, немам ништа ново и немогуће је. Не радим због тога. Кад људи питају...

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

А зашто?

Александар Вучић, председник Српске напредне странке

Па не радим, људи који се баве бизнисом треба да им мотив буде да буду што богатији, и то је добар мотив, то је поштен мотив, а људи који се баве овим послом треба да имају мотив да живе пристојно, али да пре свега ураде оно што је њихова обавеза, оно што је њихов посао,да други људи буду богатији, да њима створе прилику да могу да живе и раде, зарађују од свог рада и да буду упамћени да су нешто добро урадили за своју земљу. То је мој мотив, и ја пре свега волео бих да неко једнога дана каже за тај Београд на води Па види шта је направио. Ови радници који буду радили у Јохнсон Елецтрицу, па мало је помогла и Влада Србије да се то деси, па ови радници у ФАП-у који буду имали плату, па можда се једном сете можда нам је мало помогао ако не Вучић, онда тај његов Немац што ради са њим.

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Продужићемо, извините, продужићемо мало емисију неких 5-10 минута, много гледалаца зове, ако се слажете господине Вучићу. Ево имамо на вези следећег гледаоца.

Александар Вучић, председник Српске напредне странке

А и да се не слажем не бих имао избора.

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Добро ако треба ми ћемо да прекинемо, али просто пуно је гледалаца који чекају да дамо још неком шансу да вас пита. Хало, добро вече, изволите? Хало? У програму сте, изволите, кажите како се зовете?

Саговорник 5

Хало.

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Добро вече. Изволите?

Саговорник 5

Добро вече.

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Кажите како се зовете, поставите питање.

Саговорник 5

Хало, добро вече.

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Добро вече.

Саговорник 5

Овде Маријан.

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Добро вече Маријане.

Саговорник 5

Поштовање за *** из Новог Сада господине Вучићу. Морам да вас питам, забринути смо за криминал на нашим улицама. Знам да то није ваш посао, али пошто се нико други тиме не бави, они који треба да се баве, очигледно да ви морате да се питате за то. Кажите ми шта намеравате да урадите по том питању?

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Хвала Маријане.

Александар Вучић, председник Српске напредне странке

Својевремено ме је звао Милош Вучевић сваки дан, звао ме је и Ненад Чанак телефоном својевремено, тражио посебан разговор. Ја сам мислио да има везе са политиком,морам да будем искрен није имао везе са политиком. Звао ме Ненад да разговарамо о ситуацији у Новом Саду и ја сам му рекао пошто није било начелника МУП-а да ћемо то да решимо у најкраћем могућем року, и то смо решили у најкраћем могућем року. Наравно, ту има мало и намерне приче да је у Новом Саду најгоре да би неко могао да каже да то има везе са градском влашћу. Не знам како то не би имало везе са покрајинском, имало би везе са градском влашћу па је сад онај заиста добар човек, одбар градоначелник какав је Милош Вучевић крив, а Бојан Пајтић није. Али да манемо то. Безбедносна ситуација у Новом Саду је заиста лоша. Они имају само, дакле под знацима навода само, 3 пута мање кривичних дела него у Београду, а 4 пута мање становника него Београд, што значи да је криминалитет у Новом Саду свакако висок, дакле веома висок, веома изражен, и томе ћемо морати да се супроставимо очигледно неупоредиво оштријим мерама, и ако буде требало послаћемо, послаћемо и више полицајаца и посебне јединице које ће се тиме бавити да бисмо тај проблем решили.

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Можда није проблем сао до репресије, можда људи, млади људи немају шта да раде у Новом Саду?

Александар Вучић, председник Српске напредне странке

Па добро то је проблем у целој земљи. А каква је разлика? Мислите да је лошије у Новом Саду него у Нишу? И у Нишу имали смо овај случај, страшан случај убиства Вука Стојиљковића, страшан случај. Видели сте, то је ужасно тешко тој породици, пријатељима, том граду. Ти људи се плаше да им дете изађе. У 8 сати је младић убијен. У 8 сати убијен, избоден ножем, на правди Бога из чиста мира, ваљда је неког погрешно погледао. Наравно убица је ухваћен, биће кажњен, процесуиран, кажњен и тако даље, али код људи се појавило то да некаква врста савести и свести да ми морамо ствари сами да мењамо и да морамо у друштву да се понашамо неупоредиво неодговорније. Променили смо недавно после много година и изабрали начелника полиције у Нишу, неки резултати су видљиви, очигледно недовољни, те године су оставиле...

