Вести

Александар Вучић у седмодневној посети Јапану

Желим такође да кажем, као друга тема, је  да СНС подржава оправдане захтеве радника у судској администрацији и ми сматрамо да људи који су завршили Правни факултет, људи који су положили правосудни испит, који су завршили стручни испит је немогуће да раде са примањима од 27.000 и да од тога издржавају своје породице. Овде је  иначе је реч о људима који тешко зарађују свој хлеб и раде један од најтежих послова и молим оне који њима кажу да нема новца довољно у буџету, лажу,  имамо довољно новца за њих,  па нека скрешу политичарима у Влади, нека дају њима и уверен сам да ће сви морати бар  јавно да поздраве.

Трећа ствар коју смо спремили за нашу конференцију, ми желимо да искажемо наш јасан и одлучан став да се супростављамо свакој врсти насиља на улицама Београда, да сматрамо да сви који су починили кривична дела за то морају да одговарају, али истовремено сматрамо да је важно не бити лицемеран, какви су представници режима данас, и да на потпуно другачији начин, другачијим односом, другачијим аршинима мере своје и мере туђе поступке и истовремено мислимо да је веома важно да се истраже узроци онакве енергије коју поседују млади људи на улицама Београда. Они ту енергију не поседују због геј популације, они ту огромну енергију против режима поседују због тога што немају перспективу, немају будућност, немају наду да ће боље живети, немају гаранцију да ће кад заврше факултете добити посао, не виде како и  на који начин ће моћи да одгајају децу и то су кључни разлози, а нису разлози то што су их родитељи лоше васпитали, како то неки хоће да нам саопште из врха режима. То показује колико имамо неодговорну и неозбиљну власт у Србији. Изволите ако имате неко питање!

Новинар: Шта мислите да је требало да уради полиција и држава да би се спречило ово насиље, када говорите о последицама....
Александар Вучић: Не, уопште нисам говорио о последицама, говорио сам о узроцима. Дакле, ви нећете наћи ниједног човека који ће рећи да је нормално да неко уништи мамограф иако сумњам да је тај што је уништавао мамограф и знао шта је то. Дакле,  није то питање, поставља се питање шта је требало да се уради раније. Прво, очигледно да не постоји јасна свест и зато сам данас задовољан рецимо оним  што сам чуо од господина Милана Николића, било је интересантно о ономе што је говорио за разлику од других. Дакле, морају да се виде узроци зашто су људи незадовољни. Хајде да поправљамо економску ситуацију, хајде да поправљамо социјалну ситуацију. Питате ме за јуче, па требало је данима раније, мерама превенције да се види какво је стање. Ако се види да ће бити угрожени животи људи, па помери, одложи или обезбеди да то прође мирно. То је посао државе, а не да држава користи сопствену неспособност за политичке нападе на некога ко са тим нема никакве везе. А најсмешније је кад они са својим слугама режимским крену причу како је то безмало Наполеон организоаво напад, али онда стиже Тадић на коњу да их победи све пошто је он прави херој и успео је то да реши. Нема смисла никаквог, да није толико озбиљна ситуација служила би за спрдњу, а заиста нема никаквог смисла и поставља се питање - а шта су ти млади људи тражили! Па ти млади људи немају будућност, они не виде наду никакву, не виде перспективу, они траже промене у овој земљи, они траже нешто друго за себе. Да ли су погрешили, па наравно да јесу, да ли је то дозвољно понашање, па наравно да није, али неко мора да погледа и пронађе узроке, а не да се бави последицама. Последицама ће да се баве правосудни органи, додуше нису се бавили у случају господина Хомена, господина Арсенијевића и многих других. Тиме се никада нису бавили. Кад су они у питању онда су револуционари а кад су ови други у питању онда су фашисти, хулигани, нацисти, лудаци, мајмуни, психопате и шта сам све јуче чуо у различитим медијима.

Новинар: Ако можете да нам објасните какво је оправдање, какво оправдање проналазите за те, како их називате, младе људе, то што су без перспективе, без наде, какво је то оправдање које може да оправда јучерашње понашање?
Александар Вучић: Не постоји оправдање.

Новинар: Ја мислим да их ви правдате?
Александар Вучић: Не пада ми напамет. То можда ви желите да ја то чиним, а ја то уопште не радим. Напротив, насиље нема оправдања, али ја говорим да је веома важно расправљати о узроцима, а узроци су немаштина, беда, непостојање будућности, непостојање наде, непостојање перспективе. То су узроци, а насиље смо већ осудили и они који су одговорни за насиље морају да одговарају, али такође немојте да будете лицемерни да једни за насиље не одговарају.
Нека сви одговарају за насиље, ето то је суштина. Ја мислим да је то најпоштеније, ја мислим да не постоји човек у Србији који овакав став не подржава.

