Вести

Бабић: Радимо с пажњом доброг домаћина

Држава мора бити јача од сваког појединца или покрета, без обзира ко ту државу водио. Ми имамо нашу политику реформи, коју смо обећали грађанима, и ништа не може уплашити ни нас, ни Владу, ни државу, јер овај посао радимо максимално обазриво, са пажњом доброг домаћина и у интересу грађана Србије, каже за „Дневник“ шеф посланичког клуба СНС Зоран Бабић, одговарајући на питање да ли штрајкови могу натерати власт да одустане од најављених мера, међу којим су и смањење пензија и плата у јавном сектору. Он подсећа на то да је Влада била суочена са сличним притисцима и када је био усвајан Закон о раду. Но, тај акт је и поред тога усвојен, „иако су неодговорни политичари бившег режима, попут господина Борислава Стефановића, излазили и подгревали њихову давнашњу жељу и идеју да се од Србије направи нова Украјина, али им тако нешто није успело“.

 

– Насупрот томе, видимо ефекте тог новог закона о раду кроз заинтересованост страних компанија да учествују у приватизацији још 502 фирме које се налазе у портфолију агенције за приватизацију, 36 компанија из САД заинтересовано је за приватизације у Србији, 72 фирме из Немачке, 25 из Велике Британије, да не говорим и о другим компанијама са различитих меридијана. Шта мислите због чега су оне дошле у Србију? Једноставно, због повољнијег инвестиционог амбијента – каже Бабић.

 

 Када ће се ребаланс буyета наћи пред народним посланицима?

– Верујем да ће бити онако како је најавио председник Владе Александар Вучић, да ћемо га у парламенту разматрати у другој половини октобра. Веома је битно да су све те пратеће мере ребаланса буyета - мере одговорних људи, који схватају шта је реалност. То ће бити мере које морају да исправе грешке неке неодговорне политике из прошлости, како би се платио цех који је дошао сада на наплату. Пред Владом Србије било је неколико отворених опција. Једна од њих била је да се понашамо као ДС и бивши режим и да се задужујемо по енормним каматним стопама, да та средства дајемо у потрошњу и да ишчекујемо неки грчки сценарио. Али наравно да ми на тај начин не посматрамо политику. Друга могућност је била да се латимо продаје јавних предузећа. Могали су да се продају и Телеком и ЕПС, међутим можете да продате предузеће, стан, њиву само једном и да то потрошите. Оно за шта се определила Влада Србије јесу првенствено уштеде, које смо покренули од аутомобила, смањена броја министара, преко Закона о јавним набавкама, до смањених трошкова буyета, кроз резање плата и пензија. При томе покушавамо да те мере не дотичу најугроженије, пензионере и запослене у јавном сектору који примају до 25.000 динара. Ово су мере које су наметнуте неодговорношћу из прошлости, тешке мере за које смо знали да ћемо морати да их спроведемо, о којима смо говорили и у предизборној кампањи, па због тога нема никавог изненађења јер смо грађанима обећали ред, рад, дисциплину... Али мислим да без тих мера не бисмо имали будућност. На овај начин, са ребалансом, са новим буyетом за 2015. годину, са мерама и бољом инвестиционом климом, мислим да ћемо 2016. годину дочекати далеко растерећеније и са видно бољим животом грађана.

 

 Могу ли реформе угрозити несугласице у владајућој коалицији, пошто смо ових дана били сведоци препуцавања на релацији Јовичић - Ружић?

– За разлику од влада бившег режима до 2012. године, које су прављене на основу квота, контигената, броја подељених директорских, министарских функција, управних одбора, не знам ти ни ја чега, ова влада Србије је направљена на основу програма, идеје и јасне политике реформи. Коме се не допада политика реформи, срећан му пут. СНС је грађанима Србије јасно обећала реформе за које смо и у предизборној кампањи говорили да ће бити болне и тешке. Влада је конципирана на рефромама и док реформе спроводи, док делимо те вредности, свако ко жели да помогне, да ли из странака које чине владу или из ванстраначког сектора, увек је добродошао.

 

Да ли то значи да је влада отворена и за новог коалиционог партнера који је сад опозиција?

– СНС је опредељена ка људима од знања, искуства, као што је то господин Душан Вујовић, који је показао знање у институцијама светског ранга. Такве људе позивам да се врате у Србију, јер су нам потребни. На страначким одборима сам подизао обе руке када је Александар Вучић предлагао људе који су нестраначки и који умеју и знају да раде.

 

Медији већ виде и Бориса Тадића у власти?

– Не бих се бавио спекулацијама.

 

Да ли су се у скупштини сви посланици СНС одрекли дуплих функција?

– Српска напредна странка је показала озбиљност коју није до сада показала ни једна политичка партија - да је једном човеку једна функција и једна плата сасвим довољна. Камо среће да сви грађани имају једну плату и радно место. Колеге су се определиле да раде само на локалу или у фирмама, и на тај начин смо ставили тачку на дупле функције. СНС је дала јасне рокове, они се поштују и захвалан сам колегама који су на време и свим срцем дали оставке на дупле функције.

 

Али изгледа да вас не прате коалициони партнери, не само СПС већ и из других мањих странака, како то коментаришете?

– Свако бира своју судбину и опредељење. Ја сам из куће понео такво васпитање и са мојим пријатељима делим те вредности – гледамо наше двориште. Ми нашу кућу градимо, нашу СНС, водимо нашу политику. Ко ће, како ће и шта ће од наших партнера, или људи из опозиције који су на власти у АПВ, па се уместо посла који им је поверен баве свакодневним пребројавањем имају ли или немају већину, чувањем покрајинских посланика по кућама или не знам ти где, само да би се та већина на тим стакленим ногама одржавала или неодржавала - то су ствари које ће они морати да објасне грађанима Србије.

 

У петак сте се састали са гостима из САД, да ли су вас питали нешто око предстојеће посете Владимира Путина Србији?

– Не, нису. Разговарали смо о билатералној сарадњи и њеном напретку. Добили смо отворену подршку за политку реформи коју спроводимо. Постоје и нека питања која су нерешна, нека су решена, а нека у фази решавања, али у сваком случају био је то разговор пријатеља. Са директором канцеларије Стејт дипартмента за јужну и централну Европу Томом Јасгердијем имао сам част и задовољство да се пре две недеље сретнем у Вашингтону, и он је већ сада ту посету узвратио. Нашем састанку присуствовали су представници готово свих посланичких група, осим ДС. Не знам шта је разлог, можда немар, можда промена неке политике.

Подршка коју сам могао да чујем пре две недеље и у Стејт дипертменту и у Конгресу и у Сенату, још једном је потврђена. Такође 15. октобра у Народној скупштини очекујем посету делегације Сената САД. То је потврда добре комуникације и сарадње не само са САД, већ и наставак политике Владе и тражења пријатеља и што бољих односа на свим странама света, о чему сведочи и посета председника Путина и релације са Русијом, уз јасан европски пут Србије. У наредним данима очекујем до сада најповољнији извештај Европске комисије о напретку Србије због реформске политике али и због поштовања људских права и подизања угледа институција у Србији.