Трага мораћемо да појачамо радње у Нишу.

Спикер:

Идемо да видимо имамо следећег гледаоца на вези добро вече, добро вече изволите, у програму сте. Хало.

Гледаоц:

Овде Никола из Шапца. Е овако посматрам ово што радите и могу вам рећи да ми се не свиђа али још увек нисам сигуран да ли треба овде да останем, да ли ја могу да се надам да ћу моћи да се запослим и да живим пристојно од своје плате и на крају крајева да оснујем своју породицу и да их издржавам, шта ми ви Александре кажете на то?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Па ја кажем да ви пре свега треба да имате идеју, да размислите шта је то што хоћете да радите, да покушате да направите тај посао да вам држава у томе не смета, а да да држава створи амбијент у којем ће то за вас да буде могуће и ја вам тврдим да ћете да осетите да вам држава неће сметати али такође вас молим да не чекате да вам држава закуца на врата да вам да посао већ вас најљубазније и најискреније молим да се сами за то заинтересујете, да гурате, и све снаге да се борите из све снаге и уверен сам да ћете и сами тај проблем решити. Тамо где не буде било могуће ту је и држава, да на различите начине то подстиче, говорио сам на почетку емисије ако сте гелдали, да ћемо наћи могућности могућности за пореске олакшице за младе људе, уколико хоће да креирају сопствени посао, сопствени бизнис, и ја вас молим да се тиме руководите.

Спикер:

Негде је изашао податак ове недеље да је у Немачкој 7 радника запослено у производном, реалном сектору на једној у јавном сектору, код нас је тај однос драматично мањи. Када очекујете да ће се променити тај...

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Код нас је однос 14 или 15 пута гори од тога.

Спикер:

Кад очекујете да ће то, да ћемо моћи да се похвалимо у побољшање и јел има, јел то, дакле, кад ви апелујете на људе да ли видите можда проблем у менталитету људи који су довољне, о...

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Ми смо сви изгубили у периоду у деценијама иза нас помало смо изгубили радну кондицију, помало и навике, по мало смо добили то да очекујемо да нам држава све исплати. Ја сам то рекао пре неки дан сам гледао раднике Фабрике вагона Краљево који кажу Вучићу дођи да нам платиш плате. И дошло ми да одем тамо да кажем, а

Спикер:

А плате се не плаћају.

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Плате се зарађују. Али ако држава је нешто дужна кажите ми шта је дужна па да то исплатимо. И ми то морамо да седнемо заједно са њима да те проблеме решавамо, а то да нешто пада са неба и да то. Ја говорим оно што не воли нико да чује али ако ви мислите да то пада с неба иде, то можемо да однесемо где год ко помислим. Људи су нам блокирали аутопут. Ја разумем муку свачију али не може нико да блокира аутопут. Па не можете да блокирате аутопут,. Они људи вредни радници, упознао сам га, Стошић мислим да му је презиме, кад је блокирао пругу за ЦГ у Прибоју. Реко сам му па што човече блокираш пругу. Па ти заустављаш живот у земљи. Он је рекао извини морао сам али сад схватам да сам погрешио. Ја молим људе да то не раде. Држава то неће дозволи.

Спикер:

Раде у корист своје штете.

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Па тако је. Тако изгубимо не знам колико милиона динара на дневном нивоу које смо могли вама да дамо. Боље с нама тешко преговарајте, тешко разговарајте, него што тако нешто спроводите у дело. Дакле, ја никоме нећу да се удварам и додворавам и кажем, баш лепо што сте изашли на аутопут. Па није ништа лепо што сте изашли на аутопут.

Спикер:

Имамо следећег гледаоца да не губимо време, добро вече. Ваше име. Изволите, поставите питање. Хало.

Гледаоц:

Добро вече. Душан Петровић из Београда. Господине Вучићу читао сам у новинама да подржавате Тадића против Ђиласа па ме занима зашто је то тако. Хвала.

Спикер:

Па то заиста јесте писало у новинама. Неким новинама.

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Не читам те новине.