Новинар: Па ево, ја не мислим тако. Ја сам јуче видела људе који су можда млади, али их не бих тако назвала, просто видела сам људе због којих су неки људи имали проблем да изађу на улицу.
Александар Вучић: Па ваљда ће ти људи због тога да одговарају, јел тако? А ја сад вас питам - ја сам видео много људи у неким другим временима који су хтели да изађу на улице па нису могли, па су неки украли слике, па су неки палили скупштину и телевизију, па су неки отели оружје, па су убијали људе и за то никада нису одговарали. Јел то чињеница или сам нешто измислио?

Новинар: Не, нисте, али опет могу да споменем вашу политичку прошлост. Хајте објасните ми да је ово јуче било оправдање и легализација једне врсте насиља.
Александар Вучић: Дакле, нико нити жели, нити може, нити хоће да оправдава насиље...

Новинар: Али ваша изјава је то?
Александар Вучић: Моје изјаве то не показују, то није истина. Насиље осуђујемо и увек ћемо га осуђивати, али за разлику од вас тражимо једнак однос према свима.

Новинар: Којих нас?
Александар Вучић: Па неких, малопре сте рекли да имате другачије мишљење, само о томе говорим,

Новинар: Не нас, него ја
Александар Вучић: Извините што вам персирам, немојте нисам зано да треба да се обраћам  - ваше величанство, нема проблема. Јел може тако, то вам прија, јел да?! Знам ја да бисте волели такав поредак у Србији да се уведе, ви из Б-92, али неће моћи, грађани Србије то неће.

Новинар: Да ли видите своју одговорност због немаштине с обзиром да се бавите политиком?
Александар Вучић: Увек, увек много мање од оних који су десет година пљачкали Србију и отели све што је могло. А сви политичари су за то криви, нема никакве сумње и свако је носио одређену политичку одговорност и био политички кажњен или награђиван од грађана, али увек. Али, као што видите, ти људи после десет година политичку одговорност виде у неким другим за све пљачке, отимања народне имовине. Изволите ако имате још неко питање.

Новинар: Не мислите да ће данас ова популација која је јуче протестовала и шетала се бити равноправнија у овој држави него што би...
Александар Вучић: Видите колико је интересантна ствар, нико нас ништа по том питњу није ни питао, дакле никог није занимао наш одговор, ниједног секунда не бисмо имали никакву хомофобичну изјаву, никакав хомофобични став, ништа по том питању нисмо рекли осим што смо позвали све људе на мир и ненасиље. То ћемо чинити и у будуће, али нисам сигуран да ће им положај после овога бити имало бољи и то не нашом заслугом, кривицом или било чиме, већ пре свега кривицом државе.

Новинар: Како ви називате ове људе који су јуче изашли на улице против параде поноса, шта су они за вас?
Александар Вучић. То су неки људи који су демонстрирали, неки људи који су починили насиље, али свакако називам то баш као и ваша колегиница Оља Бећковић  синоћ, ја сам од ње узео термин, млади људи, дакле. Баш ми се допало како је она то употребила, да чујем нешто паметно од вас са Б-92, па да искористим.

Новинар: За вас су млади људи?
Алексндар Вучић: Не за мене, то је за Ољу Бећковић.

Новинар: Ја питам за вас, маните ви Ољу. Шта је за вас?
Александар Вучић:  Ако би ваше величанство дозволило да одговорим. За мене је то, као и за Ољу Бећковић, користим дакле исту синтагму коју и госпођа Бећковић.

Новинар: Значи они су млади људи, не хулигани?
Александар Вучић. Они су за мене исто што и за госпођу Бећковић, а ја се надам да нећете до прекосутра да малтретирате колеге.

Новинар: Они могу да оду, па да останемо ви и ја и да се...
Александар Вучић: Немојте, не бих волео, онда ко зна шта бисте после тога могли да кажете, да сам вас вређао, да сам вам не знам шта урадио. Не, то ми не пада напамет. Желим увек да кажем све што мислим без иједне ружне речи, али Оља Бећковић ми је била права инспирација.

Новинар: Јел јесте, драго ми је, јер вас неко инспирише, и то жена.
Александар Вучић: Поготово са Б-92. Ја нисам разумео ту врсту сексистичке примедбе коју сте направили, али то да сам ја урадио освануо би ми плакат на Б-92 да овог треба стрељати, а вама је то дозвољено.

Новинар: На Б-92 остаје само што ви залепите, на пример Булевар Ратка Младића итд. Не остане оно што ми сами лепимо тако да не секирајте се.
Александар Вучић: Није ваљда да не лепите више.

Новинар: Ви само лепите, а не ми.
Александар Вучић: То је лепо, лепо је, али је веома лоше кад ви лепите етикете свима који другачије мисле од вас. То је веома лоше.
Хвала вам што сте дошли на нашу конференцију!