Спикер:

А кад је већ питао Душан, да му одговоримо, јел имате, јел подржавате некога од њиха?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Не.

Спикер:

Не бавите се тиме или?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Немам времена да се бавим тиме. Знате. И да имам времена не бих се бавио тиме. А немам времена. Трудим се да покажем и да нисам уморан и кад јесам, као што је сад случај. А да се бавим стварима које нису у мом домену, које се тичу њихових односа, то је њихова ствар нека раде шта год хоће.

Спикер:

Морам да вас питам оно што је, дакле, имате ли ви омиљеног опозиционара?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Немам.

Спикер:

Сви су вам исти?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Сви су исти и све поштујем и гледам шта је то што можемо да урадимо за Србију, ја се не бавим политичким калкулацијама, не бавим се политичком математиком, геометријом, аритметиком, чиме год хоћете, којим год делом математике, бавим се реформама, и бираћемо људе у будућој влади невезано за политичке странке, по томе, ко је спреман да преузме ризик, ко је спреман да ради напорно и ко хоће да свом снагом покрећемо ову земљу... тако да мене у те приче ови ће да буду први, видим да се утркују, сви су први. Па у реду је сви сте први, толико сам првих већ видео да не знам ко ће од њих да буде први. Сви се боте за прво место а нико се не бори за нешто ниже од тога. Ми се не боримо за прво место, ми не размишљамо о местима, ми размишљамо о ономе што можемо да урадимо а на народу је да каже шта мисли.

Спикер:

Још имамо времена, ако се слажете за два гледаоца, имао следећег на вези.

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

А и да се не слажем не би ништа променило.

Спикер:

Добро вече. Ваше име извол’те. Представите се.

Гледаоц:

Добро вече ја сам Марија зовем из Лесковца. Вучићу. Хоћу да вам кажем шта су наши проблеми. Наши проблеми су паприка и парадајз. И не знам за ове што не раде ништа. Њихова демократија нас не интересује него ти нама кажи где ми можемо да продамо паприку и парадајз-

Спикер:

Добро.

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Практично и рационално питање.

Спикер: праву.

Да. Потпуно је у

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Нашли смо и нећемо имати проблема са пласманом. Озбиљне смо разговоре водили са високим представницима Руске Федерације, оно што мене ту брине и што ће бити посебан део пакета из оног дела око пољопривреде, трећег дела пољопривреде о којем нисам говорио, то је развој наше прерађивачке индустрије, да не бисмо само наше воће, поврће, ратарске, сточарске производе у малој мери извозимо јер их немамо ни за 20%в сопствених потреба, дакле, да не извозимо само сировину већ и полу прерађевине и прерађевине, да то можемо скупље и више да наплатимо. Разговарали смо са Русима направили смо мини сајам робе свих наших произвођача у Палати наше федерације, то је било дивно видети. Знате кад вам се влада претвори у то да сви српски произвођачи дођу, донесу и показују своју робу Русима који су дошли да виде и за њихову војску и за све то. То су огромне количине које они узимају, е ту сад имамо великих транспортних проблема, јер ако то узимај уу великим карго авионима, рачунајте да вам то ид епо 65, 70 евро центи увећава цену по кг робе, онда гледајте да то може за оно што вам иде на 5 евра цену а испод тога је немогуће да на такав начин рачунате. Имамо проблем што ЕУ нам не дозвољава транспорт, ми смо већ решили питање, узели воз наш који би ишао 4 дана до Москве теретни са свом том робом, али ЕУ не дозвољава превоз робе преко њене територије која није 70% термички обрађена. И у те детаље сам успео да уђем. И сад нам је то додатни проблем. Тражимо техничко решење, Русија је спремна да узме буквално све што произведемо. У том смислу проблем са пласманом робе нећемо имати. Али нам је потребан већи квалитете, јер они траже највећи квалитет и сви траже највећи квалитете. Зато је наводњавање важно. Данас су ми рекли и Тодоровић и мислим Владисављевић обојица домаћина код којих сам био, ниеј суштина у томе само што ћемо да имамо вагон и по више по ха, него што ће нема све бити прва класа, што ће свака јабука да нам буде прва класа, 90, 95% ће да нам буде прва класа, не друга класа, то одмах драматично виша цена. Драматично боља роба коју ми дајемо. Ми то морамо да поправљамо, па да онда то продајемо по вишој цени. Ми смо у међувремену у претходним годинама изгубили све од, сад је Џервин неки приватник нешто покренуо, изгубили од Делишеса, Србијанке, Будимка се поново нешто врти и покреће. Али хоћу да кажем све оно што нам је вредело највише., све нам је нестало, све смо успели да уништимо и сад то морамо и то иако не можемо то нешто друго да попосленост међу младим људима.

Спикер:

И то је подижемо да бисмо могли да зарађујемо.

Спикер:

И ево последњи гледалац за вечерас ја се извињавам свима који нису дошли на ред просто технички је немогуће хало добро вече изволите.

Гледаоц:

Поздрављам вас и госте. Поздравља вас и господина Вучића. Ја сам млад човек и ви сте свесни да велики број младих људи не ради. Мене занима шта ћете ви да урадите по том питању јер ћу ја да гласам за онога ко ће запослити људе. Хвала вам.

Спикер:

Можда се човек касније укључио јер целу емисију причате о томе.

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Ја разумем и наш фокус мора да буде пре свега на томе како да запослимо млад ејер ми имамо највећу незапосленост међу младим људима,.

Спикер:

И то је катастрофа.

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

То је катастрофа. И овај други део некако и држимо не на добром нивоу али некако држимо али међу младим људима имамо огромну незапосленост и зато сам говорио о тим подстицајним мерама да запошљавање младих, дакле, ослобађање од пореза, додатне пореске олакшице, а а ако будемо успели ове мере уштеде да постигнемо. Смањење фискалног дефицита, ми ћемо имати по 200 плус 300 милиона за 2015.годину тзв хисентис подстицаје да дајемо за развој малих, средњих, породичних предузећа али вас молим да се припремите за посао који хоћете да радите, да имате неке пројекте, не морате чак ни да имате пројекте али да знате шта је то у шта желите да улажете да и кад држава буде рекла да имате веома повољне услове, да онда знате шта са тим да учинити и како да то искористите. Зато молим младе људе да нам помогну у том послу да не чекају, већ да се боре за то, и да заједно са нама пронађу то решење. А иначе то да падне са неба неће моћи. То да вам покуца неко на врата и да каже сине дођи добио си посао ту и ту. Неће.

Спикер:

Та времена су прошла.

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Та времена су давно прошла неће се поновити. Можда ће неко да обећа у овој кампањи да је то могуће. Ја нећу и мислим да је то фер и мислим да је то поштено. Нећу да лажем никога а како ће људи да се определе, то је њихова ствар.

Спикер:

Господине Вучићу пуно вам хвала, мало смо продужили емисију извините што смо вас мало мучили.

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Хвала вама и ако ми дозволите, ако смем 30 секунди још времена.

Спикер:

Само изволите.

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије:

Да искористим да се захвалим свим људима на подршци коју су давали и СНС и не лаким стварима које смо спроводили у претходном периоду. Важно је ад људи изађу на изборе, важно је да изађу на изборе зато што они одлучују о својој судбини, о судбини своје деце, о нашој будућности. Како год да се определе, важно је да искажу своје мишљење а ја сам уверен да заједничким снагама и свом снагом, можемо да доведемо и до више радних места и до спровођења стварних реформи али то неће моћи да уради Влада сама, ни једна држава сама, за то нам је потребан шири консензус, консензус са људима, са народом, и ако људи осећају да то желе и да то могу да издрже и да истрпе и да то направимо заједно ја их молим да на изборе изађу и да гласају за листу будућност у коју верујемо, СНС, а и наше коалиционе партнере а ако не, њихов изборе, нека се определе за неког другог али да своју вољу на изворима покажу, уосталом то је, за нашу демократију, увек добро, још једни избори, који ће проћи у реду и миру и без онакве прљаве кампање, језиве кампање, какву смо имали 2012.године, ако ништа, људи не морају да гледају оне страшне спотове које смо гледали против свих нас и којима су нас убијали сваке ноћи и свакога дана. Ово је неко другачије време и ипак неко ако ништа мало боље време, а она права добра времена очекујемо тек у периоду који је испред нас.

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник Информера

Хвала вам још једанпут, хвала вама драги гледаоци. Са нама вечерас следеће недеље у исто време на истом месту Тешка реч, лаку ноћ.